Cum se lăudau rușii că podul Kerci nu poate fi atins

09 Oct. 2022, 05:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Oct. 2022, 05:24 // Actual //  bani.md

Presa și propaganda rusă precizau, în urmă cu trei luni, că podul Kerci, care face legătura între Crimeea și Rusia și care a fost aruncat în aer sâmbătă dimineața, este „protejat atât împotriva oricăror atacuril aeriene, terestre, maritime și subacvatice”.

Distrugerea sa, chiar și parțială, va afecta serios logistica armatei ruse care și așa se confruntă cu mari probleme de aprovizionare a trupelor din Ucraina, informează Reuters.

Podul reprezintă o „arteră” logistică vitală a forțelor Moscovei, care asigură aprovizionarea trupele ruse din regiunea Herson, precum și a bazei navale de la Sevastopol, din peninsula Crimeea.

Ministerul rus al Apărării a precizat, într-un comunicat, că trupele sale din sudul Ucrainei continuă să fie „aprovizionate din plin” prin intermediul rutelor terestre și maritime existente.

Ministerul rus al Transporturilor a promis, de asemenea, că traficul feroviar pe podul Kerci va fi reluat în cursul serii de sâmbătă.
Dacă podul Kerci „cade”, va cădea întregul front rusesc din sudul Ucrainei
Conform Comitetului antiterorist rus, două porțiuni ale podului rutier s-au prăbușit, dar structura de rezistență a podului nu a fost afectată.

Șeful institutului ucrainean pentru Studii Strategice, Mikola Bielieskov, care este consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a spus că podul Kerci este vital („de neînlocuit”) pentru forțele ruse. În cazul în care această „arteră” ar fi „secționată”, tot frontul rusesc din sudul Ucrainei „se va sfărâma rapid și cu ușurință”.

Într-un mesaj public, guvernatorul Crimeii a dat asigurări că locuitorii peninsulei au „suficiente” provizii de hrană și combustibili.
„Avem rezerve de combustibil pentru o lună și de hrană pentru două luni”, a spus guvernatorul peninsulei Crimeea, după atacul care a avariat grav podul Kerci, ruta strategică ce face legătura dintre peninsulă și Rusia continentală.

Propaganda rusă prezenta, în urmă cu trei luni, că acest pod este, practic, imposibil de atins de către forțele ucrainene. Într-un articol publicat în luna mai în presa rusă, se arăta că există cel puțin 20 de sisteme de protecție a podului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Astfel, podul din Crimeea era protejat împotriva atacurilor aeriene cu ajutorul a două regimente de rachete S-400, cele mai moderne din dotarea forțelor ruse. Sistemele S-400 erau completate de alte sisteme antiaeriene cu rază scurtă și medie, de tup Panțîr S-1 și Tor.

Podul era protejat, conform Moscovei, și împotriva scafandrilor-sabotori, care ar fi încercat să plaseze explozivi subacvatici. Sistemul de protecție includea senzori, nave ale marinei militare și ale Gărzii de Coastă, echipe speciale de intervenție, scafandri și inclusiv delfini antrenați special. De asemenea, podul Kerci era apărat pe uscat de alte unități speciale ale ministerului rus de Interne. În plus, podul era protejat și de unități de război electronic.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO