Credit Suiesse, cea mai mare bancă din Elveţia, este implicată într-un scandal cu bani murdari

03 Feb. 2023, 16:41
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
03 Feb. 2023, 16:41 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Procurorii elveţieni au început o anchetă care îi vizează pe autorii unei scurgeri de informaţii privitoare la banii murdari de la Credit Suisse.

Procurorii federali elveţieni au lansat proceduri penale care îi vizează pe autorii unei scurgeri de informaţii din 2022 privind mii de conturi ale Credit Suisse. Anunţul a fost făcut vineri, potrivit Reuters.

Scurgerea de informaţii a vizat peste 18.000 de conturi deţinute, printre alţii, de escroci, oameni de afaceri sancţionaţi şi persoane care au încălcat drepturile omului. Astfel, cea mai mare bancă din Elveţia a fost aruncată într-un scandal legat de banii murdari.

Conturile, care au fost deţinute din 1940 până în 2010, au fost divulgate în februarie anul trecut către cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, care le-a transmis organizaţiilor media din întreaga lume. Identitatea persoanei sau a organizaţiei responsabile de scurgerea de informaţii rămâne necunoscută, scrie ZF.

Procurorii au declarat că presupusele infracţiuni în acest caz au legătură cu încălcarea legilor privind secretul bancar. Ancheta a început după ce a fost formulată o plângere. Reprezentanţii procuraturii şi ai băncii nu au spus dacă plângerea a fost făcută chiar de Credit Suisse.

Realitatea Live

Conferința Internațională organizată de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței” cu prilejul celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova
11 Apr. 2025, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 10:13 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au decis să înghețe, temporar, majorarea tarifelor vamale pentru mai multe țări, inclusiv Republica Moldova. În următoarele 90 de zile, taxa de import pentru mărfurile moldovenești pe piața americană va rămâne la nivelul de 10%, și nu va fi majorată la 31%, așa cum era planificat inițial de administrația fostului președinte Donald Trump.

Cu toate acestea, Ministerul Economiei a convocat pe 9 aprilie o reuniune cu 50 de exportatori moldoveni activi pe piața SUA pentru a analiza impactul acestei decizii asupra afacerilor lor.

Unul dintre cei mai afectați este producătorul de sucuri Speranța Con, care se teme că produsele sale nu vor mai fi competitive în condițiile noilor tarife. Compania ia în calcul reorientarea către Uniunea Europeană și piețele asiatice.

Vinificatorii afirmă că este încă dificil de evaluat efectul noilor tarife, dar și aceștia își propun extinderea pe piețele europene. Brandul de îmbrăcăminte Julia Allert atrage atenția că retragerea de pe piața americană ar fi complicată, în special din cauza dezvoltării puternice a comerțului online și a notorietății deja dobândite în rândul consumatorilor americani.

În sectorul IT și outsourcing, companiile moldovenești – în special cele din logistică și transport – consideră că tarifele nu le afectează direct, însă scăderea veniturilor în 2025 este evidentă. Peste 600 de companii care prestează servicii pentru piața americană resimt deja presiuni financiare, cauzate de măsurile protecționiste ale fostei administrații Trump.

Mediul de afaceri și autoritățile propun păstrarea și consolidarea poziției Moldovei în lanțurile globale de valoare adăugată, în special în industriile auto și textilă, sprijin guvernamental personalizat pentru fiecare categorie de produs afectat de noile tarife și demararea negocierilor cu partenerii europeni și identificarea de noi piețe externe pentru produsele moldovenești.

În anul 2024, exporturile Republicii Moldova către SUA au reprezentat 2,5% din volumul total, echivalentul a 90 de milioane de dolari, în timp ce importurile din SUA au atins 1,5% (135 milioane de dolari).

Principalele produse moldovenești exportate în SUA au fost vinuri de desert – 48% din totalul exporturilor, sucuri din fructe (în special de mere) – 14%, piese și dispozitive din plastic pentru transport – 9%, băuturi alcoolice – 5%, articole vestimentare – 3% și produse de cofetărie – 2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!