Cine este cel mai bogat om din istorie? Nu este Putin, Musk, Gates, Zuckerberg sau Bezos

19 Apr. 2023, 06:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Apr. 2023, 06:58 // Actual //  bani.md

Multă lume se întreabă cine este cel mai bogat om din istorie? Iar unii vor pronunța numele lui Elon Musk, proprietarul Tesla, SpaceX și Twitter, a lui Jeff Bezos, CEO al Amazon, a lui Mark Zuckerberg, patronul Meta, a lui Vladimir Putin, președintele Rusiei sau a lui Bill Gates, creatorul Microsoft.

Dar, niciunul dintre acești miliardari nu reprezintă răspunsul corect la chestiunea de mai sus. Spre surprinderea multora, cel mai bogat om din istorie a trăit în perioada medievală și s-a numit Mansa Musa și a fost împărat al Imperiului Mali.

Mansa Musa, conducătorul Imperiului Mali din secolul al XIV-lea, este considerat a fi cea mai bogată persoană din istorie, cu o avere netă de 400 de miliarde de dolari în moneda actuală, potrivit Ancient Origins.

Pentru comparație, el a fost mai bogat de patru ori decât Bill Gates și cu o treime mai mult decât John D. Rockefeller. Bogăția sa imensă a fost derivată în primul rând din comerțul cu aur și sare, care a înflorit sub domnia sa. Cu toate acestea, bogățiile lui Mansa Musa nu s-au limitat doar la imperiul său; a devenit renumit în întreaga lume pentru generozitatea și bogăția sa.

Celebrul său pelerinaj la Mecca din 1324, în timpul căruia a distribuit cantități mari de aur oamenilor pe care i-a întâlnit, i-a cimentat reputația de rege generos și bogat.
De fapt, darurile lui au fost uneori atât de generoase încât au provocat hiperinflație, distrugând economii întregi. Acesta este cel mai important despre viața și vremurile lui Mansa Musa, bogăția sa, moștenirea sa și impactul său asupra istoriei.

Mansa Musa a trăit între 1280 și 1337, iar imperiul său a ocupat un vast teritoriu, care s-a întins de la Nigeria până la coasta Senegalului, în Africa.

Potrivit revistei Celebrity Net Worth, averea lui Mansa Musa ar fi cea mai mare din istoria omenirii, dacă ar fi ajustată pentru inflația actuală. Averea lui Mansa Musa se datorează faptului că ar fi avut atâta aur cât își dorea. În total, averea estimată ar fi în jur de 400 de miliarde de dolari.
El a călătorit 6.500 de kilometri până la locul sfânt de la Mecca cu 60.000 de oameni, inclusiv 12.000 de sclavi. De asemenea, el a fost însoțit de aproape o sută de cămile, fiecare transportând peste 100 de kilograme de metale prețioase.

Mansa Musa a lăsat construite numeroase moschei, iar moștenirea sa a ajuns la urechile comercianților mediteraneeni.

Un profesor de istorie de la Universitatea din Michigan a declarat odată pentru Money Magazine că Mansa Musa a fost „cel mai bogat om de care a auzit vreodată”. „Imaginați-vă tot aurul pe care credeți că l-ar putea avea o ființă umană și dublați-l; asta încearcă să comunice toți cronicarii”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO