Colac peste pupăză! Ministerul Mediului anunță că centrul de gestionare a deșeurilor nu va fi construit la Stăuceni

05 Sept. 2023, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2023, 18:01 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Mediului s-a răzgândit. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției anunță că terenul de la Stăuceni, examinat pentru construcția unui centru de gestionare a deșeurilor în mun. Chișinău, a fost exclus din lista locațiilor analizate.

Precizarea vine după ce în dimineața zilei de marți, 5 septembrie, ministra Iordanca-Rodica Iordanov, anunța că experții caută alternative pentru acest teren, însă nu exclud faptul că, în cele din urmă, depozitul de deșeuri va fi construit totuși la Stăuceni.

„În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 5 septembrie, la Ministerul Mediului, răspunzând la o întrebare referitoare la locațiile examinate pentru amplasarea centrului de gestionare a deșeurilor pentru Regiunea nr. 4, din care fac parte raioanele Criuleni, Hîncești, Ialoveni, Anenii-Noi, inclusiv municipiul Chișinău, ministra Mediului a spus că, la momentul actual, Ministerul Mediului se află în discuții cu Primăria municipiului Chișinău pentru a identifica locația unde va fi amplasat centrul de gestionare a deșeurilor.

În după-amiaza zilei de astăzi, Ministra Mediului a fost informată cu privire la excluderea terenului din comuna Stăuceni din lista locațiilor examinate pentru amplasarea centrului de gestionare a deșeurilor. Actualmente Ministerul Mediului, de comun acord cu finanțatorii, examinează alte locații pentru amplasarea obiectului respectiv. În același timp, ministra Mediului a solicitat să nu se facă o confuze între noțiunile „centru de gestionare a deșeurilor” și „o groapă de gunoi””, se menționează în comunicat.

În dimineața zilei de astăzi, 5 septembrie, ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat că experții încearcă să identifice alternative pentru construcția Centrului pentru gestionarea deșeurilor, însă nu exclud faptul că, în cele din urmă, depozitul va fi amenajat totuși la Stăuceni.

„Va fi selectat terenul care este cel mai favorabil/oportun din punct de vedere al sustenabilității proiectului deșeuri solide Moldova și a sistemului integrat de gestionare a deșeurilor”, au menționat responsabilii de la minister pentru Realitatea.md.

În februarie 2023 s-a iscat un adevărat scandal, după ce deputații PAS au înregistrat în Parlament și au inclus pe ordinea de zi a unei ședințe plenare un proiect ce prevede construcția unui Centru de gestionare a deșeurilor în imediata apropiere de localitatea Stăuceni. După ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a tras un semnal de alarmă, documentul a fost retras de pe agenda Legislativului.

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău