De ce premierul Petkov a recomandat părăsirea Republicii Moldova

29 Apr. 2022, 21:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Apr. 2022, 21:20 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a afirmat, vineri, că recomandarea făcută cetăţenilor bulgari de a părăsi Republica Molova a fost o chestiune mai degrabă tehnică, ce vizează o anumită zonă, iar decizia este în această perioadă revizuită şi s-ar putea reveni asupra ei, potrivit News.ro.

Kiril Petkov a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, de ce Bulgaria a recomandat cetăţenilor săi să părăsească Republica Moldova şi a afirmat: ”Noi toţi, împreună, susţinem Moldova şi vom fi bun partener, atât în vreme de criză, cât şi pe termen lung pentru calea lor europeană, vreau să spun clar acest lucru. Informaţia care a fost răspândită de Ministerul nostru de Externe, ca un nivel de risc şi în prezent aceasta se revizuieşte, a fost o ridicare a riscului din punct de vedere tehnic pentru o anumită regiune”.

Premierul bulgar a afirmat că speră că această recizie va fi curând revizuită.

”Eu personal sper că, în curând, această poziţie a noastră va fi revizuită. Noi am dorit totuşi să înştiinţăm pe oamenii din Moldova că există un risc mai mare în acest moment”, a adăugat premierul bulgar.

Ministerul bulgar de Externe le-a cerut, joi, bulgarilor să nu călătorească în Republica Moldova, din cauza ”situaţiei complicate” din această ţară şi le cere cetăţenlor bulgari care se află pe teritoriul moldovean să-l părăsească cu orice mijloace de transport disponibile.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău