Piaţa neagră a ţigaretelor din România a scăzut în mai 2022 la 7,1% din totalul consumului, cel mai mic procent înregistrat din 2008, când compania de cercetare Novel Research a demarat cercetarea comerţului ilegal cu produse din tutun.
„În luna mai, piaţa neagră a scăzut la nivel naţional cu 0,8 puncte procentuale. Cu toate acestea, constatăm o intensificare a comerţului ilicit în partea de nord-est a ţării, cu 7,5 p.p. avans faţă de martie, până la 26,7%, regiunea fiind în continuare cea mai afectată de contrabandă. Pe de altă parte, în regiunea sud piaţa neagră a scăzut cu 7,4 p.p. până la 2,1%, iar în sud-est cu 5 p.p. până la 3,3%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, „cheap whites” continuă să deţină cea mai mare pondere, cu toate că se află în scădere cu 15,7 p.p., până la 44,8%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
„Sperăm că acest nivel minim istoric al pieţei negre va putea fi menţinut pe termen lung, mai ales în condiţiile îmbunătăţirii cadrului legislativ prin OUG 85/2022, care pune în acord Codul Vamal cu Decizia CCR 176/2022. Ordonanţa stabileşte un singur criteriu, cantitatea de 10.000 de ţigarete pentru infracţiunea de contrabandă, indiferent de locul săvârşirii acesteia. Se elimină astfel criteriul valorii în vamă, dificil spre imposibil de calculat, mai ales pentru ţigaretele „cheap whites”. Cu cât scade mai mult contrabanda, cu atât cresc vânzările legale şi contribuţia la bugetul de stat”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.
Din punct de vedere al provenienței produselor, de pe piața neagră, „cheap whites”, la sfârșitul lunii martie, continuă să dețină cea mai mare pondere pe piața neagră din România, depășind 60% și aflându-se în creștere cu 1,4 p.p.. Ponderea produselor provenite din Moldova crește cu 3,5 p.p. până la 6,9%, iar Ucraina și Serbia se mențin la 0,1%, respectiv 0%.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!