Cum poate fi descurajată China: Statele Unite dispun de două metode ce pot lovi puternic Beijingul

28 Mart. 2023, 07:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2023, 07:54 // Actual //  bani.md

Mulți analiști susțin că deja Statele Unite se află într-un nou Război Rece cu China, o confruntare care se desfășoară doar ca o dispută comercială.

Însă, amenințarea Beijingului față de Washington este și una militară, mai ales într-un probabil conflict asupra Taiwanului. Acum, America are nevoie să descurajeze China în privința unei intervenții în Taiwan, aceasta implicând amenințarea cu sancțiuni militare și economice, alături de o coaliție de aliați internaționali.

Eforturile de descurajare ale Chinei se intensifică chiar dacă administrația Biden continuă cu propriile sale planuri de „descurajare integrată” a agresiunii chineze, aspect care ar putea destabiliza Taiwanul și regiunea în general, potrivit Foreign Affairs.
China, stimulată de percepția sa despre declinul SUA, încurajată de arsenalul său nuclear în expansiune rapidă și inspirată de succesul aparent al președintelui rus Vladimir Putin în utilizarea amenințărilor nucleare pentru a limita sprijinul SUA pentru Ucraina, ar putea deveni prea încrezătoare și ar putea declanșa un conflict în convingerea că Washingtonul va rămâne în afara unui posibil conflict.

Washingtonul trebuie să evite acest tip de spirală escalativă subminând optimismul chinez în propriile sale capacități; cu alte cuvinte, descurajând China. Acest lucru necesită transmiterea unui mesaj fără echivoc către Beijing că orice conflict între cele două puteri nucleare ar putea deveni rapid dezastruos, depășind cu mult beneficiile potențiale ale unei reunificări armate cu Taiwan.

Dacă descurajarea eșuează – dacă China devine mai convinsă de superioritatea sa militară și subestimează angajamentul SUA față de insulă – ambele țări ar putea ajunge implicate într-un război între marile puteri dotate cu arme nucleare.

China a lucrat pentru a-și spori capacitățile militare, construind arsenalul necesar pentru a câștiga potențial un conflict asupra Taiwanului. Eforturile vertiginoase de modernizare militară ale Chinei, dacă nu au redus decalajul militar cu Statele Unite, au făcut din aceasta o putere formidabilă în regiune.

Un război în Taiwan ar duce la pierderi colosale ale Chinei

Un război convențional cu Statele Unite, totuși, rămâne o propunere riscantă pentru China. Fiecare dintre serviciile militare americane s-a adaptat la potențialele amenințări chineze în moduri care le-ar putea permite să efectueze lovituri devastatoare împotriva unei presupuse forțe de invazie.

Așa cum China se concentrează pe descurajarea strategică, Washingtonul este de asemenea absorbit de descurajarea Chinei. În Strategia sa națională de apărare din 2022, SUA și Departamentul de Apărare au menționat necesitatea descurajării integrate, în special în contextul Taiwanului.

Abordarea SUA cu privire la descurajare diferă de omologul său chinez în moduri care oferă Washingtonului mai multe avantaje. În primul rând, strategia de descurajare a SUA pune accent pe coordonarea cu aliații. În timp ce China nu are aliați, Statele Unite lucrează îndeaproape cu Australia, Japonia, Filipine și altele din Indo-Pacific pe o serie de probleme de securitate. Unele dintre aceste țări ar putea chiar să se implice direct într-un conflict din Taiwan, creând riscuri militare suplimentare pentru Beijing.

În al doilea rând, strategia de descurajare a SUA urmărește să reunească toate instrumentele puterii naționale într-un mod coordonat. Politica de descurajare strategică a Chinei se învârte în jurul armatei, dar abordarea SUA implică participarea unor agenții precum Departamentul de Stat și Departamentul de Trezorerie. Sancțiunile împotriva Rusiei i-au sugerat Beijingului că agresiunea împotriva Taiwanului ar invita nu numai riscuri militare, ci și sancțiuni conduse de SUA, susținute de democrațiile industriale europene și asiatice.

China ar putea avea dificultăți să se inoculeze împotriva unei astfel de presiuni din cauza integrării sale în sistemele financiare și comerciale globale.

Ca parte a propriei sale strategii de descurajare, Washingtonul trebuie să încerce să împiedice China să se convingă că Statele Unite pot fi descurajate cu ușurință la începutul unui conflict.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău