Colonizarea economică a Ucrainei: SUA cer jumătate din resursele naturale în schimbul ajutorului militar

18 Feb. 2025, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Feb. 2025, 15:30 // Actual //  Ursu Victor

Administrația fostului președinte american Donald Trump ar fi solicitat Ucrainei dreptul la jumătate din toate veniturile generate de exploatarea resurselor naturale și 50% din valoarea noilor licențe emise pentru terți, conform unui proiect de acord clasificat drept „Privilegiat și confidențial,” citat de publicația britanică The Telegraph.

Acordul propus ar fi conferit Statelor Unite control asupra criteriilor de selecție și condițiilor pentru viitoarele proiecte de exploatare a resurselor din Ucraina, prin intermediul unui fond comun de investiții. Aceste prevederi, afirmă documentul, sunt menite să prevină ca „părțile ostile conflictului să beneficieze de reconstrucția Ucrainei.” SUA ar fi obținut, de asemenea, drepturi preferențiale asupra exporturilor de resurse, inclusiv minerale rare, petrol și gaze.

Potrivit The Telegraph, aceste condiții sunt echivalente cu o formă de colonizare economică și chiar mai dure decât repararea impusă Germaniei și Japoniei după cel de-al Doilea Război Mondial. Documentul ar fi reglementat inclusiv prin legislația statului New York, ceea ce ar fi generat îngrijorări în rândul autorităților ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi transmis la finalul anului trecut o propunere către administrația Trump pentru un parteneriat în exploatarea resurselor, oferind acces la metale rare în schimbul sprijinului militar. Însă, pe 14 februarie, Statele Unite au returnat o versiune modificată a acordului, pe care Zelenski ar fi refuzat să o semneze, invocând absența unor garanții clare de securitate.

Conform surselor citate de agenția Reuters, administrația Trump ar fi dorit ca Zelenski să semneze acordul „în orb,” fără să aibă timpul necesar pentru analiză detaliată. Refuzul acestuia ar fi fost calificat de oficialii americani drept „lipsit de viziune.”

Fostul președinte american a declarat anterior că ajutorul militar pentru Ucraina nu ar trebui să fie oferit gratuit, reamintind că SUA au alocat deja miliarde de dolari pentru sprijinirea Kievului. Trump a cerut compensații sub formă de acces la resursele Ucrainei, evaluând acest schimb la 500 de miliarde de dolari.

Zelenski a subliniat că Ucraina nu intenționează să cedeze gratuit resursele sale, dar este deschisă unui parteneriat echitabil. Totodată, liderul ucrainean a atras atenția asupra faptului că aproximativ 20% dintre resursele minerale ale țării, inclusiv aproape jumătate din zăcămintele de metale rare, se află pe teritoriile ocupate de Rusia. El a avertizat că, fără sprijin suplimentar din partea aliaților, Moscova ar putea transfera aceste resurse către state precum Coreea de Nord și Iran.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Iul. 2025, 09:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
19 Iul. 2025, 09:09 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În perioada ianuarie–iunie 2025, volumul eliberărilor de numerar din casele băncilor a depășit încasările cu 2,38 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Această diferență semnificativă confirmă un comportament economic dominat de retrageri accelerate de numerar, în special pentru conversie valutară.

Eliberările cumulative de numerar s-au ridicat la 88,83 miliarde de lei, în creștere cu 5,9% (echivalentul a +4,92 miliarde de lei) față de aceeași perioadă a anului trecut. În paralel, încasările de numerar au totalizat 86,45 miliarde de lei, cu o creștere mai moderată de 5,5%.

Cea mai mare contribuție la creșterea eliberărilor de numerar o are cumpărarea valutei de la persoane fizice, pentru care s-au retras 20,52 miliarde de lei (echivalentul a peste 1 miliard de euro), în creștere cu 3,71 miliarde de lei față de perioada similară din 2024. Acest segment reprezintă 23,1% din totalul banilor scoși de la ghișeele bancare.

Alte surse importante de creștere a retragerilor au fost:

bancomatele, cu un plus de 1,41 miliarde de lei (+3,8%);
creditele acordate persoanelor fizice, care au generat retrageri suplimentare de 576,6 milioane de lei (+29,5%).
În schimb, s-au înregistrat diminuări la eliberările în alte scopuri, cu 1,03 miliarde de lei (-9,2%).

Pe partea încasărilor, comercializarea mărfurilor de consum a generat venituri în numerar de 49,61 miliarde de lei, în creștere cu 4,9%, reprezentând 57,4% din totalul încasărilor.

Totodată, au crescut încasările din depunerile pe conturile curente și de depozit ale persoanelor fizice, cu 1,36 miliarde de lei (+17,9%). În schimb, s-a înregistrat o ușoară scădere a încasărilor din alte servicii, cu 205,5 milioane de lei (-3,1%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA