Cine va ține becurile aprinse în Republica Moldova, în luna iunie

28 Mai 2024, 16:12
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 16:12 // Slider //  Lupu Eduard

Energocom, traderul de stat, a anunțat coordonarea graficului de livrare a energiei electrice pentru luna iunie cu centrala de la Cuciurgan (MGRES). Conform prognozei, necesarul de energie pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului se ridică la aproximativ 334.613 MWh.

Pentru a acoperi această cerere, Energocom va achiziționa cca 308.223 MWh de la MGRES. Pe lângă aceasta, cca 21.528 MWh vor fi asigurați de centralele electrice cu termoficare urbane și de producătorii de energie din surse regenerabile. Restul necesarului, aproximativ 4.862 MWh, va fi achiziționat de pe OPCOM, platforma de tranzacționare a energiei electrice, pentru a acoperi consumul în orele de vârf.

Prețul de achizție a energieie electrice de la Cuciurgan este 66 USD pemtru un MW/h.

Consumatorii casnici ai Premier Energy achită un tarif de 2,34 lei pentru un kw/h și de 2,84 lei kw/h.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2024, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iul. 2024, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Comenzile fabricilor germane au scăzut neaşteptat în luna mai – cel mai recent eşec al redresării primei economii din Europa, scrie Bloomberg.

Cererea a scăzut cu 1,6% faţă de aprilie – sfidând estimările analiştilor pentru o creştere de 0,5%, au arătat datele de joi. Rezultatul extinde scăderea la cinci luni, evidenţiind dificultăţile persistente ale producătorilor germani. Comenzile au scăzut cu 8,6% pe an.

Potrivit comunicatului, scăderea ar fi fost şi mai gravă fără comenzi în vrac peste medie. A existat o scădere accentuată a cererii în afara zonei euro.

„Împreună cu deteriorarea recentă a aşteptărilor de afaceri în sectorul manufacturier, declinul continuu al comenzilor indică o dinamică destul de slabă în industrie în lunile următoare”, a declarat Ministerul Economiei. „Este posibil ca comenzile să se stabilizeze numai după ce comerţul mondial va continua să se redreseze şi cererea de produse industriale va creşte treptat.”

Raportul se adaugă la unele cifre mai puţin pozitive din ultima vreme privind redresarea Germaniei. În iunie, activitatea din sectorul privat a crescut mai puţin decât se aştepta – la fel şi încrederea investitorilor, măsurată de institutul ZEW.

Totuşi, Bundesbank a declarat luna trecută că, deşi creşterea „continuă să se confrunte cu mari probleme dinamice, există din ce în ce mai multe perspective pozitive”. Aceasta estimează că produsul intern brut a avansat „uşor” în al doilea trimestru.

Se preconizează că a doua jumătate a anului va fi mai puternică, deoarece creşterea salariilor va determina o creştere a cheltuielilor gospodăriilor. Creşterea preţurilor de consum s-a temperat la 2,5% în iunie. În plus, o moderare în zona euro sporeşte şansele ca Banca Centrală Europeană să reducă mai mult dobânzile în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău