Decizia care îl va înfuria pe Vladimir Putin! Ajutor uriaş pentru Ucraina în plin război

12 Apr. 2022, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Apr. 2022, 10:36 // Actual //  bani.md

Forțele armate din Ucraina sunt susținute cu armament și echipamente militare de mai multe state occidentale. Încă de la începutul invaziei Ucraina a solicitat și a primit arme pe care să le folosească împotriva trupelor rusești invadatoare. În continuare, Ucraina solicită ajutor militar pentru a face față ofensivei rusești care se preconizează pe frontul din Donbas. Vladimir Putin își dorește o victorie aici pentru a relansa ofensiva asupra Ucrainei sau pentru a se prezenta în fața rușilor ca un învingător al acestui război.

Războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina începând cu 24 februarie 2022 a arătat diferența între armamentul de origine occidentală și cel rusesc. Rețelele de socializare sunt pline de imagini cu tancuri și transportoare blindate rusești, distruse de rachetele de tip Javelin. Pe de altă parte, eficiența dronelor turcești Bayraktar TB2 este atât de mare, încât ucrainenii le-au compus și o melodie, intitulată chiar așa „Bayraktar”.

Confruntările din teren au arătat trupele ucrainene sunt mult mai bine echipate și pregătite pentru o confruntare. Iar armata rusă s-a bazat, în principal, pe rachetele și bombele lansate asupra infrastructurii civile și militare. Acestea au produs distrugeri incomensurabile și numeroase victime în rândul civililor.

Încă din primele zile de război a fost evident că armata ucraineană nu este atât de ușor de anihilat pe cât și-au închipuit Vladimir Putin și planificatorii războiului de la Kremlin. Acest lucru s-a datorat atât pregătirii militare a trupelor ucrainene, instruite de instructori militari din SUA și NATO, dar și a echipamentelor și armelor cu care au fost dotate.

În prezent, conflictul a intrat într-o nouă fază, iar Rusia își concentrează trupele în regiunea Donbas. În acest context, Ucraina are nevoie de noi echipamente militare și armament pentru a face față ofensivei care se anunță. De altfel, toată lumea este de acord că va urma o lună de foc, dacă nu chiar două.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a promis un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 100 de milioane de lire sterline. De asemenea, mai multe state europene au contribuit pentru întărirea armatei lui Volodimir Zelenski. Țările din NATO, în special, și-au intensificat treptat asistența militară, dar și ajutorul cu arme, drone și vehicule blindate pentru Kiev.

Astfel, Marea Britanie a trimis 4.000 de lansatoare de rachete anti-tanc, rachete Javelin, rachete antiaeriene și vehicule blindate în valoare de 120 de milioane de lire sterline.

Statele Unite au oferit sisteme antiaeriene Stinger, lansatoare de rachete anti-tanc AT-4, rachete Javelin – 4.600, drone tactice, elicoptere Mi017 și nave de patrulare.

Germania a trimis în Ucraina lansatoare de rachete anti-tanc, rachete Stinger, vehicule blindate.

Franța a trimis la Kiev diverse echipamente defensive, iar Belgia a trimis arme anti-tanc, mitraliere și puști automate.

Turcia, deși are o relație destul de apropiată cu Rusia și cu Vladimir Putin, a trimis în Ucraina câteva sute de drone Bayraktar TB2, foarte apreciate pe frontul din Ucraina.

Suedia a trimis arme anti-tanc, dar și alte echipamente defensive.

Cehia a trimis în Ucraina mai multe zeci de tancuri de proveniență sovietică, T-72.

Țările de Jos au trimis rachete anti-aeriene Stinger, iar Portugalia a trimis echipamente de protecție.

Canada a trimis sisteme de arme anti-tanc.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău