Aparent nesemnificativă, prezența rusească în Republica Moldova nu trebuie omisă la capitalul unor întreprinderi ce produc mărfuri cu dublă destinație: civilă și militară. E cazul grupului ”Saliut” (unul dintre cei mai mari producători din lume de motoare turboreactive pentru aviația militară), care deține două uzine în Moldova: ”Pribor” la Tighina și ”Topaz” la Chișinău. Pentru controlul uzinei de la Chișinău a intrat în joc Victor Slivinschi, 39 de ani, șeful și unicul asociat al companiei Turboenergy Power.
Slinvinschi vrea să pună mâna pe ”Topaz”?
Povestea începe în iunie 2023, când Turboenergy Power, controlată de Victor Slivinschi, trimite o scrisoare către „Объединенная двигателестроительная корпорация” din Rusia (Corporația de construcție a motoarelor), care este acționarul ”Topaz”, pentru prelungirea cu o lună a licitației pentru vânzarea ”Topaz”, dar cererii nu i s-a dat curs. Despre aceasta scriu canalele de Telegram, apropiate de Serviciile secrete rusești.
Potrivit planului descris de serviciile rusești, scurs pe Telegram, Slivinschi a elaborat două planuri de preluare a uzinii ”Topaz”: primul ar fi un atac rider, astfel încât Slivinschi să devină proprietar al companiei fără a cheltui vreun ban; cel de-al doilea plan a fost de a procura la un preț mizer, încercând să falimenteze compania și să pună un administrator special.
Canalele de Telegram, apropiate se Serviciile scriu că pentru a-și realiza planurile, Slivinschi ar fi încercat să corupă demnitari de stat din Republica Moldova și să apeleze la oamenii lui Plahotniuc, implicați în schemele Laundromat.
Topaz acuzată de producție contrafăcută
Scandalurile legate de uzina de la Chișinău ”Topaz” sunt în plină desfășurare. Conducerea întreprinderii ruse pentru dezvoltarea și producția de echipamente militare – OJSC „NPP” Temp„ s-a adresat cu o sesizare Procurorului General al Federației Ruse, Igor Krasnov, din care rezultă că sute de milioane de ruble din fonduri bugetare destinate executării contractelor pentru apărarea țării au fost spălate timp de 10 ani prin intermediul ”Topaz”. Banii au fost transferați în cadrul presupuselor lucrări executate, precum și furnizarea de echipamente militare. Echipamentele au fost produse ilegal de ”Topaz”, conform documentației de proiectare furate de la CNE ”Temp”. Astfel, ”Topaz” ar fi exportat în Rusia echipamente militare contrafăcute cu declarații vamale fictive prin înlocuirea codului de produs cu cel civil și indicarea unui preț mai mic pentru achitarea taxelor vamale și a TVA-ului mai mic. În data de 11 august, o cerere similară ar fi fost primită și Procurorul interimar de la Chișinău, Ion Munteanu.
Am trimis o solicitare Procuraturii Generale de la Chișinău, pentru a ne confirma sau infirma existența unei asemenea sesizări, însă până la publicarea materialului nu am primit nici un răspuns.
Acționarul ”Topaz”, care deține 97,72% din acțiunile companiei, încearcă să scape de uzina de la Chișinău de la jumătatea anului 2022, însă fără succes.
Slivinschi cu legături la Moscova
Victor Slivinschi, 39 de ani, șeful și unicul asociat al ”Turboenergy Power” a încercat de mai multe ori să câștige licitația pentru modernizarea generatoarelor de la Termoelectrica, însă contractul a fost adjudecat de competitorul său ”Horus Energy”. Compania lui Slivinschi, în ultimii ani, a câștigat mai multe contracte importante la București.
Din 2015, de când a deschis o sucursală în România, încasările ”Turboenergy Power” au crescut substanțial, de peste 65 de ori: 65,1 milioane de lei românești în 2021 față de 1 milion de lei românești în 2016. Ceea ce i-a permis să achiziționeze, între timp, alte două companii locale din România implicate în contracte energetice: Celin SRL și Energofor SRL, ambele apărând ca antreprenori sau subcontractori în alte contracte energetice din România.
Prima companie înființată de Slivinschi la București, SV Metex Europe, a avut numeroase contracte în sistemul energetic românesc.
Nimic nu părea să le anunțe succesul, din ultimii ani, de la București al lui Slivinschi și al fratelui său Valeriu. Victor Slivinschi a terminat o facultate cu profil politic, iar fratele său mai tânăr, Valeriu, a absolvit istoria la Suceava.
Potrivit newsweek.ro, ascensiunea lor a început însă în 2015 cu o corporație rusă-Lukoil. Au deschis special o sucursală al Ploiești pentru colaborarea cu rușii, cu care de altfel au avut primul contract de amploare în România.
Colaborarea continuă și azi, iar frații Slivinschi au mobilizat aproape 100 de oameni care să lucreze cu Lukoil. În 2021, numărul total de angajați raportat de Turboenergy Power Chișinău SRL sucursala Târgoviște a fost de 142.
Valoarea totală a contractelor câștigate de compania celor doi frați cu Elcen și Termoenergetica se ridică la 229 milioane lei românești echivalentul a 46,2 milioane de euro în perioada 2016-2022.
Reacția „Topaz”
„Din data de 24 februarie 2022 uzina Topaz se află într-o situație dificilă. Energbank din 3 martie 2022 a suspendat intrările de bani din Federația Rusă. Or, ținând cont că 99% din producția noastră este expirată în Rusia, ne-am pomenit într-o situație dificilă că am exportat mărfuri, dar banii nu i-am primit”, susține Irina Linic, administratorul „Topaz”.
Potrivit ei, din acel moment au început probleme cu încasările companiei. Or, în prezent unica sursă de venit este chiria care acoperă întreținerea, impozitele și o parte din salariile angajaților. În data de 24 februarie 2022, compania și-a suspendat definitiv producția, iar angajații se află în concediu forțat.
„Acționarul majoritar al „Topaz” a luat decizia în decembrie 2022 să-și vândă pachetul de acțiuni de la Topaz și l-s scos pentru prima dată la licitație. Una din condiții era stingerea datoriilor la salarii și impozite. Din decemvrie au avut loc 5 licitații care nu s-au soldat cu succes și la 20 iunie au început procesele în judecată, privind insolvabilitatea companiei, deși fără cifre și date concrete. Este o tentativă de atac raider la companiei. Suma datoriilor companiei nu depășește 3% din valoarea activelor companiei”, spune Irina Linic.
Administratoarea Topaz spune că în în data de 13 iunie, băncile Energbank, Moldindconbank au închis toate conturile companiei. „Din 20 iunie, uzina Topaz se află într-o situație de blocaj. Nu am avem conturi, nu putem exporta producția și nu putem lansa producția”.
În următoare perioadă se așteaptă lansarea noilor licitați pentru vânzarea Topaz.
În ceea ce privește acuzațiile companiei „Temp” cu privire la echipamentele contrafăcute, Inia Linic spune că sunt total nefondate. Uzina „Topaz” niciodată nu a lucrat cu „Temp”. Ba mai mult, compania printr-o decizie de judecată este obligată să achite 330 milioane de ruble, bani furați de la acționarul majoritar Topaz.
Toate părțile enunțate în material au dreptul la replică.