Consiliul Mondial al Aurului: Geopolitica şi băncile centrale ar putea menţine cererea ridicată pentru aur în 2024

09 Dec. 2023, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 10:27 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile aurului au atins un alt record în această săptămână, după un an 2023 puternic, iar o combinaţie de tensiuni geopolitice şi cumpărarea continuă de către băncile centrale ar trebui să facă ca cererea să rămână ridicată anul viitor, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, citat de CNBC.

Preţul metalului galben a depăşit luni 2.100 de dolari pe uncie, iar preţurile spot au oscilat vineri la aproximativ 2.030 de dolari pe uncie.

În raportul său Gold Outlook 2024 publicat joi, Consiliul Mondial al Aurului a remarcat că mulţi economişti anticipează acum ”o aterizare lină” a economiei SUA, respectiv că Rezerva Federală va readuce inflaţia în ţintă fără a declanşa o recesiune.

Consiliul Mondial al Aurului (care reprezintă companiile miniere de aur) a remarcat că, din punct de vedere istoric, mediile de aterizare lină ” a economiilor nu au fost deosebit de atractive pentru aur, ceea ce a dus la randamente medii scăzute sau chiar uşor negative”.

”De data aceasta, tensiunile geopolitice crescute într-un an electoral cheie pentru multe economii majore, combinate cu cumpărarea continuă de către băncile centrale, ar putea oferi un sprijin suplimentar pentru aur”, a adăugat WGC.
Cele mai semnificative două evenimente pentru cererea de aur din 2023 au fost prăbuşirea Băncii Silicon Valley din SUA şi atacul Hamas asupra Israelului, a spus WGC, estimând că evenimentele geopolitice au adăugat între 3% şi 6% la preţul aurului pe parcursul anului.

”Într-un an în care au loc alegeri majore la nivel global, inclusiv în SUA, UE, India şi Taiwan, nevoia investitorilor de acoperire a portofoliului va fi probabil mai mare decât în mod normal”, se arată în raport, în perspectiva anului 2024.

Un alt factor de susţinere pentru metalul galben în perspectivă este achiziţionarea în continuare de către băncile centrale, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Băncile centrale au reprezentat o sursă majoră de cerere pe piaţa mondială a aurului în ultimii doi ani, iar 2023 va fi probabil un an record.

WGC se aşteaptă ca acest lucru să continue în 2024.

Reade a spus că organizaţia a fost surprinsă de creşterea semnificativă a achiziţiilor băncilor centrale în 2022 şi că ritmul de cumpărare a continuat şi în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău