Cuiul rusesc din coasta Moldovei! Nantoi: ”Poporul transnistrean” se agită – la comandă

22 Ian. 2024, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Ian. 2024, 10:13 // Actual //  Lupu Eduard

„Poporul transnistrean” este din nou în centrul atenției, iar zvonurile despre un posibil nou val de proteste au stârnit controverse. Informații apărute pe rețelele de socializare sugerează că, la comandă, se pregătește un eveniment ce vizează aducerea studenților în stradă, aceștia urmând să fie remunerați cu 300 de ruble transnistrene pentru participare, conform declarațiilor deputatului Oaznu Nantoi pe Facebook.

În plus, surse neconfirmate indică faptul că Holdingul „Sheriff” ar avea planuri pentru apariția la un post de televiziune cu licență din Chișinău a lui Andrei Safonov, un personaj controversat și fost „Interfrontist”, acum deputat în „sovietul suprem” de la Tiraspol. Scopul acestui demers presupus ar fi organizarea unei provocări mediatizate, conform susținerilor circulate pe rețelele de socializare.

Andrei Safonov, cunoscut pentru rolul său în proclamarea suveranității și independenței Republicii Moldova în 1990-1991, este acum întreținut de „Sheriff” și ar putea deveni protagonistul unui eveniment cu impact mediatic semnificativ. Această mutare ar putea să amintească de precedentul din 2016, când o jurnalistă a scos pe postul TV de la Chișinău pe Jenea Șevciuk, în calitate de „Президент ПМР”.

Se pare că acțiunile planificate sunt menite să creeze o provocare, iar lumea din stânga Nistrului – inclusiv cetățeni ai Republicii Moldova – ar fi alertată și încearcă să avertizeze publicul de la Chișinău cu privire la posibilele provocări puse la cale de stăpânii Transnistriei.

În context, deputatul menționează presupuse influențe exercitate de Holdingul „Sheriff” pentru a ține „la murat” dosare penale sensibile în Procuratura Generală, alimentând speculații cu privire la implicații politice și economice.

Deocamdată, rămâne de văzut dacă aceste scenarii se vor materializa și cum vor reacționa autoritățile și societatea civilă la posibilele provocări planificate în perioada imediat următoare.

„Totuși,  nu pot pune mâna-n foc că Andrei Safonov va apărea, pe 23 ianurie, la postul TV (cu licență) de la Chișinău, în calitate de sculă a aceluiași ”Sheriff”! Poate și jurnalistul de la postul TV cu licență se gândește la dilema veșnică –  ”cost-beneficii”? Însă, cunosc cu certitudine, cum un oarecare Ruslan Slobodeniuk de la Tiraspol,  pe timpurile lui Plaha, a declarat: „Молдаване – они же тупые! Они мамалыгу едят!». Curios aș fi fost să-l întreb pe Ruslan azi, dacă nu și-a schimbat opinia? Noi, doar ne-am pornit spre UE!!!”, conchide Nantoi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iul. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Există o problemă majore cu care se confruntă piața farmaceutică din Republica Moldova. Reglementarea prețurilor și a adaosurilor comerciale pentru medicamente este una dintre cauzele principale pentru lipsa diversității medicamentelor disponibile în țară, a declarat în cadrul emisiunii „Moldova live” de la Exclusiv TV, Alexei Gherțescu, șeful Consiliului Concurenței.

„Această piață este foarte concentrată. Prețurile sunt reglementate și adaosurile comerciale, la fel, sunt reglementate prin legislație. Din această cauză avem un număr redus de medicamente în Moldova. Foarte multe companii nu sunt interesate să intre pe piața noastră, deoarece adaosurile comerciale sunt prea mici pentru a fi rentabile”, a declarat Gherțescu.

În prezent, reglementările prețurilor au fost introduse cu scopul de a asigura consumatorii că vor avea acces la medicamente la un preț rezonabil. Cu toate acestea, aceste măsuri au dus la o reducere semnificativă a varietății de medicamente disponibile. „Oamenii nu au acces la unele medicamente de care au nevoie, tocmai din cauza acestor reglementări la nivel de farmacii”, a adăugat Gherțescu.

De asemenea, Gherțescu a subliniat că există probleme și la nivel de achiziții publice. „Fiecare companie vine cu propria ofertă, ceea ce complică procesul de achiziție și poate duce la întârzieri în aprovizionarea cu medicamente”, a explicat acesta.

În concluzie, șeful Consiliului Concurenței a avertizat că eliminarea reglementărilor ar putea duce la o creștere a prețurilor medicamentelor, însă o reevaluare a politicilor actuale este necesară pentru a asigura un echilibru între accesibilitatea medicamentelor și sustenabilitatea pieței farmaceutice din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău