Chișinăul joacă tare! Își va face rezerve de gaz pentru la iarnă. Moscova pierde măciuca de șantaj

07 Apr. 2022, 17:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2022, 17:19 // Actual //  bani.md

Parlamentul a votat modificarea legii gazelor care prevede asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. Legea prevede și crearea rezervelor de gaz.

Proiectul asigură transpunerea în legislația națională a regulamentelor UE cu privire la integritatea și transparența pieței angro de energie și stabilirea unui cod al rețelei privind tarifele armonizate pentru transportul gazelor.

Scopul principal al proiectului este de a asigura cadrul normativ necesar pentru o gestionare eficace a unor eventuale situații excepționale în sectorul gazelor naturale și atenuarea consecințelor acestora.

Proiectul prevede clarificarea sarcinilor și atribuțiilor autorităților implicate în gestionarea situațiilor excepționale în sectorul gazelor naturale.

De asemenea, se instituie cadrul juridic necesar pentru asigurarea transparenței pe piața angro a gazelor naturale, pentru a se exclude abuzurile sau acțiunile de manipulare. Totodată, se exclude echivocul în interpretare în legătură cu acțiunile ce pot fi considerate drept manipulare a pieței, în legătură cu obligațiile care revin participanților la piața gazelor naturale, care dețin informații privilegiate.

În aceeași ordine de idei, proiectul propune introducerea în legislația penală a două infracțiuni economice noi: manipularea pe piața gazelor naturale și utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate pe piața gazelor naturale.

Agenției Naționale de Reglementare în Energetică îi vor fi atribuite mijloacele necesare pentru a interveni în mod prompt pentru prevenirea și contracararea acțiunilor de manipulare a pieței și de abuz.

În lege va fi stabilit clar că Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice a statului, inclusiv a sectorului aprovizionării cu gaze naturale.

În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar vor fi pasibili sancționării.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc 100%.

În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

În prezent, prețul mediu de achiziție este 620 de dolari pentru Republica Moldova. Potrivit prognozelor, prețul mediu de achiziție pentru acest an va fi peste 700-730 de dolari.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 13:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mart. 2025, 13:47 // Actual //  bani.md

Pe 3 aprilie 2025, la Chișinău, se va desfășura cel mai important eveniment B2B destinat retailerilor, producătorilor de bunuri alimentare, băuturi și produse nealimentare, distribuitorilor și altor companii de pe lanțul logistic din Republica Moldova. Conferința va avea loc la Digital Park și va reuni peste 250 de participanți, oferind o platformă unică pentru schimbul de experiență, discuții despre tendințele cheie și stabilirea unor noi relații de afaceri.

Agenda evenimentului include sesiuni tematice despre:

  • dinamica retailului modern și tendințele de consum din Moldova;
  • provocările legate de concurență și practici comerciale;
  • perspectivele pentru sectorul HoReCa și comerțul tradițional;
  • strategiile de creștere și diferențiere ale marilor jucători de pe piață;
  • tendințele europene în retailul modern.

Printre speakerii anunțați se numără: Maria Hurduc (Modern Buyer), Angela Cijevschi (Xplane), Alexei Gherțescu (Consiliul Concurenței), Oana Lungu (Kaufland), Liuba Birina (METRO Moldova), Ludmila Gogu (Rogob), Dumitru Slonovschi (Magenta Consulting), Francesco Sanna (Casa Rinaldi) și Sebastian Rennack (Aletos Advisory), alături de alți lideri din domeniu.

Programul începe la ora 08:00 cu sesiuni de networking și se încheie la ora 17:30 cu o degustare de vinuri oferită de partenerul Rădăcini. Evenimentul este organizat de platforma Modern Buyer și susținut de companii precum Nestlé, Moldindconbank – Mastercard, Kaufland, METRO, KeysFin și altele.

Locație: Digital Park, strada Mihai Viteazul 15, Chișinău

Data: Joi, 3 aprilie 2025

Ora: 08:00 – 17:30

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ