Consumatorii casnici vor primi compensații în perioada rece a anului pentru gaz și căldură. Au fost alocați 771 mln lei

25 Nov. 2021, 21:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Nov. 2021, 21:59 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Consumatorii casnici vor primi compensații în perioada rece a anului sub formă de ajutor financiar. Proiectul de lege în acest sens a fost aprobat joi, 25 noiembrie, în lectura a doua, informează Realitatea.md.

Astfel, pentru perioada 1 noiembrie 2021– 31 martie 2022, se vor oferi compensări ca urmare a scumpirii tarifelor la gazele naturale, după cum urmează:

  1. Pentru primii 50 m3 consumați: 67% din diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale;
  2. Pentru următorii 100 m3 consumați: 50% din diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale.

Adică urmează să fie compensat volumul de gaze naturale consumat de până la 150 m3. De aceste compensări vor beneficia toți consumatorii casnici, iar pentru acest lucru au fost alocați 771 milioane de lei. Potrivit informațiilor parvenite de la S.A. Moldova-Gaz numărul gospodăriilor casnice beneficiare de gaze naturale constituie circa 746 mii.

Cât ține de energia termică, compensarea pentru fiecare consumator casnic va constitui 67% din diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de energie termică pentru volumul consumat până la 1 gcal, inclusiv, lunar.

Se propune compensarea lunară a două treimi (67%) din creșterea tarifului la agentul termic pentru prima gigacalorie consumată. Potrivit informațiilor parvenite de la S.A. Termoelectrica și S.A. CET-Nord, numărul total al gospodăriilor casnice beneficiare de energie termică constituie circa 222 mii de consumatori casnici, adică 70% din consumatori casnici (cca 155 400 familii) consumă în medie mai puțin de 1 gcal pe lună în perioada de iarnă. Pentru aceste compensări au fost alocați circa 340 milioane lei.

Proiectul în cauză a fost susținut de către toți deputații prezenți în sală, 79 la număr, și e votat în lectura a doua.

Realitatea.md amintește că tariful pentru gazele naturale s-a majorat de la 4,64 lei pentru 1 metru cub (cu TVA inclus) – la 11,08 lei (cu TVA inclus) pentru 1 metru cub. Diferența în urma majorării tarifelor pentru consumul de gaze naturale constituie 6,44 lei.

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei