Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova în 2025 de publicația Global Finance

25 Mart. 2025, 11:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
25 Mart. 2025, 11:04 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Maib este onorată să anunțe că a fost desemnată de Global Finance ca Cea mai bună bancă din Moldova pentru 2025. Această recunoaștere internațională, primită pentru al zecelea an consecutiv, subliniază performanța financiară solidă, strategia centrată pe client și angajamentul față de inovația digitală, sustenabilitate și excelență operațională.

Într-un an marcat de provocări economice, maib a rămas concentrată pe crearea de valoare pentru clienți, parteneri și acționari, totodată, continuând să sprijine clienții și afacerile din Moldova.

Realizări cheie în 2024:

  • Profitul net realizat constituie 1,41 miliarde MDL (+15,7% comparativ cu 2023), cu un ROE de 18%;
  • Creșterea cu 28,1% a portofoliului de credite, acesta ajungând la 30,3 miliarde MDL, cu o cotă de piață de 37,9%;
  • 769 000 de utilizatori ai aplicației maibank; 75% din credite și depozite au fost acordate digital;
  • În aplicația maibank au fost dezvoltate noi funcționalități potrivite stilului de viață, inclusiv opțiuni de asigurare, în noua pagină “Life”;
  • A fost lansată pe scară largă aplicația maib business pentru clienții business;
  • A fost desfășurat cu succes un program de obligațiuni corporative în valoare de 565 milioane MDL;
  • Lansarea unui proiect pilot de inteligență artificială (AI) cu Mastercard; modernizarea sistemului de core banking;
  • Portofoliul de credite verzi a atins 947 milioane MDL, realizând obiective ESG semnificative;
  • Nivelul de implicare a angajaților a crescut la 89%
  • Au fost revizuite misiunea, viziunea și valorile băncii pentru a se alinia ambițiilor viitoare;
  • Aproape 1 miliard MDL returnați acționarilor prin dividende și achiziționarea propriilor acțiuni.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Această recunoaștere din partea Global Finance este o dovadă a dedicării echipei noastre, a încrederii clienților și a abordării noastre strategice pe termen lung. Într-un an plin de schimbări și provocări, am obținut un profit net de 1,4 miliarde MDL, am extins baza de utilizatori digitali la peste 790 000 și am returnat aproape 1 miliard MDL acționarilor noștri. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la transformarea anului 2024 într-un reper important pentru maib.”

Despre Global Finance

Global Finance, fondată în 1987, are un tiraj de 50.000 de exemplare și cititori în 193 de țări. Audiența publicației include persoane cu funcții de conducere din domeniul corporatist și financiar responsabili de luarea deciziilor de investiții și strategice în cadrul companiilor multinaționale și instituțiilor financiare. Publicația este una dintre cele mai apreciate și de top în domeniul financiar.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 35,7% din depozite și 37,9% din credite din întregul sistem bancar la sfârșitul anului 2024. Maib este un creditor disciplinat, cu o rată NPL de 1,7% și este bine capitalizată, cu un CAR de 20,6% la 31 decembrie 2024. Banca are o importanță sistemică pentru țară, deservește aproape o treime din populație și este printre cei mai mari angajatori privați din Moldova, cu o forță de muncă de peste 2 400 de angajați. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi