China a cheltuit cel puţin 230 de miliarde de dolari pentru a-şi construi industria vehiculelor electrice

22 Iun. 2024, 10:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Iun. 2024, 10:45 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

China a investit 230,8 miliarde de dolari în mai mult de un deceniu pentru a-și dezvolta industria de mașini electrice, potrivit unei analize publicate joi de Centrul de Studii Strategice și Internaționale din SUA, relatează agenția Reuters.

Amploarea sprijinului guvernamental reprezintă 18,8% din vânzările totale de mașini electrice între 2009 și 2023, a declarat Scott Kennedy, directorul pentru afaceri și economie chineză la CSIS. El a menționat că acest raport a scăzut semnificativ de la peste 40% înainte de 2017, la puțin peste 11% în 2023.

Aceste informații vin într-un moment în care Uniunea Europeană intenționează să impună tarife la importurile de mașini electrice chinezești din cauza subvențiilor utilizate în producția acestora. Luna trecută, SUA au anunțat o creștere a tarifelor la importurile de vehicule electrice chinezești la 100%.

Kennedy a subliniat că sprijinul Beijingului pentru mașinile electrice a inclus politici non-monetare care au favorizat producătorii autohtoni în detrimentul celor străini. Cu toate acestea, el a remarcat că SUA nu au creat condiții la fel de atractive ca și China pentru dezvoltarea propriei industrii de mașini electrice. ”Există câteva excepții, dar, în general, producătorii de automobile și guvernele occidentale au pierdut timpul și nu au fost suficient de agresivi”, a spus el.

Kennedy a prezentat anterior șapte inițiative politice care ar putea duce la tensiuni comerciale din cauza mașinilor electrice chinezești. Deși subvențiile guvernamentale chineze nu au mers neapărat direct în dezvoltarea mașinilor, vehiculele fabricate în China au beneficiat de pe urma pătrunderii crescute a mașinilor electrice pe piața locală, afectând producătorii auto străini care se bazau pe vehicule alimentate cu combustibili convenționali.

Concurența este atât de acerbă încât analiștii Bank of America au sugerat că marii producători auto americani ar trebui să părăsească China și să-și concentreze resursele în altă parte. ”Analiștii auto independenți și producătorii auto occidentali cu care am vorbit sunt toți de acord că producătorii chinezi de EV și producătorii de baterii au făcut progrese extraordinare și trebuie luați în serios”, a spus Kennedy. Totuși, el a subliniat că sprijinul guvernamental extins nu a dus încă la creșteri semnificative ale profiturilor.

”Într-o economie de piață care funcționează bine”, a explicat el, ”firmele și-ar evalua cu mai multă atenție investițiile în noi capacități, iar un decalaj atât de mare între cerere și ofertă ar duce probabil la consolidarea industriei”.

Industria vehiculelor electrice s-a confruntat în ultimul an cu un război intens al prețurilor, companiile auto reducând prețurile sau lansând linii de produse la prețuri mai mici. Startupul chinezesc Nio, care încă operează cu pierderi, a declarat luna trecută că se așteaptă ca aproximativ 10 producători auto să piardă pe piața din China, lăsând 20 până la 30 de jucători.

SUA și-au intensificat eforturile de sprijin pentru mașinile electrice. Legea de reducere a inflației, semnată în august 2022, a alocat 370 de miliarde de dolari pentru promovarea tehnologiilor curate, oferind un credit de 7.500 USD pentru achizițiile de mașini electrice eligibile. Aceasta contrastează cu suportul mediu chinezesc de 4.600 de dolari pe achiziție de mașini electrice în 2023, în scădere de la 13.860 de dolari în 2018.

Într-o notă finală, Kennedy a subliniat că, deși subvențiile guvernamentale chineze nu au mers direct în dezvoltarea mașinilor, ele au facilitat pătrunderea crescândă a mașinilor electrice pe piață, reducând considerabil piața vehiculelor cu combustibili convenționali pentru producătorii străini.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău