Într-o postare pe facebook, fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza a comentat recentele acuzații la adresa Chișinăului ale vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk. „Nu trebuie să ne supărăm pe oficialii ucraineni. E ușor să judeci din confortul păcii de la Chișinău declarațiile (puțin șocante) ale vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk făcute într-un interviu la Jurnal TV. Par total nejustificate.
„Ucraina e într-un război foarte dur, existențial, cu un inamic lipsit de scrupule, barbar – Rusia. Zilnic mor sute de oameni, economia e distrusă. Și se pare că greul abia începe. E explicabilă și frustrarea, supărarea. Lista celor pe care ucrainenii îi consideră „nedrepți” e lungă – Franța, Germania, Macron, Steinmeier… Acum și Moldova, Maia Sandu”, a punctat Sturza.
Conducerea Moldovei și majoritatea moldovenilor din prima clipă au condamnat războiul și au spus lucrurilor pe nume – tragedia de la Bucea este crimă de război. Refugiații ucraineni au fost primiți cu multă empatie și ajutați din puținul pe care îl au moldovenii. Din același puțin au fost trimise ajutoare umanitare în Ucraina.
„Moldova „profită” de Ucraina pentru a demara procesul de integrare europeană? Dosarul moldovenesc se „prăfuiește” de ani buni la Bruxelles. După criterii politice, astăzi este momentul oportun să se înceapă discuțiile. Da, războiul din Ucraina a arătat cât de vulnerabilă și singuratică este azi Moldova. Ar fi total iresponsabil să rămânem așa și să nu ne ancorăm la lumea civilizată”, a mai spus Sturza.
În ceea ce privește MIG urile, Cererea de livrare de armament nu se face pe Fb. Si decizia nu e la Chișinău , la Washington. Si da, ele au fost declarate neutilizabile încă in anul 2000.
„Transnistria? Stă acolo unde stă, pentru că guvernul de la Chișinău știe cum să o liniștească. Și nu militar. Mici provocări, da. Nu mai mult. Robinetul este la Chișinău. Și transnistrenii știu acest lucru. În acest sens, Moldova este furnizor de securitate pentru Ucraina. O Moldovă destabilizată și condusă de trădătorul pro-rus Dodon ar fi mai utilă pentru Ucraina”, se întreabă Sturza.
Cea mai dură i s-a părut lui Sturza declarația că gazul consumat în Moldova e amestecat cu sângele copiilor ucraineni. Și asta în condițiile în care gazul rusesc tranzitează Ucraina bine mersi și se încasează, lunar, 100 milioane USD pentru acest fapt „mărunt”.
„O să vă spun un lucru dur: în lista de priorități ale moldovenilor războiul, după explozia de adrenalină de la început, a căzut pe locurile 3-4. Moldovenii au revenit la „realitate”. Pe ei îi preocupă astăzi prețurile galopante, inclusiv la resurse energetice. O realitate care nu poate fi ignorată de o guvernare responsabilă. Altfel, coloana rusească e gata să se „ocupe” ea de prețuri. Nu înainte de a purifica tot ce este pro ucrainean”, a precizat omul de afaceri.