Colac peste pupăză! Ministerul Mediului anunță că centrul de gestionare a deșeurilor nu va fi construit la Stăuceni

05 Sept. 2023, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Sept. 2023, 18:01 // Actual //  bani.md

Ministerul Mediului s-a răzgândit. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției anunță că terenul de la Stăuceni, examinat pentru construcția unui centru de gestionare a deșeurilor în mun. Chișinău, a fost exclus din lista locațiilor analizate.

Precizarea vine după ce în dimineața zilei de marți, 5 septembrie, ministra Iordanca-Rodica Iordanov, anunța că experții caută alternative pentru acest teren, însă nu exclud faptul că, în cele din urmă, depozitul de deșeuri va fi construit totuși la Stăuceni.

„În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 5 septembrie, la Ministerul Mediului, răspunzând la o întrebare referitoare la locațiile examinate pentru amplasarea centrului de gestionare a deșeurilor pentru Regiunea nr. 4, din care fac parte raioanele Criuleni, Hîncești, Ialoveni, Anenii-Noi, inclusiv municipiul Chișinău, ministra Mediului a spus că, la momentul actual, Ministerul Mediului se află în discuții cu Primăria municipiului Chișinău pentru a identifica locația unde va fi amplasat centrul de gestionare a deșeurilor.

În după-amiaza zilei de astăzi, Ministra Mediului a fost informată cu privire la excluderea terenului din comuna Stăuceni din lista locațiilor examinate pentru amplasarea centrului de gestionare a deșeurilor. Actualmente Ministerul Mediului, de comun acord cu finanțatorii, examinează alte locații pentru amplasarea obiectului respectiv. În același timp, ministra Mediului a solicitat să nu se facă o confuze între noțiunile „centru de gestionare a deșeurilor” și „o groapă de gunoi””, se menționează în comunicat.

În dimineața zilei de astăzi, 5 septembrie, ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat că experții încearcă să identifice alternative pentru construcția Centrului pentru gestionarea deșeurilor, însă nu exclud faptul că, în cele din urmă, depozitul va fi amenajat totuși la Stăuceni.

„Va fi selectat terenul care este cel mai favorabil/oportun din punct de vedere al sustenabilității proiectului deșeuri solide Moldova și a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor”, au menționat responsabilii de la minister pentru Realitatea.md.

În februarie 2023 s-a iscat un adevărat scandal, după ce deputații PAS au înregistrat în Parlament și au inclus pe ordinea de zi a unei ședințe plenare un proiect ce prevede construcția unui Centru de gestionare a deșeurilor în imediata apropiere de localitatea Stăuceni. După ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a tras un semnal de alarmă, documentul a fost retras de pe agenda Legislativului.

Realitatea Live

10 Dec. 2024, 15:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Dec. 2024, 15:13 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Industria globală a aviației este proiectată să obțină un profit net de 36,6 miliarde de dolari în 2025, depășind ușor estimările pentru anul 2024, a anunțat Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA). Această performanță va fi impulsionată de scăderea prețurilor la combustibil și de o gestionare eficientă a costurilor, Rtă datele IATA.

Numărul pasagerilor este estimat să crească cu 6,7%, ajungând la 5,2 miliarde în 2025, iar veniturile totale ale industriei ar putea depăși, pentru prima dată, pragul de 1 trilion de dolari, până la 1,007 trilioane de dolari, o creștere de 4,4% față de 2024.

Profitul operațional este estimat la 67,5 miliarde de dolari, iar cheltuielile totale ale industriei ar putea atinge 940 miliarde de dolari în 2025.

În cadrul unei conferințe de presă, Willie Walsh, directorul general al IATA, a remarcat creșterea semnificativă a pieței aviației în India, subliniind importanța conectivității aeriene pentru sprijinirea dezvoltării economice. India și China rămân printre piețele de aviație internă cu cea mai rapidă creștere.

Conform IATA, marja de profit net pentru 2025 este estimată la 3,6%, în creștere ușoară față de 3,3% în 2024. Profitul net per pasager va ajunge la 7 dolari, mai mic decât vârful de 7,9 dolari înregistrat în 2023, dar peste valoarea de 6,4 dolari prognozată pentru 2024.

În regiunea Asia-Pacific, profitabilitatea va înregistra o ușoară îmbunătățire datorită cererii puternice și a creșterii gradului de ocupare a aeronavelor.

La nivel global, tariful mediu al biletelor de avion, inclusiv taxele suplimentare, este prognozat să fie de 380 de dolari, cu 1,8% mai mic decât în 2024.

Prețul mediu al combustibilului pentru avioane este estimat la 87 de dolari pe baril în 2025, în scădere față de 99 de dolari pe baril în 2024. Cheltuielile totale pentru combustibil ale companiilor aeriene vor fi de 248 miliarde de dolari, o scădere de 4,8%, chiar dacă volumul consumului de combustibil va crește cu 6%, până la 107 miliarde de galoane.

Cu toate acestea, IATA avertizează asupra provocărilor legate de lanțurile de aprovizionare, infrastructura deficitară, reglementările stricte și creșterea taxelor. În plus, companiile aeriene vor resimți o presiune financiară suplimentară, pe măsură ce vor epuiza beneficiile fiscale asociate pierderilor din perioada pandemiei.

Această proiecție evidențiază eforturile industriei aeriene de a-și reveni complet după pandemie și de a investi în tehnologii sustenabile pentru un viitor mai verde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală