Kemal Kilicdaroglu, principalul lider al opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia din acest weekend, a dezvăluit proiectele de dezvoltare economică pe care le va implementa dacă va ieşi câştigător, potrivit duvarenglish.com.
„Turcia nu poate prospera şi nu se poate dezvolta fără a fabrica produse de valoare ridicată. Mai întâi, vom crea zone economice speciale. Vom avea o reţea globală de producţie, comerţ şi finanţe. vom crea nouă zone economice speciale, 17 centre de agricultură şi zootehnie şi 50 de baze de producţie“, a declarat Kilicdaroglu.
Acesta a precizat că zonele speciale vor funcţiona pe baza a şase principii de bază: cost, specializare, diferenţiere, inovaţie, securitatea capitalului, siguranţă juridică.
Kilicdaroglu a mai anunţat că investiţiile pe primii cinci ani se vor ridica la 123 miliarde de dolari, acestea urmând să urce la 300 miliarde în 10 ani. „20% dintre aceste investiţii vor fi realizate cu resurse publice. Venitul pe cap de locuitor va creşte treptat la peste 20.000 de dolari. Cu ajutorul acestor proiecte, Turcia va creşte cu cel puţin 5,5% în primii patru ani şi cu 6,2% în următorii şase ani“, a adăugat Kilicdaroglu.
Şomajul va scădea sub 5% în primii cinci ani, problema şomajului în rândul tinerilor va fi soluţionată, a promis liderul opoziţiei. Liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) a promis de asemenea să crească cel mai scăzut salariu din sectorul funcţionarilor publici la de 2,5 ori salariul minim dacă va fi ales, potrivit Hurriyet Daily News.
Kilicdaroglu îşi bazează campania şi pe promisiuni de diminuare a costurilor de trai, de a readuce Turcia la un sistem parlamentar de guvernământ, a reda independenţa unor instituţii cum ar fi banca centrală şi a elibera prizonierii politici.
Acesta a acuzat guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că ascunde starea reală a economiei şi a finanţelor ţării, notează Bloomberg, sugerând că datele economice oficiale nu sunt demne de încredere şi cerând o anchetă legată de bursa din Turcia.
Liderul CHP s-a angajat de asemenea să direcţioneze Turcia mai aproape de NATO şi Occident dacă va câştiga alegerile de duminică. Investiţiile turceşti în Rusia vor fi menţinute, însă cu respectarea deciziilor Vestului cu privire la sancţionarea Rusiei, a anunţat Kilicdaroglu, potrivit The Wall Street Journal.
În ceea ce priveşte UE, scrie Politico, există un motiv pentru care liderii blocului i-ar putea duce dorul lui Erdogan dacă acesta ar pierde în faţa lui Kemal Kilicdaroglu: cu Erdogan la putere, UE a putut evita posibilitatea ca Turcia să se alăture blocului.
Fost funcţionar public, Kemal Kilicdaroglu este opusul puternicului preşedinte Erdogan, dar un politician extrem de experimentat, scrie BBC.
A studiat economia la Universitatea din Ankara şi a fost funcţionar public în cadrul organismelor financiare ale Turciei. După şapte ani în parlament, acesta a fost ales să candideze la poziţia de primar al Instanbulului. Deşi a pierdut cursa, Kilicdaroglu a fost lăudat pentru campania sa.
La un an, liderul CHP a demisionat, iar Kilicdaroglu s-a regăsit în mod neaşteptat în poziţia de principal candidat pentru această poziţie.