Compania de audit care l-a finanțat pe Ion Chicu verifică cum a cheltuit banii Moldovagaz

31 Ian. 2023, 10:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2023, 10:38 // Actual //  bani.md

Compania „Moldauditing” a fost aprobată în calitate de societate de audit pentru efectuarea următorului audit obligatoriu al raportului financiar al SA „Moldovagaz”, precum și al raportului financiar consolidat al grupului de companii „Moldovagaz” pentru anul 2022, anunță compania într-un comunicat.

Decizia respectivă a fost luată în cadrul Adunării generale extraordinare a acționarilor întreprinderii. Compania „Moldauditing” a trecut anterior procedurile de licitație necesare, prezentând cea mai acceptabilă ofertă pentru costul serviciilor sale.

Anterior, la Adunarea anuală ordinară a acționarilor SA „Moldovagaz”, care a avut loc la 31 mai 2022, nu a fost luată decizia de aprobare a societății de audit, ceea ce a condiționat necesitatea de a desfășură o nouă licitație pentru selectarea acesteia. Conform legislației Republicii Moldova, SA „Moldovagaz” este obligată să aprobe anual societățile specializate pentru auditul raportului financiar al întreprinderii.

Cel mai interesant este că Moldauditing condusă de Pavel Bodarev a contribuit la finanțarea campaniei electorale a partidului fostului premier Ion Chicu, PDCM care a participat la alegerile parlamentare din anul 2021, scria anticorupție.md.

Moldauting a contribuit cu 40 mii de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Dec. 2024, 12:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Dec. 2024, 12:48 // Actual //  Ursu Victor

Confiscarea rezervelor rusești înghețate este legală, afirmă comisarul european pentru economie

Confiscarea activelor înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a sprijini Ucraina este în conformitate cu dreptul internațional, a declarat comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis. Oficialul a subliniat că Uniunea Europeană ar trebui să adopte această măsură, argumentând că „agresorul trebuie să răspundă pentru daunele provocate”.

„Există un principiu bine stabilit în dreptul internațional conform căruia agresorul poartă responsabilitatea pentru daunele cauzate. Prin urmare, trebuie să găsim modalități de a obliga Rusia să plătească pentru distrugerile provocate Ucrainei”, a afirmat Dombrovskis. Acesta a cerut analizarea și elaborarea tuturor opțiunilor posibile pentru implementarea acestei măsuri.

Asigurări privind baza juridică

Dombrovskis a menționat că confiscarea trebuie să fie „fundamentată juridic” pentru a rezista unor eventuale contestații în instanță. El a adăugat că înghețarea activelor rusești a reprezentat deja un pas important și a respins temerile legate de riscurile pentru stabilitatea financiară a UE.

Conform Bloomberg, Serviciul European de Acțiune Externă efectuează evaluări noi privind riscurile financiare și economice asociate confiscării activelor rusești. Discuțiile au primit un nou impuls pe fondul temerilor că SUA ar putea reduce sprijinul financiar pentru Ucraina după inaugurarea președintelui ales Donald Trump.

După invazia Rusiei în Ucraina, țările occidentale au blocat active rusești în valoare de aproximativ 280 de miliarde de euro. Până în prezent, doar veniturile generate de aceste fonduri – estimate la 3-5 miliarde de euro anual – au fost utilizate pentru sprijinirea Ucrainei.

Țările G7 au convenit anterior asupra unui împrumut de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, care urma să fie rambursat din veniturile provenite din activele rusești. În cadrul acestui acord, SUA și UE ar fi urmat să contribuie cu câte 20 de miliarde de dolari, iar restul de 10 miliarde să fie acoperite de Marea Britanie, Japonia și Canada.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat orice încercare de confiscare a activelor rusești drept „furt” și a avertizat că astfel de acțiuni nu vor rămâne fără răspuns din partea Rusiei.

Decizia de confiscare a activelor rusești continuă să fie un subiect controversat, dar liderii UE consideră că măsura este esențială pentru sprijinirea eforturilor de reconstrucție a Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală