Cum se lăudau rușii că podul Kerci nu poate fi atins

09 Oct. 2022, 05:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Oct. 2022, 05:24 // Actual //  bani.md

Presa și propaganda rusă precizau, în urmă cu trei luni, că podul Kerci, care face legătura între Crimeea și Rusia și care a fost aruncat în aer sâmbătă dimineața, este „protejat atât împotriva oricăror atacuril aeriene, terestre, maritime și subacvatice”.

Distrugerea sa, chiar și parțială, va afecta serios logistica armatei ruse care și așa se confruntă cu mari probleme de aprovizionare a trupelor din Ucraina, informează Reuters.

Podul reprezintă o „arteră” logistică vitală a forțelor Moscovei, care asigură aprovizionarea trupele ruse din regiunea Herson, precum și a bazei navale de la Sevastopol, din peninsula Crimeea.

Ministerul rus al Apărării a precizat, într-un comunicat, că trupele sale din sudul Ucrainei continuă să fie „aprovizionate din plin” prin intermediul rutelor terestre și maritime existente.

Ministerul rus al Transporturilor a promis, de asemenea, că traficul feroviar pe podul Kerci va fi reluat în cursul serii de sâmbătă.
Dacă podul Kerci „cade”, va cădea întregul front rusesc din sudul Ucrainei
Conform Comitetului antiterorist rus, două porțiuni ale podului rutier s-au prăbușit, dar structura de rezistență a podului nu a fost afectată.

Șeful institutului ucrainean pentru Studii Strategice, Mikola Bielieskov, care este consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a spus că podul Kerci este vital („de neînlocuit”) pentru forțele ruse. În cazul în care această „arteră” ar fi „secționată”, tot frontul rusesc din sudul Ucrainei „se va sfărâma rapid și cu ușurință”.

Într-un mesaj public, guvernatorul Crimeii a dat asigurări că locuitorii peninsulei au „suficiente” provizii de hrană și combustibili.
„Avem rezerve de combustibil pentru o lună și de hrană pentru două luni”, a spus guvernatorul peninsulei Crimeea, după atacul care a avariat grav podul Kerci, ruta strategică ce face legătura dintre peninsulă și Rusia continentală.

Propaganda rusă prezenta, în urmă cu trei luni, că acest pod este, practic, imposibil de atins de către forțele ucrainene. Într-un articol publicat în luna mai în presa rusă, se arăta că există cel puțin 20 de sisteme de protecție a podului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Astfel, podul din Crimeea era protejat împotriva atacurilor aeriene cu ajutorul a două regimente de rachete S-400, cele mai moderne din dotarea forțelor ruse. Sistemele S-400 erau completate de alte sisteme antiaeriene cu rază scurtă și medie, de tup Panțîr S-1 și Tor.

Podul era protejat, conform Moscovei, și împotriva scafandrilor-sabotori, care ar fi încercat să plaseze explozivi subacvatici. Sistemul de protecție includea senzori, nave ale marinei militare și ale Gărzii de Coastă, echipe speciale de intervenție, scafandri și inclusiv delfini antrenați special. De asemenea, podul Kerci era apărat pe uscat de alte unități speciale ale ministerului rus de Interne. În plus, podul era protejat și de unități de război electronic.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău