Compania de asigurări din imperiul lui Șor, implicată în furtul miliardului, a rămas fără licență

20 Iul. 2022, 06:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iul. 2022, 06:40 // Actual //  bani.md

Compania de Asigurări KLASSIKA ASIGURĂRI a rămas fără licență, anunță Comisia Națională a Piței Financiare.

Licența a fost retrasă urmare a deciziei instanței de judecată privind intentarea procesului de insolvabilitate.

La sfârșitul anului avea 2020 o rată de solvabilitate – de 21,9%, marjă de solvabilitate disponibilă – de 4,925 milioane lei, deficit de active eligibile – de 21,53 milioane lei, coeficient de lichiditate – 0,42 și lichidități de 4,56 milioane lei. Ulterior, la sfârșitul lunii octombrie 2020 CNPF i-a suspendat licența pentru șase luni.

Compania de asigurări se confruntă cu dificultăți financiare din anul 2019 când a intrat în sub administrare specială și în procedură de remediere financiară.

Compania are un capital social de 26,95 milioane lei, deținut de firma Avantage SRL, afiliată familiei lui Ilan Şor. Ultimul deţine direct aproape 1% din capitalul firmei, iar restul – firma DFM SRL care gestionează reţeaua de magazine duty free.

La finele lui 2019, CNPF a suspendat dreptul la vot al acţionarilor, dreptul de convocare a adunării generale şi dreptul la dividende.

Acționarul unic al Klassika Asigurări, Avantage SRL, a fost obligat de CNPF să-și vândă acțiunile la bursă, însă acesta nu s-a conformat.

Klassika asigurări este menționată în Raportul Kroll. Compania de asigurări este una dintre cele 77 de companii din grupul Shor care a beneficiat în 2012 au fost repartizate împrumuturile de la BEM, Banca Socială și Unibank, băncile devalizate în urma furtului miliardului.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău