Cum vrea Grecia să reducă consumul de electricitate? Îndeamnă entitățile de stat să închidă calculatoarele după muncă

09 Iun. 2022, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Iun. 2022, 15:48 // Actual //  MD Bani

Grecia a cerut joi entităţilor de stat să reducă folosirea aerului condiţionat, să protejeze ferestrele şi să închidă calculatoarele după orele de program, pentru a ajuta la reducerea consumului de electricitate. Prin această acțiune statul încearcă să ofere un exemplu pentru restul ţării, transmite Reuters.

La fel ca alte țări din întreaga lume, Grecia este afectată de anul trecut de creşterea preţurilor la gaze, electricitate, combustibil şi alimente, tendinţă exacerbată după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Din septembrie, Atena subvenţionează facturile la electricitate şi gaze, oferind, de asemenea, un ajutor grupurilor vulnerabile, la un cost total de şapte miliarde de euro.

Acum, Grecia intenţionează să reducă consumul de energie la nivelul statului cu 10% pe termen scurt şi cu cel puţin 30% până 2030 pentru a scădea costurile, au anunţat joi oficialii guvernamentali, într-o conferinţă de presă comună, scrie Agerpres.

„Cu toţii înţelegem importanţa acestor acţiuni simple de economisire a energiei. Cu aceste schimbări minore în comportamentul nostru, contribuim la un efort colectiv”, a afirmat Alexandra Sdoukou, secretar general în Ministerul Energiei.

Potrivit sursei citate, în 2020, un total de 212.000 de entităţi de stat au consumat electricitate în valoare de 596 milioane de euro. Anul acesta, consumul este estimat aproape de acelaşi nivel ca cel din 2021, aproximativ 5.346 gigawaţi, dar costul este estimat să crească la 1,16 miliarde de euro, a explicat Sdoukou.

Ministrul de Finanţe, Theodoros Skylakakis, a declarat că Executivul vrea să redirecţioneze orice economii făcute de stat în urma acestor iniţiative către sprijinirea suplimentară a gospodăriilor şi a companiilor.

Guvernul, care vrea să modernizeze clădirile de stat pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic, conform proiectului „Electra”, va monitoriza progresele entităţilor de stat în economisirea energiei.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău