De ce se teme cancelarul german Olaf Scholz să trimită tancuri Ucrainei

21 Sept. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Sept. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Cancelarul german Olaf Scholz amână livrarea tancurilor către Ucraina, în timp ce Kievul cere Occidentului arme pentru a spori impulsul recentei sale ofensive împotriva invadatorilor ruși.

De ce face acest lucru nu este clar. Poate că Olaf Scholz încă nu crede că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Federației Ruse, scrie The Wall Street Journal.

În aprilie, Berlinul a promis că va furniza tancuri Cheetah la Kiev, apoi a așteptat până în iulie pentru a începe să le livreze. În acest moment, se știe din rapoartele Ministerului Apărării al Germaniei că 24 de astfel de tancuri au fost trimise în Ucraina.

Germania ar putea trimite, de asemenea, tancurile sale de infanterie Marten și tancurile de luptă principale Leopard. Între timp, un număr tot mai mare de lideri germani și aliați străini spun că Scholz ar trebui să facă acest lucru.

În special, ministrul Afacerilor Externe Annalena Burbok de la Partidul Verzilor și șefa comisiei parlamentare pentru Apărare Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Democratul Liber) sunt în favoarea trimiterii de tancuri în Ucraina. Ambele partide fac parte din guvernul de coaliție cu social-democrații lui Olaf Scholz. Creștin-democrații, în opoziție, susțin și ei trimiterea de tancuri suplimentare la Kiev.

Chiar și partidul cancelarului Scholz, care a fost multă vreme un bastion al pacifismului, se răzgândește. Social-democratul și președintele comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe, Michael Roth, este un susținător activ al creșterii aprovizionării cu arme.

Temerile cancelarului

Scholz este îngrijorat că rămâne fără tancuri dacă le trimite în Ucraina și acest lucru va submina capacitatea Berlinului de a-și proteja aliații în temeiul Tratatului Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, aliații nu sunt de acord cu astfel de temeri.

Ambasadorul SUA în Germania, Amy Gutmann, a spus că Germania „trebuie să facă mai mult”. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat într-un interviu acordat Der Spiegel că întârzierea cronică a Berlinului în trimiterea ajutorului militar Ucrainei „pune serios sub semnul întrebării valoarea alianței cu Germania”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută: „Folosirea acestor stocuri ajută de fapt la creșterea propriei noastre securități și la reducerea riscului oricăror acțiuni agresive ale Rusiei împotriva statelor membre NATO”. El a spus că aproximativ 80% din forțele terestre ruse sunt concentrate în Ucraina, iar o înfrângerea Rusiei acolo ar face un atac asupra NATO mai puțin probabil.

Publicația a menționat că Olaf Scholz s-ar putea încă îndoi că Ucraina poate câștiga războiul. Unii experți germani în politică externă sunt îngrijorați de faptul că armele germane l-ar putea determina pe președintele rus Vladimir Putin să vadă Germania ca un beligerant sau că progresele ucrainene l-ar putea determina să folosească arme nucleare.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 11:55
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 11:55 // Uncategorized //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a inițiat discuții cu reprezentanți din Vietnam, India și Israel în vederea încheierii unor acorduri comerciale bilaterale care ar putea duce la reducerea noilor taxe vamale impuse recent exporturilor din aceste țări, relatează CNN, citând o sursă din administrația americană.

Potrivit postului de televiziune, aceste negocieri marchează prima rundă de discuții după ce Casa Albă a anunțat o amplă inițiativă de impunere a unor tarife comerciale pentru importurile din peste 200 de țări.

Conform Axios, premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească cu Donald Trump pe 7 aprilie la Casa Albă pentru a discuta posibilitatea unui acord comercial separat, prin care Israelul speră să obțină anularea taxelor vamale de 17% impuse produselor sale. În trecut, Israelul a încercat să evite noile tarife prin eliminarea tuturor taxelor aplicate mărfurilor americane, însă acest gest nu a fost suficient pentru a preveni impunerea noilor măsuri, subliniază sursa.

Donald Trump și-a reafirmat recent deschiderea către dialog: „Fiecare țară ne sună. Asta este frumusețea a ceea ce facem — noi suntem la volan”, a declarat președintele american, adăugând: „Taxele vamale ne oferă poziții puternice în negocieri. Așa a fost întotdeauna.”

Pe 2 aprilie, Trump a anunțat oficial introducerea unor noi taxe vamale pentru mărfuri provenite din 211 țări. Concret, tarifele impuse sunt de 46% pentru Vietnam, 26% pentru India și 17% pentru Israel. Liderul de la Casa Albă a justificat decizia prin necesitatea revitalizării economiei americane, calificând măsurile drept o „declarație de independență economică”.

Ulterior, pe 4 aprilie, președintele SUA a anunțat că a purtat discuții cu autoritățile din Vietnam, care s-au declarat dispuse să elimine toate taxele vamale aplicate produselor americane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!