Consumul de gaze naturale în Moldova a scăzut dramatic în septembrie, dar achitările rămân aproape de 100%

08 Oct. 2024, 09:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Oct. 2024, 09:36 // Actual //  Ursu Victor

Volumul consumului de gaze naturale în Republica Moldova în luna septembrie 2024 a fost de 17,8 milioane de metri cubi, înregistrând o scădere de 32,2% comparativ cu aceeași lună a anului 2023, conform datelor furnizate de SA „Moldovagaz”. Totuși, față de luna august 2024, consumul a crescut cu 3,8 milioane de metri cubi, reprezentând o creștere de 27,5%.

La capitolul achitării facturilor, consumatorii casnici au reușit să achite 98,8% din sumele facturate până la 30 septembrie 2024, o ușoară scădere de 0,2 puncte procentuale față de anul trecut. În schimb, consumatorii non-casnici, respectiv persoanele juridice, au înregistrat o creștere a ratei de plată, atingând 98,7%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic au achitat integral facturile, înregistrând o creștere de 5,9 puncte procentuale.

Pe parcursul lunii septembrie, din rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 228 de unități de consum din cauza datoriilor, care însumează aproximativ 0,6 milioane lei. De asemenea, pentru 214 consumatori s-a impus condiția de plată în avans, ca urmare a neplății la timp a facturilor.

Nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la sfârșitul lunii septembrie 2024 s-a ridicat la 99,2%, echivalentul a 6,513 miliarde lei, o scădere de 33,7% față de aceeași perioadă a anului precedent, scăderea fiind explicată prin reducerea semnificativă a tarifelor în acest interval.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Oct. 2024, 13:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Oct. 2024, 13:01 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Companiile chineze au început să oprească livrările de materii prime farmaceutice pentru producția de medicamente în Rusia, a declarat președintele companiei farmaceutice „Akтивный компонент”, Alexander Semenov.

„După ultimul pachet de sancțiuni, există un nivel de coduri TN VED, în care sunt specificate intermediarile, activele și reactivii care sunt deja interziși pentru livrare în Rusia. Ne confruntăm cu aceasta ca producători de substanțe farmaceutice. Aceleași companii chineze impun deja restricții pentru anumite poziții”, a declarat Semenov la forumul BIOPROM-2024, conform „Kommersant”.

Semenov a adăugat că situația livrărilor se va agrava în viitor. El a subliniat că în Rusia este imposibil să se organizeze producția de materii prime fără „preferințe pe termen lung” din partea statului.

Anterior, Semenov a evaluat cota substanțelor rusești pe piața internă la 8-10%. Conform datelor RNC Pharma, dependența producătorilor ruși de materiile prime străine ajunge la 80%. Peste două treimi din importuri provin din China și India.

După începutul războiului din Ucraina, industria farmaceutică din Rusia s-a confruntat cu probleme în importul materiilor prime, ceea ce a condus la creșterea prețurilor medicamentelor. Potrivit statisticilor DSM Group, în 2023 Rusia a importat 12.847 tone de substanțe, comparativ cu 17.199 tone în 2022. Pe fondul deficitului, prețul substanțelor a crescut cu 26% în 2023, atingând 116 dolari pe kilogram.

Din cauza problemelor de livrare a materiilor prime pentru fabricarea medicamentelor și a retragerii de pe piața rusă a producătorilor internaționali de medicamente, numărul medicamentelor disponibile în Rusia a scăzut brusc. În 2023, din sortiment au dispărut 2.200 de poziții comerciale, conform DSM Group. La sfârșitul anului, în farmacii au fost disponibile 19.400 de medicamente, cu 11% mai puțin decât în anul precedent.

Ministerul Sănătății din Rusia a inclus în 2023 158 de medicamente, inclusiv antiseptice de bază, analgezice, hormoni și vaccinuri, în partea închisă a registrului de stat al medicamentelor, în legătură cu care autoritățile prevăd un risc de deficit. Într-un an de război în Ucraina, lista „medicamentelor deficitare” s-a extins cu 58 de poziții, crescând cu 50%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău