COMENTARIU. Ucrainenii vor descoperi curând un paradox: amărăciunea victoriei

29 Mart. 2022, 22:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Mart. 2022, 22:01 // Actual //  bani.md

După 33 de zile de război şi suferinţă, Ucraina e neînfrîntă, dar va rămîne cu ruşii în coaste. Iar ucrainenii vor trăi paradoxul de a rămîne neînfrînţi, dar ”necalificaţi”, se arată într-un material de opinie publicat de mediafax.ro.

Toţi vor pace. Lumea a obosit de război. Nu vorbesc aici de dramele şi suferinţele greu de imaginat şi de descris, cu atît mai mult de îndurat, prin care a trecut poporul ucrainean. De pierderile de partea rusă. Ci şi de ceilalţi – privitorii, ca noi – implicaţi în război numai prin aceea că i-am ajutat, creştineşte, pe refugiaţi, în majoritate femei şi copii. Dar şi de ţările mari şi puternice ale Occidentului, unde sancţiunile impuse Rusiei au început să doară economic, dar şi electoral – şi, sub presiunea unor alegeri, guvernele din aceste ţări ar vrea să se reimpună cît mai repede statu-quo-ul anterior războiului din Ucraina. Toţi vor pace, inclusiv agresorii, dar cu ce preţ?

Anunţul oficial al Rusiei este că urmează să se propună un acord politic, precum şi aşteptata întâlnire între Putin şi Zelenski, într-un cuvînt, că se pune capăt războiului. Dincolo de strategiile în două sau mai multe etape care s-au anunţat, semnele păcii se văd cu repeziciune. ”Etapa militară” deja s-a declanşat: a început ”repoziţionarea”, de fapt retragerea trupelor ruse din preajma Kievului. Dar nu din sud, nici din Donbass, unde ”eliberarea” regiunii rămîne, pentru armata lui Vladimir Putin, ”principalul obiectiv”.

”Pieţele” jubilează: a şi scăzut, după aceste mici schimbări, preţul porumbului pe burse, euro s-a apreciat în raport cu dolarul, a crescut chiar şi rubla, iar preţul barilului de petrol a scăzut. Numai semne bune. Dar, care e rezultatul acestei păci, pentru ucraineni? Dincolo de o mare oboseală, la capătul unei rezistenţe eroice, poporul ucrainean va avea de înfruntat o realitate cumva ilogică: deşi n-au fost înfrînţi, pacea îi lasă în aceeaşi situaţie incertă, la finalul unui război care le-a distrus oraşele şi în care s-au petrecut crime împotriva umanităţii, asupra cărora, după părerea mea, se va aşterne praful uitării – pentru că e în interesul (economic şi politic al) tututor să nu mai stîrnească ”ursul”.

S-a văzut, în cazul declaraţiei lui Joe Biden făcute în Polonia, că nicio ţară occidentală, nici măcar Statele Unite pe care le conduce, nu mai intenţionează să-l stîrnească cumva pe Vladimir Putin. Nici măcar spunîndu-i un adevăr evident în faţă. Astfel încît, e de aşteptat ca Tribunalul Penal Internaţional de la Haga să fie nevoit să pună ”batista pe ţambal”. Fără îndoială că, în schimb, va începe un ”efort comun”, pentru reconstruirea Ucrainei, care va fi probabil beneficiara unui adevărat ”plan Marshall” european, dar şi american. Că banii vor încerca să şteargă suferinţa. Că pierderea unor teritorii, adică a Donbass-ului, va fi frumos camuflată sub forma diplomatică a vreunui ”protectorat” rusesc, sau în cine ştie ce fel. Că despre Crimeea, strategic, nu va mai pomeni nimeni nimic.

Astfel, Vladimir Putin va putea, liniştit, să proclame succesul ”operaţiunii speciale” din Ucraina, care şi-a atins scopul. În fond, chiar aşa va fi. Deşi, militar vorbind, Federaţia Rusă n-a repurtat vreo victorie notabilă. S-a acoperit doar de ruşinea unor pierderi imense, de demonstrarea ineficienţiei sale. Ca şi în timpul ”Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, numărul militarilor şi nu calitatea lor, a înzestrării şi a pregătirii sînt cele care au contat, în faţa unei rezistenţe la care nu se aşteptau, din partea unui popor care s-a autodefinit şi descoperit ca solidar, cu fiecare zi în care a rezistat în faţa Goliat-ului rusesc.

De cealaltă parte, Volodimir Zelensnki poate liniştit să-şi proclame şi el victoria. Ţara sa a rezistat invaziei ruse – fapt care n-a fost anticipat de niciun strateg militar al planetei. Numai eroismul poporului ucrainean, mobilizat şi răspunzînd exemplar chemării unui preşedinte care a jucat acum, în realitate, rolul vieţii sale, a reuşit această performanţă istorică. Dar preţul va fi scump plătit – vor rămîne cu ruşii în coaste şi în imposibilitatea de a se apăra, pe termen mediu şi lung. Cu o armată ”sub lupă”, fără ca măcar să se gîndească la scutul protector al NATO, vor trebui să se mulţumească cu accelerarea primirii lor în Uniunea Europeană. Cu banii şi avantajele economice aferente. În rest, vor trebui să tacă şi să privească cum ruşii se înstăpînesc treptat, în sud-estul ţării lor, în forme care vor fi ”negociate” peste capul lor, aşa cum s-a întîmplat cu ţările central şi sud-est europene, la finele celui de-al doilea război mondial. Cu o notabilă şi istorică excepţie: Ucraina n-a fost nici înfrîntă, nici ocupată de Armata Roşie, cum am fost noi. Dimpotrivă.

Astfel încît, Ucraina şi ucrainenii vor fi în situaţia în care s-a aflat, cu un an în urmă, Naţionala de tineret la fotbal a României, antrenată de Mirel Rădoi: neînfrînţi şi necalificaţi.

E o etichetă pe care noi, românii, o purtăm de secole. Am învăţat în copilărie la toate orele de istorie că Ţările Române au luptat pentru neatîrnare şi independenţă, de-a lungul evului mediu. Toate bătăliile au fost victorii, sau înfrîngeri transformate în victorie. La capătul cărora domnitorii valahi şi moldoveni au plătit tribut către Poarta Otomană. Am fost neînfrînţi şi necalificaţi. Singurele mari calificări istorice ale românilor au fost cucerirea independenţei în 1877, făurirea Marii Uniri, în 1918 şi revoluţia din 1989. Dar n-am putut cuceri economia de piaţă, care ne-a supus. Acum, află din cu totul alte raţiuni şi ucrainenii, popor de care am descoperit că ne apropie mult mai multe, decît motivele şi stereotipiile care ne-au despărţit, că au acelaşi destin istoric: sînt neînfrînţi şi necalificaţi. Au dat dovadă de o rezistenţă eroică, dar care nu-i califică, din păcate, la o victorie netă, pentru că arbitrii decid ”meci nul”, la masa verde.  Din considerente mai presus de rezultatele meciului în sine, vor fi nevoiţi să accepte.

Ucrainenii vor descoperi curînd un paradox, pe care noi l-am încercat istoric, în mai multe rînduri, ca vecini ai ruşilor: amărăciunea victoriei.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală