Banca Angliei a dezvăluit designul noii bancnote din Marea Britanie de 50 de lire sterline, cu informaticianul și matematicianul Alan Turing.
Turing a fost selectat să apară pe bancnotă în iulie 2019, ca recunoaștere a muncii sale inovatoare în matematică și informatică, precum și rolul său în crăparea codului Enigma folosit de Germania în al doilea război mondial, scrie The Verge.
Nota polimerică va intra în circulație începând cu 23 iunie anul acesta și încorporează o serie de modele legate de viața și moștenirea lui Turing. Acestea includ desene tehnice pentru bombe, un dispozitiv de decriptare utilizat în timpul celui de-al doilea război mondial; un șir de benzi de marcare cu ziua de naștere a lui Turing redată în binar (23 iunie 1912); o folie de securitate verde și aurie asemănătoare unui microcip; și un tabel și formule matematice preluate dintr-una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Turing.
Pe lângă onorarea realizărilor sale științifice, Turing a fost, de asemenea, selectat să apară pe bancnotă ca recunoaștere a persecuției sale de către guvernul britanic pentru homosexualitate. Turing a fost în mod deschis gay printre prieteni, dar în 1952 a fost arestat și acuzat de „indecență gravă” pentru acte homosexuale, care au fost ilegale în Anglia și Țara Galilor până în 1967. În ciuda modificărilor aduse legii, urmărirea penală a actelor de același sex a continuat în Regatul Unit pentru zeci de ani după aceea.
Turing nu a negat acuzațiile și a fost condamnat și condamnat la castrare chimică. El a scris într-o scrisoare înainte de a fi acuzat: „Fără îndoială, voi ieși dintr-un om diferit, dar pe care nu l-am aflat”. A murit doi ani mai târziu, la vârsta de 41 de ani, după ce a mâncat un măr cu cianură. Istoricii încă nu sunt de acord cu privire la faptul că acesta a fost sinucidere sau un caz de otrăvire accidentală