Operatorul de transport Moldovatransgaz riscă să fie amendat de către ANRE, deoarece Moldovagaz nu a implementat separarea companiei – condiție obligatorie conform Pachetului Energetic III, anunță ANRE într-un comunicat de presă.
Reglementatorul spune Moldovatransgaz nu s-a conformat cerințelor legale de separare cu privire la gazele naturale și nu a depus la ANRE cererea privind certificarea sa, notificând despre imposibilitatea finalizării procesului de separare. „Agenția aplică, prin hotărâre, sancțiuni în mărime de cel puțin 10% din cifra de afaceri anuală a titularilor de licență pentru: (…) b) nerespectarea de către operatorul sistemului de transport a obligațiilor aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală şi/sau a hotărârilor adoptate de Agenție în scopul înlăturării încălcărilor constatate în acest sens”.
ANRE spune că în data de 8 septembrie a fost fixată ședința cu Moldovatransgaz unde se va comunica și amenda pe care urmează să o achite operatorul gazier.
Raportul financiar al companiei relevă că cifra de afaceeri a constituit a constituit 304 milioane de lei, reespectiv 10% ar coonstitui estimativ o amendă de 30 milioane de lei.
Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz a precizat că o astfel de evoluţie era de aşteptat. Or, aşa prevede legislaţia în astfel de cazuri. „Compania Moldovatransgaz şi juriştii vor prezenta poziţia şi va apăra intersele conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Vadim Ceban.
„La 8 septembrie, conducerea companiei este gata să ofere toate argumentele suplimentare posibile pentru a-și apăra poziția. Aș dori să remarc faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, autoritatea de reglementare are dreptul de a aplica sancțiuni în acest caz. Pe baza deciziei finale a agenției, SRL „Moldovatransgaz” va acționa în conformitate cu procedura stabilită de lege”, precizează şeful Moldovagaz.
Separarea Moldovatransgaz e în întârziere. Anterior conducerea Moldovagaz chiar a declarat că în domeniul gazier Republica Moldova nu a implementat nici măcar prevederile Pachetului Energetic II.
În toamna anului 2021, Secretariatul Comunității Energetice chiar avertiza Guvernul Gavriliţă despre nerespectarea de către aceasta a prevederilor privind separarea și certificarea operatorului său de sistem de transport de gaze Moldovatransgaz.
Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.