Cum va răspunde Putin la trimiterea tancurilor de către Occident: 5 metode stau pe masa președintelui rus

28 Ian. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

Anunțurile Statelor Unite, Germaniei și ale altor țări din Europa de a trimite tancuri moderne Ucrainei pentru a face față agresiunii Rusiei au dat ocazia experților britanici în Apărare să ofere un răspuns la întrebarea: cum va răspunde Putin la această acțiune concertată a Occidentului?

Analiștii au analizat potențialele scenarii care ar putea avea loc la Kremlin, în urma ultimei mișcări a Vestului de a sprijini Ucraina.
Este posibil ca Vladimir Putin să-și cântărească opțiunile ca răspuns la trimiterea de către Occident a tancurilor de luptă în Ucraina, existând mai multe variante posibile pe masa președintelui rus, potrivit iNews.

Moscova a avertizat în mod repetat că exportul de tancuri din Occident în Ucraina ar echivala cu o escaladare a războiului. Mai mulți experți britanici din domeniul Apărării au analizat posibilele răspunsuri ale lui Putin, în cazul acestei mișcări de sprijin militar de amploare al Occidentului dat Kievului.

1. Putin va continua cu amenințări goale – Probabilitate: 3/5

Vladimir Putin ar putea continua cu aceeași veche rutină de escaladare amenințătoare. După tot acest timp, țările occidentale „nu au învățat că aceste amenințări sunt goale”, a spus Keir Giles, consultant la Rusia Eurasia din cadrul Chatham House din Londra.
El a adăugat: „Amenințările rusești au fost parte din motivul întârzierii extrem de lungi a Germaniei pentru aprobarea furnizării de tancuri. „Și singura speranță este acum că această întârziere nu se va dovedi fatală pentru integrarea internă și implementarea în cadrul armatei ucrainene înainte de a fi prea târziu”.

2. Trimiterea tancurilor rusești T14 pe câmpul de luptă – Probabilitate: 2/5

Dr. Martin Smith, lector în apărare și afaceri internaționale la Academia Militară Regală Sandhurst din Marea Britanie, consideră că există două moduri în care Putin poate răspunde pe termen scurt, ambele având „riscuri semnificative”.

Liderul rus ar putea desfășura cel mai modern tanc al Rusiei – T14 – pentru a sprijini vechile T72 deja angajate în conflictul din Ucraina. Arma a fost prezentată ca un „supertanc” care depășește modelele anterioare. Cu toate acestea, dr. Smith a spus: „Aceste tancuri sunt cunoscute a fi extrem de puternice, dar sunt afectate de probleme”. T14-urile sunt „complet netestate” în condițiile câmpului de luptă.

El a sugerat, de asemenea, că Putin poate ordona atacuri cu rachete împotriva tancurilor occidentale pe măsură ce acestea sunt transportate în Ucraina.

3. Putin va comanda mai multe atacuri cu rachete – Probabilitate: 4/5

Scenariul cel mai probabil, potrivit doctorului Marina Miron, cercetător onorific la King’s College din Londra, ar fi o intensificare a întregului război din Ucraina.
„Și cred că Rusia va intensifica operațiunea pentru a-și atinge obiectivele militare în Donbas înainte ca tancurile să ajungă în Ucraina. Nu cred că vor încerca să recucerească Kievul. Sincer, cred că vor încerca să-l distrugă”, a adăugat ea.

4. Putin va încerca să întărească relațiile cu Turcia, fisurând NATO – Probabilitate: 3/5

În afara Ucrainei, Rusia ar putea încerca să-și folosească influența pentru a semăna diviziune între națiunile occidentale. Dr. Miron a spus că Kremlinul va împinge o „politică externă foarte agresivă”, cu accent pe Turcia, care, în ciuda faptului că este în NATO, a păstrat legături diplomatice și comerciale puternice cu Moscova.

„Putin va încerca să distrugă NATO folosind mijloace non-militare și încercând să proiecteze puterea în Orientul Mijlociu, încercând să îndepărteze Turcia de NATO și să creeze această ruptură”, a spus expertul.

5.Putin va plănui o lovitură de stat în Ucraina – Probabilitate: 2/5

Putin ar putea, de asemenea, „să facă un joc lung” încercând să organizeze sau să impulsioneze o lovitură de stat din partea populației ucrainene, a spus dr. Miron.
Liderul rus ar putea încerca să „capitalizeze” un scandal de corupție care a lovit recent guvernul ucrainean, în care președintele Volodimir Zelenski a demis mai mulți oficiali de rang înalt acuzați de abuzuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 07:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 07:19 // Actual //  Lupu Eduard

O flotă clandestină formată din vechi petroliere rusești prezintă un risc de dezastru ecologic, scrie Bloomberg.

Petrolierul Turba ar fi trebuit să fie topit de mult. Nava, care este în serviciu de 26 de ani, nu a mai fost supusă unei inspecții complete din 2017, potrivit unei baze de date dedicate promovării transportului în siguranță. De asemenea, nu are asigurare standard și arborează pavilionul unei țări cu o reputație slabă pentru supravegherea siguranței maritime.

Dar, în loc să fie oprită la țărm în Bangladesh, India sau Pakistan pentru dezmembrare, tancul petrolier dat la apă în 1997 încarcă combustibil în portul rusesc Sankt Petersburg.

Pe fondul sancțiunilor UE împotriva Rusiei, Turba a devenit parte dintr-o flotă uriașă de nave fantomă care transportă petrol rusesc în întreaga lume.

Cea mai mare îngrijorare este că unele petroliere mai vechi ar putea să nu fie inspectate și întreținute corespunzător, expunându-le unor accidente catastrofale pe mare.

„Acesta este un dezastru de mediu care așteaptă să se întâmple”, a spus directorul executiv al diviziei de management a Frontline Plc. (unul dintre cei mai mari proprietari de superpetroliere) Lars Barstad.
De regulă, proprietarii încep să ia în considerare posibilitatea demontării petrolierelor după 15 ani de folosință. După 20 de ani, soarta navelor este să ajungă să fie vândute pentru fier vechi.
Ads
Armatorii fac bani cu orice risc

Cu toate acestea, acum armatorii încearcă să mai le folosească câțiva ani, pentru că scoate bani buni de pe urma lor. Sancțiunile împotriva Federației Ruse, introduse pe 5 decembrie anul trecut, obligă navele la trasee mai lungi, crescând cererea și tarifele pentru marfă.

Cel puțin 40 de nave care transportau petrol rusesc în China și India între începutul lunii decembrie și începutul lunii februarie nu aveau asigurare de la membrii International Shipowners Insurers Club sau certificate regulate de management al siguranței, potrivit Equasis, o bază de date privind siguranța maritimă. Trei nave, inclusiv Turba, nu aveau o clasificare care să arate cât de apte să navigheze pe mare erau.

Turba aduce aminte de una dintre cele mai grave scurgeri de petrol din istoria Europei. Petrolierul Prestige s-a rupt în două și a vărsat mii de tone de păcură în largul coastei Spaniei în noiembrie 2002.

Păsările marine, pescuitul, plajele din Spania și Portugalia au fost distruse.

Turba are aceeași vârstă cu Prestige și a preluat recent același tip de marfă din același port rusesc, potrivit companiei de analiză a transportului maritim Kpler.

Există motive întemeiate pentru a renunța la tancurile petroliere care au deja 20 de ani. Adesea, acest lucru se datorează costurilor de menținere a acestora, deoarece cerințele de siguranță și întreținere devin din ce în ce mai împovărătoare.

Rusia a format în secret o flotă de peste o sută de petroliere vechi pentru a eluda restricțiile occidentale privind vânzarea petrolului rusesc după invazia Ucrainei, potrivit brokerilor și analiștilor maritimi.

Federația Rusă, care se bazează foarte mult pe petroliere străine pentru a-și transporta petrolul, a primit peste o sută de nave în acest an prin achiziții directe sau indirecte, potrivit brokerului de transport maritim Braemar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău