Componența CNESP va fi modificată. Cine va face parte

18 Mart. 2021, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
18 Mart. 2021, 16:10 // Actual //  Fetco Veronica

Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege privind modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Conform noului proiect, 50% dintre membri vor fi reprezentanți ai Guvernului și ai structurilor subordonate Guvernului, care vor fi responsabili de monitorizarea și combaterea unei urgențe în sănătate publică. Ceilalți 50% vor fi specialiști în domeniul sănătății publice, reprezentanți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Academiei de Științe a Moldovei, Școlii de Management în Sănătate Publică, directori ai instituțiilor medico-sanitare implicate în combaterea pandemiei (câte unul de la cele patru nivele), din societatea civilă și cu drept de vot consultativ reprezentanți ai organismelor internaționale.

Autorii proiectului, deputați din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, susțin că, în prezent, componența Comisiei este una nereprezentativă, deoarece lipsesc epidemiologii, virusologii, oamenii de știință.

La moment, în componența comisiei este inclus un singur medic epidemiolog care, în același, timp ocupă funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și care nu poate de unul singur să vină cu cele mai bune soluții pentru combaterea pandemiei.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău