De vânzare: 125.000 $ pentru excursii cu balonul până la limita de jos a cosmosului. Zborul de test deja a avut loc

24 Iun. 2021, 12:49
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
24 Iun. 2021, 12:49 // Au Bani //  Otilia Cotruța

Dacă încercați să evitați virușii aerieni, să vă îndreptați spre un vid, aceasta nu ar  fi cea mai proastă idee.

O companie din Florida intenționează să conducă pasagerii către marginea spațiului într-o versiune de înaltă tehnologie a unui balon cu aer cald, cu un pilot și până la opt călători într-o capsulă presurizată suspendată.

Compania de zboruri spațiale umane Space Perspective face acum rezervări pentru nava sa spațială Neptun, pentru zboruri la începutul anului 2024, cu bilete la prețuri fixe, ce pot fi achiziționate odată în viașă, la 125.000 de dolari pe persoană.

Depozitele de rezervare rambursabile sunt împărțite, cu avansuri mai mari necesare pentru zborurile din anul I și scăzute pentru rezervările ulterioare.

Zborul de test deja a avut loc

Zborul de test inaugural a decolat pe data de 18 iunie de la Space Coast Spaceport din Titusville, Florida.

Zborul de șase ore și 39 de minute a fost fără echipaj, dar camerele de la bord au surprins o imagine uimitoare a Pământului la răsăritul soarelui.

Perspectiva spațială spune că zborul de testare este o etapă crucială în drumul către dezvoltarea turismului spațial, și crearea de excursii turistice pe îndelete, cu un bar cu de băuturi răcoritoare și capacități de socializare la îndemână.

„Ne-am angajat să schimbăm fundamental modul în care oamenii au acces la spațiu – atât pentru a efectua cercetări atât de necesare în beneficiul vieții de pe Pământ, cât și pentru a extinde modul în care privim și ne conectăm cu planeta noastră”, a declarat fondatorul și co-CEO-ul Space Perspective, Jane Poynter anul trecut, scrie CNN.

Călătoriile de șase ore vor implica o urcare ușoară de două ore, peste 99% din atmosfera Pământului, până la înălțimea de peste 30 de kilometri. Vor mai fi alte două ore disponibile pe îndelete pentru ca pasagerii să se bucure de priveliștile de 360 ​​de grade din cabină înainte ca nava spațială să înceapă coborârea de două ore către ocean, unde se va ateriza în siguranță. Călătoria către țărm va fi finalizată prin navă.

Nava spațială a fost proiectată în colaborare cu studioul de design britanic PriestmanGoode.

“Ne-am uitat la toate elementele care ar face experiența nu doar memorabilă, ci și cu adevărat confortabilă”, a declarat Nigel Goode, designer și cofondator al PriestmanGoode.

„Am vrut să ne asigurăm că pasagerii vor putea obține vederi neobstrucționate la 360 de grade și că am creat un spațiu eficient care să le permită să se deplaseze în timpul călătoriei.”

Capsula zburătoare

Capsula are un diametru de cinci metri, în timp ce balonul de polietilenă de mai sus are un diametru de 100 de metri când este complet umflat, aproximativ lungimea unui teren de fotbal.

Space Perspective susține că procesul va fi simplu ca urcarea într-un avion. Toaleta, susține el, este „pelerina cu cea mai bună vedere din universul cunoscut” și se află în centrul capsulei în conul splashdown.

Cofondatorii Space Perspective, Jane Poynter și Taber MacCallum, au proiectat anterior sistemele de aer, hrană și apă pentru baza spațială Biosphere 2.

„Balonul nostru spațial avansat este proiectat să funcționeze în vidul aproape găsit la marginea cosmosului”, se scrie pe site-ul Space Perspective.

„NASA a folosit baloane similare de zeci de ani pentru a zbura cu telescoape mari de cercetare”.

Deoarece heliul este în cantitate limitată și este necesar pentru aplicații medicale esențiale, nava spațială Neptun folosește hidrogen.

„Gazul de ridicare din interiorul balonului este mai ușor decât aerul și îi permite lui Neptun să plutească deasupra atmosferei Pământului ca un cub de gheață pe apă”, spune Perspectiva Spațială.

Primul turist spațial din lume a fost milionarul american Dennis Tito, care a ajuns la Stația Spațială Internațională (ISS) printr-o rachetă rusească Soyuz în aprilie 2001.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 12:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 12:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Vloggerul rus Ilia Varlamov a publicat video-ul despre romii din Soroca, Republica Moldova, pe canalul său de YouTube, cu denumirea: „Țiganii: palate în mijlocul sărăciei. Cum trăiește un adevărat baron țigan?”. La începutul acestuia, a publicat chiar și o secvență în care se înțelege cu baronul romilor moldoveni pentru un interviu. Discuția cu Artur Cerari l-ar fi costat 250 de euro, scrie Realitatea.md.

„Orașul Soroca deseori este descris ca o capitală a țiganilor din Moldova. Aici sunt sute de case luxoase, tot aici locuiește un om care se numește baronul țiganilor din întreaga țară. Cu 5 ani în urmă (2016) m-am văzut cu el, iar în prezent am decis să văd ce s-a schimbat în Soroca și în viața baronului. Să te întâlnești cu baronul țiganilor nu este așa de ușor. Trebuie să te înțelegi din timp, ceea ce am și făcut. Și încă lui trebuie să-i plătești”, a povestit Varlamov în introducerea video-ului.

– Bună ziua, mă numesc Ilia Varlamov. Sunt jurnalist rus. Am făcut câțiva ani în urmă la dvs. în ospeție. Și foarte mult îmi doresc să vin încă o dată. Noi filmăm un film scurt despre Moldova, despre ce se întâmplă aici și fără dvs. istoria nu va fi integrală.

– Clar. Spuneți-mi, vă rog, ceva se planifică pentru fondul nostru?

– Cum veți spune. Spuneți-ne cum va fi corect.

– Știți că doar sunt unele greutăți mari. Ele au fost, sunt și vor fi, dar acum sunt și mai multe. Mă gândesc că va fi normal undeva – 500 de euro. Și eu vă ajut deplin.

– Dar dacă un pic mai dumnezeiesc, că pandemia și de noi s-a atins?

– Eu înțeleg, dar la voi țara este cu perspective, dar la noi este sărăcie.

– Noi am mizam maximum pe 200.

– 250. În jumătate.

– V-am înțeles. Mâine, la 12:00 vom fi la dvs.

– Gata. Haideți.

„Noi l-am telefonat pe baronul țiganilor. De fapt, corect este să nu plătești niciodată intervievații, însă aici este un caz special, pentru că baronul țiganilor nu se va întâlni și nu te va ajuta pur și simplu. Eu v-am arătat cum asta se întâmplă”, a continuat Varlamov.

În video-ul de mai jos, vloggerul a mai relatat cu ce se ocupă romii moldoveni, de ce locuiesc cei mai mulți în Soroca. A filmat casele lor pe care le-a caracterizat drept „palate”. Se vorbește și despre comercializarea substanțelor narcotice. La fel, că preferă să fie utilizat termenul de „romi” în adresa lor.

Totodată, este o secvență în care se descrie atitudinea romilor moldoveni față de căsătorii și de școală.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală