Conducerea SFS a avut o întrevedere cu reprezentanții CNSM și ai federațiilor sindicale din diverse domenii

21 Nov. 2023, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Nov. 2023, 12:41 // Actual //  bani.md

Directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Petru Griciuc, împreună cu alți colegi din cadrul autorității, au avut o întrevedere mai mul reprezentanți ai Agenției Servicii Publice (ASP) și Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Funcționarii de la SFS au discutat cu Eugen Covrig – șef al Departamentului juridic al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Nicolae Boldeș – șef adjunct al Departamentului înregistrare și licențiere a unităților de drept din cadrul ASP, precum și cu Veronica Ignat – șefă a Secției înregistrări organizații necomerciale de la ASP.

Convorbirile s-au referit la procedura de înregistrare la ASP a organizațiilor sindicale și atribuire codurilor fiscale noi (IDNO). La ședință au mai participat Vasile Evstratii, vicepreședinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură si Alimentaţie „AGROINDSIND”, Veaceslav Rufala, președinte al Federației Sindicatelor din Energetică şi Industrie, Nadejda Lavric, vicepreședintă a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, Maria Călin, contabil-șef al Federaţiei Sindicatelor din Comunicaţii din Republica Moldova.

Petru Griciuc a reiterat importanța organelor sindicale, menționând că, Serviciul Fiscal de Stat este membru al Federației Sindicale a Angajaților din Serviciile Publice din Moldova.

„Avem o colaborare bună. Sper că avem o reprezentare destul de bună, inclusiv ca număr, contribuție, participare și activism. Acțiunile comitetului sindical sunt benefice pentru angajați”, a declarart Griciuc.

Aferent subiectului ședinței, directorul adjunct al SFS a vorbit despre deschiderea autorității fiscale de a oferi suportul necesar organizațiilor sindicale, pentru a asigura respectarea prevederilor art. 187 alin(21) din Codul fiscal privind depunerea dărilor de seamă utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, transmite Serviciul Fiscal.

Reprezentanții ASP au anunțat că, instituția constată o intenție crescută a organizațiilor sindicale primare de a se conforma noilor prevederi legale, fiind solicitată verificarea denumirii în peste 200 de cazuri. La fel, a fost menționat faptul că sindicatele sunt scutite de achitarea taxei pentru înregistrarea de stat, conform ultimelor modificări legislative, astfel fiind facilitată procedura de înregistrare/reînregistrare a organizațiilor sindicale.

La rândul lor, reprezentanții sindicatelor au mulțumit Serviciului Fiscal de Stat pentru deschidere spre dialog și identificare a soluțiilor pentru depășirea situației create.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ