Criza gazelor: O consecință a iresponsabilității fostelor guvernări și o încercare a Rusiei de a-și realiza planurile

23 Oct. 2021, 21:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Oct. 2021, 21:10 // Actual //  MD Bani

Situația în care ne-am pomenit este o consecință a iresponsabilității fostelor guvernări, dar și o încercare a Rusiei de a folosi resursele energetice pentru a-și realiza planurile geopolitice. O spun unii foști deputați și analiști politici, care cred că decizia Guvernului de a institui stare de urgență în domeniul energetic era iminentă. Declarațiile au fost făcute aseară în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu”, de la TV8.

De la 10 august trebuia deja de identificat sursa alternativă, deoarece abordarea și atitudinea Rusiei era previzibilă pentru cei care urmăresc și înțeleg politica reală a biciului și a chipului uman, ziceam cândva a gazului rusesc. Dependența exclusivă și excesivă doar de o sursă de energie, în cazul de față a gazului natural, este un pericol foarte mare pentru stat și cetățeni. ”

„S-a pierdut timp. Eu sper să se rezolve situația. La iarnă să fie cald în case și oamenii să se afle în siguranță. Dar după asta eu cred că trebuie să fie făcută o anchetă, ca să se vadă de ce s-a ajuns la această criză. Poate totuși trebuia din timp de acționat.”

„Presiunea a scăzut până la limita posibilului. Ce face Rusia? De ce Rusia nu își îndeplinește obligațiunile contractuale? Ea s-a obligat să ne dea gaz cu 790 de dolari. Deci, Rusia ne pedepsește. Apare întrebarea de ce? Lui Grosu i s-a spus deschis: „Noi suntem foarte nemulțumiți că doamna președinte, Maia Sandu, a mers la Kiev și a participat la platforma Crimeii.”.”

„Nu există loc de discuții pe filiera de suveranitate, cedări pe segmentul politic. Transnistria, etc. (…)(lași și ce vorbește aici) Deci nu există loc să negociem gazul cu Rusia sau Gazprom și să cedăm pe filiera politică. (…) deloc de partea moldovnească.”„Putem face niște estimări (…) se va începe echilibrarea acestei situații.”

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău