Cum a devenit o țară paradisul Rusiei: Miliarde de dolari și euro au părăsit Occidentul, fentând sancțiunile

26 Aug. 2022, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2022, 17:11 // Actual //  bani.md

Odată cu începerea invaziei Ucrainei ordonate de Vladimir Putin și impunerea sancțiunilor economice de către Occident Moscovei, oligarhii bogați din Rusia au început să-și mute banii și afacerilor din Vest spre alte state.

Astfel, sume uriașe de miliarde de dolari și euro s-au transferat în Emiratele Arabe Unite (EAU), care a devenit un fel de paradis pentru ruși, pentru a ocoli embargoul internațional.

Rușii bogați au cumpărat proprietăți, și-au mutat afacerile și au tranzacționat criptomonede în EAU, care și-a valorificat statutul de centru financiar global, potrivit Al Araby.

La începutul războiului din Ucraina, EAU s-au abținut la vot, la ONU, în cadrul Consiliului de Securitate, pentru a condamna ”operațiunea militară specială” a Rusiei. Apoi, săptămâni mai târziu, Emiratele s-au abținut la un alt vot la ONU, pentru o rezoluție care suspenda Rusia din Consiliul pentru drepturile omului.

Dar, mai important, Abu Dhabi s-a angajat să ajute Rusia să depășească sancțiunile occidentale. Aglomerarea rușilor la Dubai a însemnat că miliarde de dolari și euro, potențial sancționabili au fost transferate în Emirat.

Oamenii de afaceri și antreprenorii din Rusia au căutat să-și mute afacerile la Dubai pentru a putea beneficia de statutul său global ca centru financiar cheie. Astfel, rușii bogați, oligarhii, au depus cereri pentru a obține așa-zisa ”viză de aur” din Emiratele Arabe Unite, care le permite solicitanților să obțină rezidența pe termen lung în țară, cu condiția să investească 10 milioane de dirhami (230.000 de lire sterline) într-o companie locală sau într-un fond de investiții.

Piața imobiliară din Emirate a fost un alt punct cheie al fondurilor rusești, provocând un adevărat boom pe o piață care și-a revenit cu greu după pandemia de COVID-19. De asemenea, EAU speră să devină un hub industrial pentru unele firme rusești, care se luptă să acceseze piața globală financiară și economică din cauza sancțiunilor occidentale, care ar genera fluxuri de capital semnificative.

Iahturile de lux ale oligarhilor ruși au acostat la Dubai, iar avioanele private ale acestora sunt înșirate pe aeroporturile din Emirate. Mai mulți ruși sunt, de asemenea, interesați de turism, deoarece nu pot merge în prea multe locuri din lume, din cauza sancțiunilor.

Valeria Scuto, analist la firma de consultanță Sibylline din Londra a spus că rușii profită de reglementările indulgente din Emirate privind transparența financiară și secretul datelor, cu privire la fluxurile de capital.

Emiratele au devenit un adevărat paradis financiar pentru Rusia, la concurență cu alte țări precum Turcia, Iranul și Egiptul, care încearcă să atragă banii oligarhilor bogați.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ