Cum combatem obiceiurile nesănătoase? Experții internaționali propun taxarea în funcție de nocivitatea produselor

22 Mai 2024, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
22 Mai 2024, 11:03 // Actual //  Soroceanu Olga

Fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația nesănătoasă și sedentarismul sunt comportamente cu risc ridicat, care împovărează în mod semnificativ sectorul sănătății. Experiența arată că informarea populației despre nocivitatea anumitor produse sau interzicerea totală a acestora nu aduce rezultate. Astfel, experții propun punerea în aplicare a unor politici mai inovatoare și mai apropiate de realitatea consumatorilor, cum ar fi, taxarea în funcție de nivelul de risc.

În cadrul primului forum Health Economics and Policy, organizat de Brunel University London, participanții au subliniat că taxarea bazată pe nivelul de nocivitate a produselor se aliniază cu tendințele din societate și poate stimula trecerea consumatorilor de la produse dăunătoare la cele care au impact redus asupra sănătății. 

Promovarea produselor mai puțin nocive, inclusiv a băuturilor cu conținut scăzut de alcool, a țigărilor electronice sau a dispozitivelor de încălzire a tutunului, ar putea fi un instrument util pentru a obține rezultate mai bune în materie de sănătate publică, cred unii experți care au participat la forum.

„Oamenii nu mai urmează niciun fel de recomandări privind riscurile. Știm cu toții despre riscuri, dar asta nu ne împiedică totuși să bem o halbă cu prietenii la bar. Suntem sociabili, iar lumea ideală nu este funcțională” a declarat Joan Madia, cercetător al Universității din Oxford.

Zafeira Kastrinaki, din cadrul Consiliul de experți economici ai Ministerului Economiei și Finanțelor din Grecia susține că alocarea mai multor bani pentru asistența medicală nu îi face întotdeauna pe oameni mai sănătoși. Mai degrabă, aceasta ajută la tratarea efectelor negative ale obiceiurilor nesănătoase. Dacă ne concentrăm pe reducerea consumului de produse dăunătoare, cum ar fi tutunul și zahărul, putem îmbunătăți sănătatea și economisi bani, sugerează experta.

Potrivit acesteia, ar trebui să taxăm mai mult produsele mai dăunătoare pentru a-i încuraja pe oameni să aleagă opțiuni mai sănătoase. Experta susține, de asemenea, că e posibilă stabilirea unor reguli, cum ar fi limitarea cantității de zahăr din anumite produse, pentru a-i împiedica pe oameni să cumpere produse nesănătoase în mod impulsiv. Totodată, campaniile publice de informare pot contribui la creșterea gradului de conștientizare cu privire la alegerile sănătoase. Acordarea de reduceri la alimentele sănătoase poate încuraja, de asemenea, îmbunătățirea obiceiurilor alimentare.

Cercetările profesorului Catia Nicodemo arată că accizele înalte împovărează în mod disproporționat persoanele sărace. Experta pledează pentru o reconsiderare a politicilor de accizare, sugerând ca produsele să fie taxate diferit sau să nu fie taxate deloc. Astfel, profesorul Nicodemo subliniază necesitatea unei impozitări proporționale cu riscul.

 „Țigările și țigările electronice nu sunt la fel, așa că ar trebui să avem o taxare proporțională cu riscul pentru a îndrepta oamenii de la produsele cu risc foarte ridicat spre cele cu risc scăzut”, a menționat aceasta. 

 În concluzie, profesorul Francesco Moscone, care a găzduit forumul, a declarat: „Produsele cu risc redus pot reduce internările în spital, cheltuielile din sectorul sănătății și, în cele din urmă, pot economisi o mulțime de resurse. Politicienilor le revine sarcina de a decide cum să investească aceste resurse. Nu este vorba doar de ofertă, ci și de cerere”.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău