Cinci zile de sesiuni științifice și prezentări inovatoare. Vezi ce program va avea Congresul Mondial al Viei și Vinului

04 Iun. 2025, 09:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iun. 2025, 09:08 // Actual //  bani.md

În perioada 16-20 iunie, Moldova va deveni centrul global al cercetării și inovațiilor în viticultură și oenologie, datorită desfășurării celui de-al 46-lea Congres Mondial al Viei și Vinului. Evenimentul, organizat pentru prima dată în țara noastră, va reuni peste 150 de experți, cercetători, viticultori, enologi, producători și decidenți politici din 51 de țări membre a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).

Programul științific al congresului se va axa pe tema: „Trasarea viitorului vinului: Îmbrățișarea rezilienței, creșterea valorii, încurajarea inovației”. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi abordate peste 300 de teme de importanță mondială din sector, în cadrul a patru paneluri de discuții.

  1. Viticultură: Practici viticole reziliente pentru ecosisteme durabile:
    Cercetători din întreaga lume vor prezenta studii despre adaptarea viței de vie la schimbările climatice, protecția biodiversității și implementarea unor practici agricole sustenabile. De asemenea, se va discuta despre conservarea și îmbunătățirea biodiversității diferitor soiuri, identificarea trăsăturilor genetice asociate rezistenței la climă a viței de vie, precum și despre optimizarea randamentului și calității strugurilor prin analiza factorilor meteorologici și a practicilor de irigație.
  2. Oenologie: Tehnologii adaptative și inovatoare în oenologia durabilă: De la utilizarea derivaților de drojdii pentru optimizarea fermentației, până la dezalcoolizarea parțială a vinurilor și aplicațiile inteligenței artificiale în analiza compușilor volatili, aceste sesiuni vor scoate la iveală soluții inovative pentru o oenologie sustenabilă. În cadrul sesiunilor, se va mai discuta despre vinuri fără sulfiți și tehnici alternative de protecție a vinului sau valorizarea subproduselor din vinificație.
  3. Economie & Drept: Creșterea valorii – lanțuri valorice favorabile și modele de afaceri reziliente: Participanții vor discuta despre impactul certificării asupra performanței economice a vinăriilor, dezvoltarea sustenabilă a sectorului vitivinicol din Republica Moldova, precum și inovațiile în marketingul digital și comerțul global al vinurilor. Totodată, vor fi abordate teme precum impactul social media și al rețelelor digitale asupra vânzării de vinuri, marketingul adaptat pentru piețele emergente, inclusiv accesul vinurilor moldovenești pe alte piețe.
  4. Siguranță & Sănătate: Nutriție și sănătate – împărtășire, grijă și bunăstare: Experți internaționali vor prezenta studii despre efectele consumului moderat de vin asupra sănătății, dezvoltarea alimentelor funcționale pe bază de struguri și analiza riscurilor toxice asociate micotoxinelor în produsele viticole.

Sesiunile vor avea loc pe 16, 17 și 18 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău și maib park. Pe lângă aceste sesiuni, în cadrul congresului vor avea loc 13 vizite tehnice la cele mai renumite vinării din Republica Moldova și o cină festivă, desfășurată la vinăria Cricova cel mai mare complex subteran, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi vinurile excelente.

Pachetele de participare pot fi procurate online, pe site-ul oficial al congresului – https://oiv2025.md/packages-available/

Evenimentul este organizat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului din 3 aprilie 2001, fiind prima țară din CSI care a aderat la OIV. În 2024, Organizația Internațională a Viei și Vinului a marcat 100 de ani, iar congresul din Moldova deschide cel de-al doilea centenar al organizației.

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 10:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 10:15 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Biroul Național de Statistică anunță că în luna mai 2025 producția industrială (serie brută) a înregistrat o creștere de 11,7% față de aceeași lună a anului 2024, consolidând tendința ascendentă marcată încă din aprilie.

Această majorare a fost susținută de evoluții pozitive în toate sectoarele industriale: industria extractivă a crescut cu 4,4%, industria prelucrătoare cu 12,4%, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 7,2%. Contribuțiile acestora la avansul total au fost de 0,1 puncte procentuale, 11,1 p.p. și, respectiv, 0,5 p.p.

Pe seria ajustată sezonier și în funcție de numărul de zile lucrătoare, producția industrială a crescut cu 9,1% în mai 2025 față de mai 2024, semnalând o expansiune robustă și constantă a activității economice industriale.

Pentru perioada ianuarie–mai 2025, creșterea producției industriale (serie brută) a fost de 1,3% comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Progresul s-a datorat în special creșterii în industria extractivă (+15,3%) și la producția de energie și utilități (+5,0%). În schimb, industria prelucrătoare a înregistrat o ușoară scădere de -0,3%.

Pe seria ajustată, în primele cinci luni ale anului curent, producția industrială s-a majorat cu 0,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Această evoluție a fost influențată de o creștere puternică de +26,7% în sectorul energetic și de +8,5% în industria extractivă, în timp ce industria prelucrătoare a continuat trendul negativ cu o scădere de -2,6%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA