Chișinăul dă o lovitură Gazpromului! ANRE va amenda compania fiică a gigantului rus

10 Aug. 2023, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Aug. 2023, 12:39 // Actual //  bani.md

Operatorul de transport Moldovatransgaz riscă să fie amendat de către ANRE, deoarece Moldovagaz nu a implementat separarea companiei – condiție obligatorie conform Pachetului Energetic III, anunță ANRE într-un comunicat de presă.

Reglementatorul spune Moldovatransgaz nu s-a conformat cerințelor legale de separare cu privire la gazele naturale și nu a depus la ANRE cererea privind certificarea sa, notificând despre imposibilitatea finalizării procesului de separare. „Agenția aplică, prin hotărâre, sancțiuni în mărime de cel puțin 10% din cifra de afaceri anuală a titularilor de licență pentru: (…) b) nerespectarea de către operatorul sistemului de transport a obligațiilor aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală şi/sau a hotărârilor adoptate de Agenție în scopul înlăturării încălcărilor constatate în acest sens”.

ANRE spune că în data de 8 septembrie a fost fixată ședința cu Moldovatransgaz unde se va comunica și amenda pe care urmează să o achite operatorul gazier.

Raportul financiar al companiei relevă că cifra de afaceeri a constituit a constituit 304 milioane de lei, reespectiv 10% ar coonstitui estimativ o amendă de 30 milioane de lei.

Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz a precizat că o astfel de evoluţie era de aşteptat. Or, aşa prevede legislaţia în astfel de cazuri. „Compania Moldovatransgaz şi juriştii vor prezenta poziţia şi va apăra intersele conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Vadim Ceban.

„La 8 septembrie, conducerea companiei este gata să ofere toate argumentele suplimentare posibile pentru a-și apăra poziția. Aș dori să remarc faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, autoritatea de reglementare are dreptul de a aplica sancțiuni în acest caz. Pe baza deciziei finale a agenției, SRL „Moldovatransgaz” va acționa în conformitate cu procedura stabilită de lege”, precizează şeful Moldovagaz.

Anterior, autoritățile moldovene anunțau că operatorul sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz” a trecut cu succes procedura de certificare conform modelului separării proprietății, aceasta fiind încheiată la data de 3 septembrie 2021.

Separarea Moldovatransgaz e în întârziere. Anterior conducerea Moldovagaz chiar a declarat că în domeniul gazier Republica Moldova nu a implementat nici măcar prevederile Pachetului Energetic II.

În toamna anului 2021, Secretariatul Comunității Energetice chiar avertiza Guvernul Gavriliţă despre nerespectarea de către aceasta a prevederilor privind separarea și certificarea operatorului său de sistem de transport de gaze Moldovatransgaz.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău