Cutremur la Consiliul Concurenței! Noul director declară război cartelarilor și abuzatorilor care adună milioane

16 Feb. 2022, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2022, 11:21 // Actual //  bani.md

Alexei Gherțescu, noul director desemnat la șefia Consiliul Concurenți anunță că urmează să investigheze acordurile anticoncurențiale și înțelegerile de cartel. De asemenea, susține că, imediat ce va fi numit de Parlament, va trece la analiza tuturor dosarelor și de ce sunt tergiversate.

Provocarea la Consiliul Concurenței e capacitatea de a investiga acordurile anticoncurențiale. Vom avea de lucrat la procesele care sunt în derulare și care sunt problemele cu care se confruntă instituția, obstacolele în investigarea eficientă a abuzurilor”, a explicat Gherțescu în cadrul audierilor de la Comisia economie, buget și finanțe.

Candidatul spune că pe parcursul ultimilor ani Consiliul Concurenței a fost criticat pentru pasivitatea cu care reacționa la neregulile sesizate privind practicile anticoncurențiale.

Vom analiza de ce s-a întâmplat acest lucru. Dacă e vorba de capacități, atunci vom miza pe sprijinul partenerilor de dezvoltare. Criticile uneori sunt bine meritate, iar alte ori societatea nu știe cu ce se ocupă instituția. De aceea, voi comunica cu societatea, dar și cu Guvernul și Parlamentul”, a punctat Gherțescu.

Referindu-se la comasarea Consiliului Concurenței cu ANRE, Gherțescu a spus că e un proces dificil și complex. „Nu există un model universal de comasare. Fiecare țară are modelul său. Sunt foarte multe state unde instituțiile au lucrat împreună după au fost divizate. Sunt benefici și riscuri. Este prea devreme să discutăm care este soluția optimă pentru Republica Moldova. Trebuie să vină ANRE cu viziunea sa dar și alte instituții.

Alexei Gherțescu la funcția de șef al Consiliului Concurenței a fost audiat astăzi, 16 februarie, în cadrul Comisie economiei, buget și finanțe. Candidatura sa urmează să fie aprobată de Parlament.

Gherțescu este avocat de profesie, specializat în dreptul afacerilor și are o pasiune aparte pentru dreptul concurenței. Sunt sigur că va face față. Are experiență internațională, inclusiv în organizații internaționale.

Fostul director Marcel Răducan care a demisionat în august 2021 a fost numit pe timpul guvernării PD. Pe parcursul activității sale, Marcel Răducan a fost criticat, pentru lipsă de atitudine în raport cu atribuțiile directe pe care le are și a inacțiunii pe anumite subiecte ce țin de majorări de prețuri la carburanți, înțelegeri de cartel.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău