Contrabanda cu țigări, în floare! Budianschi admite că fenomenul ar putea lua amploare urmare a majorării accizelor

08 Dec. 2022, 09:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Dec. 2022, 09:14 // Actual //  bani.md

Contrabanda cu țigări ar putea lua amploare urmare a creșterii accizelor în anul 2023, potrivit declarației ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, în cadrul emisiunii „REZOOMAT” de la RLIVE TV.

„Referitor la contrabandă este o sarcină care revine vămii și fiscului. Admit că fenomenul ar putea crește. Fenomenul există și astăzi. Or, amploarea lui este diferită în diferite țări. În unele state el este sub control și nu provoacă probleme politice sociale. La noi problema contrabandei cu țigări a fost organizată de grupuri criminale care colectau banii în scopuri politice. Așa a fost finanțată și structura oligarhică, care până mai recent era în Republica Moldova”, a punctat Budianschi.

Mai mult, ministrul Finanțelor recunoaște că această majorare a accizelor va provoca și un alt val de ilegalități.

„Nu există pericolul importurilor țigărilor de contrabandă din Ucraina pentru că suntem la același nivel. Există, mai degrabă temerea producerilor clandestine și a importurilor din regiunea transnistreană”, a punctat ministrul Finanțelor.

Potrivit ministrului, prin majorarea accizelor, scopul nostru este să ne onorăm angajamentele față de UE ca până în 2025 să ajungem la 95 euro per 1000 de țigări. „Respectiv noi suntem angajați plenar pentru onorarea obligațiilor comunitare. În cazul în care nu le vom majora vom avea anumite condiționalități pe anumite subiecte din partea UE”.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2023 prevede că mărimea accizei la produsele din tutun va crește cu 25%, iar cota accizei la alcoolul etilic – cu 15%. Guvernarea planifică să încaseze cu 60,3 milioane de lei mai mult, de pe urma scumpirii alcoolului și cu 681 milioane de lei mai mult, după creșterea accizei la tutun.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat avizul pozitiv pentru proiectul de lege care declară construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Bălți–Suceava 400 kV, modernizarea stației electrice Bălți 330 kV și construcția unei noi stații electrice Bălți 400 kV drept obiective de utilitate publică de interes național. Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Energiei și va permite accelerarea implementării acestui proiect strategic.

„Linia Bălți–Suceava este vitală pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Ne conectăm mai strâns la rețeaua energetică europeană, încurajăm integrarea surselor regenerabile și modernizăm infrastructura critică”, a declarat Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Linia electrică Bălți–Suceava, cu o lungime de 58 km pe teritoriul Moldovei, va permite interconectarea cu România și rețeaua continentală ENTSO-E. Proiectul prevede modernizarea stației electrice existente de 330 kV din Bălți și construcția unei stații noi de 400 kV. Vor fi reabilitate aproximativ 200 de stații electrice, iar 10 transformatoare de 110 kV vor fi înlocuite pentru a spori fiabilitatea sistemului energetic.

În cazul în care traseul liniei afectează terenuri private sau aparținând autorităților locale, acestea vor fi supuse exproprierii, iar proprietarii vor fi informați și compensați echitabil.

Pentru realizarea proiectului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant de 15,4 milioane de euro, echivalent cu 20% din valoarea totală estimată la 77 milioane de euro. Restul fondurilor vor fi asigurate din: un împrumut de 30,8 milioane de euro din partea BERD, ratificat anterior de Parlament o contribuție similară de 30,8 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI).

LEA Bălți–Suceava este a doua dintre cele trei linii electrice de 400 kV planificate pentru consolidarea interconectării Republicii Moldova cu România și rețeaua europeană ENTSO-E. Celelalte două sunt: Vulcănești–Chișinău – în curs de finalizare în 2025, Strășeni–Gutinaș – planificată pentru anul 2030.

Prin această inițiativă, Moldova își reduce dependența de surse energetice externe incerte și se aliniază tot mai strâns cu piața energetică europeană, într-un moment critic pentru securitatea regională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!