Cum negociază Bill Gates, șeful Microsoft? Secretele au fost dezvăluite de un miliardar român

02 Ian. 2023, 16:18
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
02 Ian. 2023, 16:18 // Oameni şi Idei //  MD Bani

George Haber, antreprenor născut în România și stabilit în Silicon Valley, a cărui avere era estimată în anii 2000 la 100 de milioane de dolari, a avut ocazia să negocieze cu miliardarul american de două ori. Bill Gates a vrut să îi cumpere o companie și să integreze un produs al său în consola de jocuri, Xbox. În timpul unui podcast, realizat de newmoney.ro, miliardarul rămân a dezvăluit secretele de negociere ale lui Bill Gates.

Câteva din dezvăluirile lui George Haber despre cum negociază Bill Gates

„Eu îl știam pe Bill Gates ca un om mârșav, care încerca să sugă tot ce putea din companiile mici. Sunt zeci de companii mici cărora Microsoft le-a furat ideea sau le-a distrus.”

„Bill Gates mi-a făcut o ofertă de cumpărare pentru CompCore (o companie care a creat un player video, considerat predecesorul DVD-ului, n.r.) la un preț de joke.”

„Eu eram David, iar el (Bill Gates, n.r.) era Goliat care putea să calce pe oricine în picioare și o făcea fără nicio rușine.”

„Bill Gates era tipul perfect de hacker, un om cu o introversie enormă. Nu făcea eye contact cu tine, își ascundea privirea. Nu mi-a plăcut de el.”

„Singura constantă în acest univers este schimabrea permanentă. S-a schimbat și Silicon Valley. Când am venit eu (în anii 80, n.r.), aici era un paradis pentru ingineri. Cei creativi puteau crea companii pe care să le vândă sau să le scoată pe bursă. Prin anii târzii din 90 și 2000 a intervenit o schimbare prin care Silicon Valley a devenit mai hollywoodizat, în care contau mai mult chestii de PR și marketing. A devenit un balon umflat.”

„Companii ca WeWork sau Uber nu creează nimic nou, ci optimizează piețe existente.”

George Haber

George Haber (66 de ani) a cofondat sau dezvoltat mai multe startup-uri tehnologice pe care le-a vândut către mari corporații americane. Trei dintre cele mai importante exituri ale sale sunt CompCore Multimedia (soft și hard video), GigaPixel (placă grafică) și Interakt (soft). Cea din urmă a fost cumpărată de Adobe, care prin această achiziție și-a făcut în 2006 intrarea în România. Cele mai recente investiții ale sale sunt în Braintronix (roboți) și MissionCritical (inteligența artificială). Haber locuiește la Santa Clara, în apropiere de San Farncisco.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău