Invitat la podcastul România lui Cristache de la evz.ro, expertul român în spațiul ex-sovietic, Armand Goșu, l-a caracterizat pe noul comandant al forțelor ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin. Profesorul universitar e convins el este cel responsabil de schimbarea abruptă a strategiei de luptă a armatei ruse, care se îndreaptă acum către ținte ale infrastructurii civile.
„Eu n-aș considera-o un răspuns la atentatul de la pod, ci aș spune mai degrabă că e ceva mult mai adânc, e vorba de schimbarea tacticii armatei ruse în Ucraina. Și al lega-o de numirea generalului de armată Surovikin în fruntea operațiunii din Ucraina. Trebuie să ne uităm cine este generalul Sergei Surovikin, o să vedeți că e un tip foarte dur.”, menționează Armand Goșu.
Distrugătorul orașelor Groznîi și Alep
„În 1991, era căpitan, el a fost singurul ofițer care a ieșit și a tras în mulțime în Moscova, în timpul puciului de la Moscova. Cei 3 morți de la revoluția pe care a avut-o Rusia în august 1991 sunt morții lui Surovikin, a fost arestat atunci. Și a avut o carieră destul de prodigioasă, pentru că a fost în Cecenia în 1994-1996, apoi în 1999, dar cariera lui a explodat din momentul în care l-a întâlnit pe Putin. Lui Putin i-a plăcut, e un tip solid, care inspiră teamă și generalul Surovikin a fost trimis în Siria. El este cel care a condus operațiunile de la Alep. El a transformat orașul Alep în al doilea Groznîi. L-a ras practic de pe fața pământului. Și el este generalul care organizează astfel de raiduri, cum a făcut la Groznîi, cum a făcut la Alep, bombardamentele astea.”, a explicat profesorul universitar, care susține că generalul Surovikin va înteți atacurile asupra civililor.
„Nu are ezitări și pornește împotriva populației civile. El și la Groznîi, și la Alep, și acum în Ucraina pornește împotriva populației civile. (…) Și știm care au fost țintele în orașul Kiev. Au fost țintele, mai întâi, administrative, au tras aproape de Universitate și apoi au lovit și o centrală termoelectrică. În general, în cele 8 orașe lovite de rachete, centralele termoelectrice au reprezentat ținte, asta înseamnă că au vrut să paralizeze sistemul energetic din Ucraina și parțial au reușit.”, a mai spus Armand Goșu.