Cum a ajuns China din paradisul firmelor vestice, mânate de costuri mici, să fie acum ”neinvestibilă”

04 Feb. 2024, 12:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Feb. 2024, 12:28 // Actual //  bani.md

Promisiunea autorităţilor chineze de a lua măsuri „energice” săptămâna trecută a fost cea mai vocală încercare de până acum de a opri o vânzare a pieţei bursiere care a evaporat aproape 2 miliarde de dolari. Pentru mulţi investitori prezenţi la o conferinţă a Goldman Sachs din Hong Kong, această promisiune a fost prea puţin şi prea târziu.

Mai mult de 40% dintre cei intervievaţi de FT în timpul unei sesiuni privind acţiunile chinezeşti organizată miercuri de banca americană au declarat că sunt de părere că ţara este „neinvestibilă”. Acest lucru s-a întâmplat la doar o zi după ce vicepremierul ţării a cerut în mod deschis „măsuri mai energice şi mai eficiente pentru a stabiliza piaţa şi a stimula încrederea”.

„Numărul atât de mare de persoane din Hong Kong care votează „nu” [pentru acţiunile chinezeşti] este destul de mare în raport cu baza constructivă a echipei locale pe care o găseşti de obicei”, a declarat Timothy Moe, strateg şef pentru acţiuni în Asia-Pacific la Goldman Sachs, adăugând că rezultatele sondajului au fost „emblematice” pentru dificultăţile cu care se confruntă piaţa bursieră chineză.

Traderii, administratorii de active şi fondurile speculative au declarat pentru Financial Times că, după un deceniu de intrări constante de capital străin pe pieţele chinezeşti, încrederea investitorilor la nivel mondial a fost zdruncinată de trei ani de pierderi continue, uşurate doar de creşteri trecătoare care s-au stins rapid.

Această aversiune faţă de acţiunile chinezeşti în rândul investitorilor globali s-a consolidat în ultimele 12 luni datorită creşterii economice mediocre, a crizei nerezolvate din sectorul imobiliar, a sprijinului guvernamental insuficient pentru pieţe şi a relaţiilor diplomatice tensionate dintre Beijing şi Washington.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.