Chișinăuienii fac cozi la abonamentele de 6 luni. Sunt cele mai solicitate

04 Iul. 2022, 12:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Iul. 2022, 12:34 // Actual //  MD Bani

Cele mai solicitate abonamente în transportul public urban din municipiul Chișinău sunt cele pentru 6 luni. Deoarece există cerere mare, s-a făcut comandă suplimentară pentru aceste abonamente, a anunțat primarul general al capitalei, Ion Ceban, la ședința operativă a serviciilor municipale, transmite IPN.

Potrivit edilului, în total s-au vândut peste 32 de mii de abonamente de când tariful este de 6 lei, în comparație cu 3-4 mii de abonamente lunar atunci când tariful la transportul public urban era de 2-3 lei.

Se lucrează pentru ca aceste abonamente să fie comercializate și în oficiile poștale.

Ion Ceban a mai comunicat că numărul călătoriilor cu transportul public s-a majorat cu 7%, comparativ cu anul trecut, iar aceasta se datorează inclusiv și faptului că pe străzile capitalei circulă troleibuze și autobuze noi, iar la începutul anului viitor vor fi procurate alte noi unități de transport. În același timp, se lucrează pentru crearea benzilor dedicate transportului public.

Primarul a spus că vor fi verificări în autobuze și troleibuze în contextul în care mai mulți călători s-au plâns că în aceste unități de transport nu ar funcționa aparatele cu aer condiționat. Cele 240 de troleibuze și autobuze procurate recent de municipalitate sunt dotate cu climatizoare, iar șoferii sunt informați despre acest lucru. A existat o tentativă de a instala aparate cu aer condiționat în unitățile vechi de transport, dar există probleme tehnice care nu au permis acest lucru.

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 09:54 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova a înregistrat un record istoric în exporturile de floarea-soarelui, livrând 91,3 mii de tone în luna noiembrie 2024. Acest volum depășește cu mult rezultatele lunare anterioare, inclusiv cele din februarie și aprilie 2024, când exporturile s-au situat la 72-73 mii de tone lunar, potrivit analizei lui Iurie Rija de la director executiv al Asociației „Agrocereale”..

„Expansiunea exporturilor are o motivație economică clară: prețul mediu de export în noiembrie 2024 a fost de 11,35 lei/kg, de două ori mai mare decât cel din noiembrie 2023. Această creștere semnificativă a prețurilor a determinat producătorii să valorifice recoltele pe piața internațională, preferând exportul semințelor brute în detrimentul procesării locale”, a punctat Rija.

Floarea-soarelui rămâne unica cultură cu exporturi în creștere în sezonul agricol 2024/2025. Volumul exporturilor din perioada iulie-noiembrie 2024 a crescut cu 1,5 ori față de sezonul anterior. În schimb, alte culturi agricole au înregistrat scăderi semnificative ale volumelor exportate.

În noiembrie 2024, exporturile de ulei de floarea-soarelui s-au reluat cu un volum de 21,9 mii de tone. Cu toate acestea, performanța pe întreg sezonul iulie-noiembrie 2024 rămâne modestă, cu un total de doar 33,2 mii tone exportate, în scădere cu 66% față de aceeași perioadă din 2023.

„Motivul principal al acestui declin este stagnarea prețurilor uleiului, care au rămas la un nivel mediu de 15 lei/kg. În același timp, prețurile semințelor de floarea-soarelui au crescut semnificativ, ceea ce a redus diferența de preț între materia primă și produsul procesat la doar 3,59 lei/kg în noiembrie 2024. Această marjă redusă a făcut ca producția de ulei să devină mai puțin profitabilă”, potrivit lui Rija.

Fenomenul în care exportul semințelor brute este mai profitabil decât procesarea și vânzarea uleiului nu este unic pentru Moldova. Situații similare sunt raportate în Ucraina, România și Bulgaria. Marile uzine de procesare continuă să funcționeze la marginea rentabilității sau chiar cu pierderi, pentru a-și menține cota de piață. În schimb, uzinele mai mici sunt nevoite să își sisteze activitatea sau să se orienteze către alte culturi agricole.

Această dinamică subliniază vulnerabilitățile industriei de procesare din Moldova și necesitatea unei strategii care să sprijine competitivitatea acestui sector. Creșterea exporturilor de floarea-soarelui ca materie primă ridică întrebări despre viitorul industriei și modul în care Moldova își poate valorifica mai eficient resursele agricole.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!