Decizia care îl va înfuria pe Vladimir Putin! Ajutor uriaş pentru Ucraina în plin război

12 Apr. 2022, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Apr. 2022, 10:36 // Actual //  bani.md

Forțele armate din Ucraina sunt susținute cu armament și echipamente militare de mai multe state occidentale. Încă de la începutul invaziei Ucraina a solicitat și a primit arme pe care să le folosească împotriva trupelor rusești invadatoare. În continuare, Ucraina solicită ajutor militar pentru a face față ofensivei rusești care se preconizează pe frontul din Donbas. Vladimir Putin își dorește o victorie aici pentru a relansa ofensiva asupra Ucrainei sau pentru a se prezenta în fața rușilor ca un învingător al acestui război.

Războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina începând cu 24 februarie 2022 a arătat diferența între armamentul de origine occidentală și cel rusesc. Rețelele de socializare sunt pline de imagini cu tancuri și transportoare blindate rusești, distruse de rachetele de tip Javelin. Pe de altă parte, eficiența dronelor turcești Bayraktar TB2 este atât de mare, încât ucrainenii le-au compus și o melodie, intitulată chiar așa „Bayraktar”.

Confruntările din teren au arătat trupele ucrainene sunt mult mai bine echipate și pregătite pentru o confruntare. Iar armata rusă s-a bazat, în principal, pe rachetele și bombele lansate asupra infrastructurii civile și militare. Acestea au produs distrugeri incomensurabile și numeroase victime în rândul civililor.

Încă din primele zile de război a fost evident că armata ucraineană nu este atât de ușor de anihilat pe cât și-au închipuit Vladimir Putin și planificatorii războiului de la Kremlin. Acest lucru s-a datorat atât pregătirii militare a trupelor ucrainene, instruite de instructori militari din SUA și NATO, dar și a echipamentelor și armelor cu care au fost dotate.

În prezent, conflictul a intrat într-o nouă fază, iar Rusia își concentrează trupele în regiunea Donbas. În acest context, Ucraina are nevoie de noi echipamente militare și armament pentru a face față ofensivei care se anunță. De altfel, toată lumea este de acord că va urma o lună de foc, dacă nu chiar două.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a promis un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 100 de milioane de lire sterline. De asemenea, mai multe state europene au contribuit pentru întărirea armatei lui Volodimir Zelenski. Țările din NATO, în special, și-au intensificat treptat asistența militară, dar și ajutorul cu arme, drone și vehicule blindate pentru Kiev.

Astfel, Marea Britanie a trimis 4.000 de lansatoare de rachete anti-tanc, rachete Javelin, rachete antiaeriene și vehicule blindate în valoare de 120 de milioane de lire sterline.

Statele Unite au oferit sisteme antiaeriene Stinger, lansatoare de rachete anti-tanc AT-4, rachete Javelin – 4.600, drone tactice, elicoptere Mi017 și nave de patrulare.

Germania a trimis în Ucraina lansatoare de rachete anti-tanc, rachete Stinger, vehicule blindate.

Franța a trimis la Kiev diverse echipamente defensive, iar Belgia a trimis arme anti-tanc, mitraliere și puști automate.

Turcia, deși are o relație destul de apropiată cu Rusia și cu Vladimir Putin, a trimis în Ucraina câteva sute de drone Bayraktar TB2, foarte apreciate pe frontul din Ucraina.

Suedia a trimis arme anti-tanc, dar și alte echipamente defensive.

Cehia a trimis în Ucraina mai multe zeci de tancuri de proveniență sovietică, T-72.

Țările de Jos au trimis rachete anti-aeriene Stinger, iar Portugalia a trimis echipamente de protecție.

Canada a trimis sisteme de arme anti-tanc.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ