Situația în care ne-am pomenit este o consecință a iresponsabilității fostelor guvernări, dar și o încercare a Rusiei de a folosi resursele energetice pentru a-și realiza planurile geopolitice. O spun unii foști deputați și analiști politici, care cred că decizia Guvernului de a institui stare de urgență în domeniul energetic era iminentă. Declarațiile au fost făcute aseară în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu”, de la TV8.
De la 10 august trebuia deja de identificat sursa alternativă, deoarece abordarea și atitudinea Rusiei era previzibilă pentru cei care urmăresc și înțeleg politica reală a biciului și a chipului uman, ziceam cândva a gazului rusesc. Dependența exclusivă și excesivă doar de o sursă de energie, în cazul de față a gazului natural, este un pericol foarte mare pentru stat și cetățeni. ”
„S-a pierdut timp. Eu sper să se rezolve situația. La iarnă să fie cald în case și oamenii să se afle în siguranță. Dar după asta eu cred că trebuie să fie făcută o anchetă, ca să se vadă de ce s-a ajuns la această criză. Poate totuși trebuia din timp de acționat.”
„Presiunea a scăzut până la limita posibilului. Ce face Rusia? De ce Rusia nu își îndeplinește obligațiunile contractuale? Ea s-a obligat să ne dea gaz cu 790 de dolari. Deci, Rusia ne pedepsește. Apare întrebarea de ce? Lui Grosu i s-a spus deschis: „Noi suntem foarte nemulțumiți că doamna președinte, Maia Sandu, a mers la Kiev și a participat la platforma Crimeii.”.”
„Nu există loc de discuții pe filiera de suveranitate, cedări pe segmentul politic. Transnistria, etc. (…)(lași și ce vorbește aici) Deci nu există loc să negociem gazul cu Rusia sau Gazprom și să cedăm pe filiera politică. (…) deloc de partea moldovnească.”„Putem face niște estimări (…) se va începe echilibrarea acestei situații.”