Cum a devenit o țară paradisul Rusiei: Miliarde de dolari și euro au părăsit Occidentul, fentând sancțiunile

26 Aug. 2022, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2022, 17:11 // Actual //  bani.md

Odată cu începerea invaziei Ucrainei ordonate de Vladimir Putin și impunerea sancțiunilor economice de către Occident Moscovei, oligarhii bogați din Rusia au început să-și mute banii și afacerilor din Vest spre alte state.

Astfel, sume uriașe de miliarde de dolari și euro s-au transferat în Emiratele Arabe Unite (EAU), care a devenit un fel de paradis pentru ruși, pentru a ocoli embargoul internațional.

Rușii bogați au cumpărat proprietăți, și-au mutat afacerile și au tranzacționat criptomonede în EAU, care și-a valorificat statutul de centru financiar global, potrivit Al Araby.

La începutul războiului din Ucraina, EAU s-au abținut la vot, la ONU, în cadrul Consiliului de Securitate, pentru a condamna ”operațiunea militară specială” a Rusiei. Apoi, săptămâni mai târziu, Emiratele s-au abținut la un alt vot la ONU, pentru o rezoluție care suspenda Rusia din Consiliul pentru drepturile omului.

Dar, mai important, Abu Dhabi s-a angajat să ajute Rusia să depășească sancțiunile occidentale. Aglomerarea rușilor la Dubai a însemnat că miliarde de dolari și euro, potențial sancționabili au fost transferate în Emirat.

Oamenii de afaceri și antreprenorii din Rusia au căutat să-și mute afacerile la Dubai pentru a putea beneficia de statutul său global ca centru financiar cheie. Astfel, rușii bogați, oligarhii, au depus cereri pentru a obține așa-zisa ”viză de aur” din Emiratele Arabe Unite, care le permite solicitanților să obțină rezidența pe termen lung în țară, cu condiția să investească 10 milioane de dirhami (230.000 de lire sterline) într-o companie locală sau într-un fond de investiții.

Piața imobiliară din Emirate a fost un alt punct cheie al fondurilor rusești, provocând un adevărat boom pe o piață care și-a revenit cu greu după pandemia de COVID-19. De asemenea, EAU speră să devină un hub industrial pentru unele firme rusești, care se luptă să acceseze piața globală financiară și economică din cauza sancțiunilor occidentale, care ar genera fluxuri de capital semnificative.

Iahturile de lux ale oligarhilor ruși au acostat la Dubai, iar avioanele private ale acestora sunt înșirate pe aeroporturile din Emirate. Mai mulți ruși sunt, de asemenea, interesați de turism, deoarece nu pot merge în prea multe locuri din lume, din cauza sancțiunilor.

Valeria Scuto, analist la firma de consultanță Sibylline din Londra a spus că rușii profită de reglementările indulgente din Emirate privind transparența financiară și secretul datelor, cu privire la fluxurile de capital.

Emiratele au devenit un adevărat paradis financiar pentru Rusia, la concurență cu alte țări precum Turcia, Iranul și Egiptul, care încearcă să atragă banii oligarhilor bogați.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO