Comentator politic: „Miza forțelor pro-ruse este subminarea referendumului. E nevoie de mai multă maturitate politică”

18 Sept. 2024, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Sept. 2024, 11:46 // Actual //  bani.md

Kremlinul își dorește și încearcă să submineze referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar forțele pro-ruse din țara noastră lucrează intensiv la acest capitol. Miza – alegerile parlamentare din anul 2025. Opinia aparține analistului politic de la București, Mihai Isac, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Rezoomat”, ediția de marți, 17 septembrie curent, la RLIVE TV.

Expertul în politică externă susține că la Chișinău se simte o tensiune electorală, însă mai puțin se vede dialogul forțelor pro-europene.

„Miza forțelor pro-ruse sunt subminarea referendumului și a unității forțelor politice pro-europene pentru pregătirea alegerilor parlamentare din 2025. Pericolul instaurării unui scenariu georgian la Chișinău este mai aproape decât ne imaginăm și este nevoie de capacitatea intelectuală și de maturitatea politică a politicienilor din Republica Moldova ca să înțeleagă amenințarea. (…) Sperăm ca pe parcurs să existe o mai mare coeziune la nivelul clasei politice pro-europene de la Chișinău, dar vedem că de foarte multe ori sunt orgolii mai mari sau mai mici care împiedică purtarea unor discuții. Este clar că e nevoie de un dialog mult mai deschis”, declară Mihai Isac.

De cealaltă parte, fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Iurie Reniță, este convins că guvernarea trebuie să conlucreze mai mult și mai bine cu forțele pro-europene, pentru ca rezultatul de la referendum să fie pe măsura așteptărilor.

„Guvernarea ar trebui să fie îngrijorată de radicalizarea forțelor pro-ruse, iar forțele pro-europene ar urma să-i devină parteneri. (…) Am participat și eu la acel eveniment „Pactul pentru Europa”, deși nu sunt membru de partid, acolo a fost și un reprezentant al PAS-ului, partidul de guvernare. Iar, obligațiunea unei guvernări pro-europene în esență este să dialogheze. Ce înseamnă Uniunea Europeană? Înseamnă dialog, consens, identificarea partenerilor. Acesta este modelul pe care trebuie să-l preluăm, mai cu seamă acum în context electoral. (…) Trebuie să menținem acest spirit democratic, de colaborare și să știi cine îți sunt partenerii, cine îți sunt neprieteni, noi îi cunoaștem și vedem”, afirmă Iurie Reniță.

Amintim că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la UE. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău