FOTO, VIDEO Serviciul Vamal: Circa 100 de camioane, în rând la Sculeni. Îndemnul oferit de autorități transportatorilor

04 Iul. 2022, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Iul. 2022, 13:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Circa 100 de camioane staționează luni la intrarea și ieșirea din țară, la punctul de trecere a frontierei Sculeni. Concomitent, conform Serviciului Vamal, la Costești și Leușeni se atestă flux minim de TIR-uri.

Transportatorii sunt îndemnați să opteze pentru traversarea hotarului pe la cele două puncte, unde fluxul de vehicule este mai mic. Totodată, șoferii sunt îndemnați să verifice situația la vamă online, pe pagina web https://customs.gov.md/ro/traffic, astfel încât timpul de așteptare să fie minim.

Actualmente, postul vamal de frontieră Sculeni, sensul de ieșire din Republica Moldova, este în proces de reconstrucție și modernizare. Astfel, capacitatea maximă de procesare a documentelor și camioane este de 100-120 de mașini zilnic.

Totodată, datele Poliției de Frontieră din România arată că pentru intrarea în Republica Moldova, la Giurgiulești se așteaptă circa 240 de minute doar pentru verificarea actelor. La Albița perioada constituie circa 30 de minute.

Amintim că sâmbătă seara, la adresa redacției Realitatea au fost expediate imagini cu rânduri imense la Leușeni. Secvențe video similare au apărut pe parcursul săptămânii trecute și pe rețelele de socializare, deși aproximativ două săptămâni în urmă autoritățile informau despre fluidizarea traficului, în contextul implementării vămuirii comune.

 

Problema șoferilor de camioane, care petrec zile la rând în vamă așteptând controalele, nu este una nouă. Până la război aceștia petreceau între hotare circa 48 de ore, iar după izbucnirea acțiunilor militare în Ucraina timpul s-a dublat. Mai mult, un bărbat a murit cât stătea în rând.

Anterior, Realitatea.md a scris de mai multe ori despre această situație. Ulterior, presa de peste Prut a vizitat punctele vamale, iar autoritățile române confirmau că nu pot schimba situația peste noapte, deoarece au infrastructura precară.

Problema părea să fie rezolvată după discuția dintre Natalia Gavrilița și omologul său de la București, Nicolae Ciucă. Oficialii au decis introducerea vămuirii comune, iar transportatorii confirmau pentru Realitatea la mijlocul lui iunie că rândurile s-au diminuat, dar încă persistau anumite probleme la Giurgiulești. La două săptămâni, însă, au apărut noi informații și imagini cu rândurile de camioane la frontiera țării.

Realitatea Live

12 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul ucrainean al Apărării ironizează turiștii ruși care au ales să se odihnească în Crimeea și, după exploziile de la baza aeriană militară rusă, părăsesc în grabă peninsula.

Centrul de presă al ministerului a publicat un videoclip amuzant, recomandându-le rușilor să refuze să viziteze Crimeea pentru a ocoli „vacanța de vară neplăcut de caldă”. Videoclipul a fost postat pe pagina de Twitter a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Vorbind sarcastic la două zile după exploziile de la Novofedorivka, armata ucraineană a lăsat să se înțeleagă riscul de a-și ruina vacanțele din cauza mai multor explozii la unitățile militare ale Rusiei din peninsula.

În mesaj, armata ucraineană trolează și trupele de ocupație ruse, sugerând că seria de explozii puternice la baza aeriană a fost rezultatul fumatului în locuri neautorizate.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău