Cum vrea Serbia să intre în UE, dar să rămână prietena Rusiei

07 Mai 2022, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mai 2022, 08:02 // Actual //  bani.md

Serbia nu renunță la aderarea în Uniunea Europeană, dar nu îşi va schimba politica faţă de Rusia, a declarat președintele țării, Aleksandar Vucic, într-o conferință de presă vineri, 6 Mai.

Fără să precizeze în mod direct, preşedintele sârb a reiterat că Belgradul nu va introduce sancţiuni împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei.”Din a treia zi a conflictului din Ucraina ne-am declarat poziţia şi 70 de zile mai târziu o menţinem”, a declarat preşedintele Vucic.

Pe 25 februarie, Aleksandar Vucic a declarat că Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei, că apreciază ca pe „ceva foarte rău” invazia rusă, dar că nu va impune sancţiuni Moscovei.

Preşedintele sârb a subliniat că a fost supus presiunilor pentru a armoniza politica Belgradului cu cea a statelor membre UE şi pentru a introduce sancţiuni împotriva Rusiei.

„Serbia nu va călca în picioare şi nici nu-şi va întrerupe prieteniile în Est şi nu-mi pasă cât de puternice sunt presiunile”.”Numai puterea intereselor sârbe ne-ar putea schimba poziţia”, a subliniat Vucic.

Referitor la presiunile la care este supusă Serbia în contextul războiului din Ucraina, Aleksandar Vucic a spus că se aşteaptă la o „presiune sporită ca Belgradul să recunoască independenţa Kosovo”, fosta provincie sârbă cu majoritate albaneză care şi-a declarat independenţa în 2008, independenţă pe care Belgradul, susţinut în special de Moscova, nu o recunoaşte.

Serbia rămâne „încă şi mai hotărâtă să îşi urmeze calea europeană”, a precizat totuşi preşedintele sârb.

Politica ce vizează aderarea la UE va fi menţinută în pofida faptului că, potrivit unui sondaj al agenţiei sârbe Ipsos,”pentru prima dată o majoritate clară a cetăţenilor se opune aderării la UE”, a spus preşedintele sârb.
Conform sondajului citat, 44% din cetăţenii sârbi s-au declarat împotriva aderării la UE, faţă de 35% care îi sunt favorabili.

Preşedintele Aleksandar Vucic jonglează cu succes între Est şi Vest de ani de zile, câştigând sprijin financiar substanţial din partea Uniunii Europene în timp ce încheie acorduri economice importante cu China.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ