Alocarea banilor către Moldovagaz este un act regretabil. De fapt e continuarea acțiunilor de scoatere a banilor din bugetul de stat. Per total, în doi ani, Guvernul a alocat 2,5 miliarde de lei, bani sustrași din bugetul public care nu au niciun impact asupra tarifului, a explicat pentru BANI.MD, economistul Veaceslav Ioniță.
Economistul a dat exemplul României unde Guvernul a alocat bani din buget pentru oferirea unui tarif preferențial cetățenilor, care este echivalentul cu 13 lei moldovenești. Iar diferența din tarif este achitată din banii publici.
„Alocarea banilor din buget sub formă de credit sunt pentru a acoperi niște datorii istorice dubioase din sectorul energetic. Asupra acestor datorii planează corupția. Creanțele trebuie anchetate. Este o decizie vulnerabilă juridic și suspectă din punct de vedere economic, în condițiile în care nicio bancă nu s-a aventurat să crediteze Moldovagaz, dar statul a găsit o metodă ingenioasă de a acorda împrumut”, a punctat Ioniță.
Potrivit lui, creditarea Moldovagaz este o fumigenă care nu are nimic cu realitatea economică. Or, dacă toate activele ar fi fost suficiente pentru acoperirea împrumutului orice bancă ar fi acordat bani companiei.
Referindu-se la riscul de nerambursare a banilor, economistul spune că este foarte mare. „Din punct de vedere juridic, Republica Moldova a intrat pe un câmp minat cu consecințe grave pentru stat”.
Comisia Situații Excepționale a decis în ședința de ieri, 19 octombrie, alocarea a 1,05 miliarde de lei sub formă de credit companiei Moldovagaz pentru achitarea gazului di luna septembrie și a avansului din octombrie. Banii au fost acordați până la 1 mai 2023 la o rată a dobânzii de 21,5% anual. Drept gaj autoritățile au luat rețeaua de transport a gazelor.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!