CNESP atenționează! Restaurantele să nu neglijeze măsurile epidemiologice, altfel le va fi sistată activitatea

09 Mart. 2021, 17:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
09 Mart. 2021, 17:38 // Actual //  Realitatea.md

În perioada 1 – 8 martie, angajații subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției au efectuat o serie acțiuni de informare, evaluare și control a nivelului de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii infecției Sars-Cov-2.

Astfel, angajații IGP au verificat activitatea a 265 de cluburi de noapte, în urma abaterilor constatate au fost inițiate 247 de procese contravenționale în privința vizitatorilor aflați în incinta localurilor. Totodată, au fost întocmite 2 procese-verbale în privința administratorilor localurilor și alte 4 procese-verbale personalului din cluburile de noapte.

Asta, deși activitatea cluburilor de noapte este restricționată prin Hotărârea nr. 45 a CNESP din 15 februarie 2021. Potrivit art. 76, alin.1 din Codul Contravențional, persoanele fizice care nu respectă măsurile de profilaxie și combatere a bolilor pandemice riscă o amendă de la 2 000 până la 5 000 lei, iar persoanele juridice – de la 10 000 până la 35 000 lei.

În cazul încălcării repetate a deciziilor CNESP, vizitatorii riscă amenzi până la 25 000 de lei, în timp ce administratorii localurilor pot fi sancționați cu până la 75 000 lei.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică regretă nerespectarea măsurilor epidemiologice atât de către cetățeni, cât și de administratorii localurilor, și atenționează că va fi examinată posibilitatea de a introduce măsuri mai drastice în activitatea restaurantelor și cluburilor de noapte.

În context, CNESP îndeamnă cetățenii să nu-și pună în pericol sănătatea lor și a celor din jur și să respecte măsurile epidemiologice, evitând la maxim locurile aglomerate.

Realitatea Live

15 Mai 2025, 14:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
15 Mai 2025, 14:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a înregistrat în perioada iulie 2024 – aprilie 2025 cel mai intens sezon de exporturi de semințe de floarea-soarelui din ultimii patru ani, cu un total de 532 243 tone, potrivit unei analize realizate de Iurie Rija, director executiv al Asociației „Agrocereale”. Performanța reprezintă o creștere de 17% față de sezonul anterior și este de 2,5 ori mai mare decât în sezonul agricol 2022/2023.

Deși volumul exportat este impresionant, valoarea totală încasată  se ridică la 5,19 miliarde lei, dar rămâne sub maximul istoric de 5,66 miliarde lei, atins în sezonul 2021/2022, când Moldova a exportat mai puțin (449 mii tone), dar la prețuri mult mai mari (12,6 lei/kg). În prezent, prețul mediu a fost de 9,75 lei/kg, ceea ce reflectă o dependență excesivă de exportul de materie primă brută, fără procesare locală.

„Moldova reușește să valorifice cantitativ recolta, dar nu reușește încă să transforme această performanță în valoare economică maximă. Avem nevoie de lanțuri de procesare consolidate și de modele comerciale mai sofisticate”, avertizează Iurie Rija.

După vârful din aprilie, când s-au exportat 45 251 tone, începutul lunii mai 2025 indică un recul abrupt: doar 2 080 tone au fost livrate în primele șapte zile ale lunii. Cauzele sunt multiple: stocuri în epuizare, ajustări pe piețele de destinație și reluarea procesării locale.

După un maxim atins în februarie 2025 (12,04 lei/kg), prețurile au scăzut treptat în martie și aprilie, dar în mai au revenit pe creștere – 12,28 lei/kg, pe fondul reducerii ofertei interne. În acest sezon, Turcia a devenit cel mai mare cumpărător, cu 172 230 tone recepționate în primele patru luni și o săptămână – dublu față de 2023. România rămâne al doilea partener comercial (47 423 tone), dar este în scădere, iar Bulgaria închide topul (11 989 tone).

Turcia oferă în prezent un preț competitiv – 11,2 lei/kg, față de 10,4 lei/kg în România și 10,6 lei/kg în Bulgaria, motiv pentru care traderii moldoveni favorizează această destinație.

În perioada 1 ianuarie – 7 mai 2025, „OROM-IMEXPO” SRL și „RUSAGRO-PRIM” SRL au exportat împreună peste 113 000 tone, adică peste jumătate din totalul național. Pe locul trei se situează „AGROFLORIS-NORD” SRL, parte a unui holding cu două fabrici de procesare, care însă a preferat exportul de semințe brute, întrucât volumele interne nu permit pornirea eficientă a liniilor industriale de 1.900 tone/zi.

„Boom-ul cantitativ din sezonul 2024–2025 este remarcabil, dar trebuie dublat de investiții în procesare locală, în diversificarea produselor și accesarea unor piețe premium. Altfel, rămânem captivi în rolul de furnizor de materie primă ieftină”, concluzionează Iurie Rija.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE