Conferință privind protecția libertăților ca valoare fundamentală a unei democrații, organizată la Chișinău. Detalii

21 Iun. 2024, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 16:58 // Actual //  Soroceanu Olga

Pe 25 iunie, la Chișinău, Centrul Internațional pentru Apărarea Drepturilor Omului și Democrației (CIADOD) va organiza o conferință internațională de amploare, dedicată unor probleme cruciale pentru Moldova: libertatea de exprimare, buna guvernare, statul de drept și justiția – elemente esențiale pentru o democrație autentică.

Conferința vine într-un moment când țara se confruntă cu provocări majore, inclusiv corupția și libertatea limitată a presei, care obstrucționează stabilitatea și progresul spre o societate democratică veritabilă. CIADOD subliniază importanța cooperării internaționale și a schimbului de experiență pentru a aborda eficient aceste probleme sistemice, transmite AP.

CIADOD, o organizație non-guvernamentală dedicată promovării valorilor fundamentale ale democrației și drepturilor omului, atât în Moldova, cât și în străinătate, va începe conferința cu un discurs de deschidere susținut de fondatorul său, Stanislav Pavlovschi, fost ministru al Justiției, judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și avocat reputat pentru drepturile omului.

„Libertatea de exprimare este un drept fundamental, fără de care este imposibil de a informa cetățenii despre starea lucrurilor din țară și, în cele din urmă, fără de care existența unui stat democratic se transformă într-o iluzie. Din acest punct de vedere, această conferință reprezintă un pas important spre dezvoltarea democrației în Republica Moldova și nu numai”. Fondatorul CIADOD este convins că „jurnalismul independent și dialogul deschis joacă un rol determinant în promovarea unei societăți cu adevărat democratice”, a declarat Stanislav Pavlovschi în ajunul evenimentului, subliniind importanța crucială a libertății de exprimare.

Tema de bază a conferinței este „Libertatea de exprimare ca element fundamental al tuturor societăților democratice contemporane”, iar discuțiile vor porni de la principiile de căpătâi ale Uniunii Europene. Scopul conferinței constă în identificarea unor strategii de reformă aplicabile, sensibilizarea publicului asupra rolului jurnalismului independent într-o democrație, facilitarea unei mai bune înțelegeri a provocărilor mediatice și democratice în Republica Moldova, consolidarea parteneriatelor între actorii implicați din Moldova, Europa și SUA. Prin organizarea acestor discuții, CIADOD își propune să contribuie la schimbări semnificative și să sprijine dezvoltarea continuă a instituțiilor democratice din Moldova și nu numai.

În mod particular, libertatea de exprimare este o problemă de o importanță critică pentru Moldova, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale din octombrie și celor parlamentare din 2025. Asigurarea unor alegeri libere și corecte este imposibilă fără asigurarea și protejarea libertății de exprimare, ceea ce face aduce apărarea drepturilor jurnaliștilor la rang de prioritate absolută.

Conferința va aduna un grup divers de participanți din Moldova, UE, Regatul Unit și SUA, printre care: factori de decizie politică, jurnaliști, academicieni, cercetători, juriști și activiști ai societății civile.

Aceast eveniment servește ca o platformă crucială pentru dialog, schimb de cunoștințe și colaborare, cu scopul de a promova buna guvernare și statul de drept în Moldova. Prin aducerea împreună a experților internaționali și locali, Centrul Internațional Antidrog și Dezvoltare (CIADOD) își propune să susțină parcursul Moldovei către un viitor democratic și plin de prosperitate.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 12:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 12:51 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură rectificarea bugetară pentru anul 2024, care prevede reduceri semnificative ale alocațiilor pentru domenii esențiale, precum Sănătatea și Protecția Socială, în valoare totală de 768 de milioane de lei.

În schimb, bugetele unor ministere vor beneficia de majorări semnificative. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va primi un plus de 153,6 milioane de lei, Ministerul Economiei va beneficia de 88 de milioane de lei, iar Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va fi alocat cu 303,5 milioane de lei.

Documentul precizează, de asemenea, că veniturile sub formă de granturi vor scădea cu 41,5 milioane de lei, însă Guvernul intenționează să compenseze această pierdere prin creșterea împrumuturilor externe, care vor fi majorate cu aproape 629 de milioane de lei.

Veniturile totale vor depăși 67 de miliarde de lei, cu o creștere de 1,18 miliarde de lei față de estimările inițiale, datorită revigorării economice din a doua jumătate a anului. Majorarea veniturilor este atribuită creșterii salariilor și încasărilor din impozite și taxe indirecte.

În același timp, se propune reducerea deficitului bugetar cu 1,67 miliarde de lei, ca urmare a unui ritm de creștere a veniturilor mai rapid decât cel al cheltuielilor.

Rectificarea bugetară include și reducerea cheltuielilor cu 493,4 milioane de lei, iar economiile identificate vor fi redistribuite. Astfel, 622 de milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea infrastructurii rutiere și reparația drumurilor. Alte 100 de milioane de lei vor fi destinate susținerii întreprinderilor mici și mijlocii, iar 60 de milioane de lei vor fi alocate pentru programul național de extindere și reabilitare a pădurilor.

Proiectul de modificare a Legii Bugetului de stat pentru 2024 va fi examinat și în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău