Construcția podului de piatră de la Leova se amână. Bucureștiul a anulat licitația pentru trei poduri

09 Oct. 2023, 08:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Oct. 2023, 08:01 // Actual //  bani.md

CNAIR a anulat joi, 5 octombrie, licitația pentru proiectarea preliminară a noilor poduri peste Prut de la Stânca – Costești, Bumbăta – Leova și Fălciu – Leca, conform datelor pe care Economedia le-a analizat în SEAP. Licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate al celor trei poduri noi între România și Republica Moldova a lansată în februarie 2023, dar a fost anulată, scrie economedia.ro.

Interesant este că în SEAP nu a fost înregistrată oferta firmei din Alba Iulia, Total Business SRL, singura ofertă depusă, deși pe 25 aprilie 2023, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu anunța depunerea acesteia. „Pentru proiectarea a 3 poduri rutiere noi peste Prut, conform planului comun de acțiuni care vizează creșterea capacității de transport între România și Republica Moldova, până la termenul limită de depunere, au fost depuse 3 oferte de către SC Total Business Land SRL. Este vorba de depunerea ofertelor pentru proiectarea următoarelor poduri rutiere peste Prut, pentru care ofertantul are la dispoziție câte 6 luni pentru fiecare contract și o valoare cumulată estimată la 1.512.606 lei, fără TVA”, arată Scrioșteanu (n.r verificarea conformității se face după ce oferta se depune și se înregistrează).

„Contractele vor avea ca obiect servicii de proiectare faza Studiu de Fezabilitate pentru obiectivele Pod nou peste Prut, Stanca (RO) – Costesti (MD), Pod nou peste Prut, Bumbata (RO) – Leova (MD), Pod nou peste Prut, Falciu (RO) – Leca (MD), in conformitate cu prevederile Caietului de Sarcini si ale legislatiei in domeniu. Documentatiile intocmite de catre Prestator vor respecta continutul cadru definit in H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice”, arată datele din SEAP.

În urmă cu o lună, fostul secretar de stat, Horațiu Cosma spunea că oferta a fost neconformă. „Fapta: Tot zilele trecute, același Grindeanu a anulat licitația de proiectare pentru 3 noi poduri rutiere la granița cu Republica Moldova. Curat murdar. De fapt, Sorin Grindeanu e specialist doar la salată de vorbe. Și cam atât. Când e vorba de pus osul la treabă, uite-l de unde nu-i. A anulat licitația de proiectare pentru trei noi poduri peste Prut la Stânca (RO) – Costești (MD), Bumbăta (RO) – Leova (MD), respectiv Fălciu (RO) – Leca (MD). Singura ofertă depusă la licitația lansată în februarie a fost descalificată de către CNAIR”, afirmă Horațiu Cosma.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO