DEEPTECH GIGAHACK, cel mai mare hackathon din republica Moldova, se va desfășura în septembrie

14 Mai 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mai 2023, 10:51 // Actual //  Lupu Eduard

Membrii comunității IT din Republica Moldova sunt invitați să participe în cadrul celui mai mare hackathon desfășurat vreodată în țara noastră – DeepTech GigaHack. Evenimentul se va desfășura în perioada 9-10 septembrie în incinta Digital Park și este organizat de Technovator și Digital Park, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia și Marea Britanie.

DeepTech GigaHack își propune să ofere o platformă efectivă pentru generarea, experimentarea și proliferarea ideilor și soluțiilor inovatoare în domeniul tehnologiilor avansate. Evenimentul face parte dintr-un efort mai amplu de consolidare a comunității profesioniștilor IT prin furnizarea oportunităților de comunicare, conexiune și colaborare, cu perspective  de continuare pe termen lung.

În prezent, deep tech sau tehnologiile avansate sunt în centrul discuțiilor privind rezolvarea unor provocări complexe cu care se confruntă omenirea și economia globală. Având la bază inovații inginerești remarcabile sau descoperiri științifice tangibile, aceste tehnologii au potențialul de a transforma în mod semnificativ industriile existente sau de a crea industrii complet noi, de a furniza soluții inedite pentru probleme globale și de a produce impact și valoare pentru întregi sfere de acțiune. Tehnologiile deep tech exploatează inovații în domenii precum inteligența artificială, blockchain, nanotehnologie, biotehnologie, robotică, energie curată, tehnologii spațiale și multe altele.

Experimentează, colaborează și creează soluții inovatoare în domeniul tehnologiilor avansate!

Deeptech GigaHack reprezintă o oportunitate excelentă pentru profesioniștii IT, entuziaștii din domeniul tehnologiei, antreprenori și cercetători de a explora și testa idei cu potențial transformator. Pe parcursul a două zile, participanții vor lucra în echipe asupra unor sarcini tehnice propuse de organizatori sau alese de ei înșiși. Ei vor avea posibilitatea să experimenteze cu noi tehnologii, instrumente și tehnici pentru a crea soluții în domenii precum securitate cibernetică, inteligență artificială, big data, machine learning, Internet of things.

Pe toata durata evenimentului, participanții vor beneficia de susținerea mentorilor, profesioniști cu experiență și expertiză în domenii relevante și de acces la resursele necesare pentru dezvoltarea ideilor lor. Colaborarea și schimbul activ de opinii cu membrii de echipă, experți, alți participanți va contribui la amplificarea procesului creativ, iar fuziunea de cunoștințe, experiențe, perspective diferite va asigura mediul ideal pentru generarea de soluții cu caracter disruptiv.

Pune-ți ideea în mișcare! 

Deeptech GigaHack este dedicat următoarelor categorii de participanți:

Experți IT: Profesioniști IT influenți, experți în cele mai recente tendințe și inovații în tehnologie și dispuși să exploreze cunoștințele și experiența lor pentru a rezolva probleme și a crea soluții originale.

Entuziaști IT: Specialiști IT (nivel junior sau middle) în căutarea unor oportunități de a-și îmbunătăți abilitățile, de a obține experiență practică în rezolvarea problemelor din lumea reală și de a-și extinde rețeaua de contacte cu profesioniști din domeniu.

Cercetători și profesioniști din orice domeniu: Cercetători și reprezentanți din diferite domenii, precum educație, finanțe, sănătate și energie, interesați să exploreze modalități prin care tehnologia avansată poate inova domeniile/industriile din care fac parte.

Doritorii de a participa în cadrul DeepTech GigaHack sunt invitați să acceseze https://gigahack.md/ pentru achiziționarea biletelor sau pentru a afla mai multe detalii despre eveniment.

Maria Erhan, Directoare Executivă și Fondatoare, Technovator: ”Aspirația noastră este încurajăm potențialul creator și să provocăm comunitatea IT din Moldova să se alinieze eforturilor de rezolvare a unor probleme stringente cu care se confruntă societatea umană. DeepTech GigaHack va crea mediul propice pentru capitalizarea cunoștințelor și entuziasmului participanților și le va oferi acces la expertiza și resursele necesare pentru a lucra asupra unor soluții cu potențial impact. Evenimentul se aliniază perfect angajamentului Technovator de a sprijini și de a amplifica talentele, de a favoriza creșterea și prosperitatea, și de a construi un ecosistem puternic și vibrant în domeniul tehnologiei în Moldova.”

Victoria Bucătaru, Directoare Executivă, Digital Park: ”Vremurile dificile necesită soluții inovatoare care să contribuie la activarea societății și să creeze perspective de dezvoltare ulterioară. Din acest considerent, DeepTech GigaHack  se vrea cel mai mare si ambițios proiect din Moldova de până acum, cu perspectivă de creștere alături de voi. Evenimentul va configura o platformă flexibilă de dezvoltare a invențiilor, furnizând un format și un set de provocări ce vor impulsiona crearea de noi soluții tehnologice. Pe 19-20 septembrie vă așteptăm la DIGITAL PARK să creăm oportunități, sa îmbunătățim competențe si să construim conexiuni valoroase. Împreună vom putea contribui la dezvoltarea economică a Republicii Moldova și la crearea mai multor oportunități de carieră”.

Doina Nistor, Directoare Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova: „Tehnologiile avansate, în special cele din zona deep tech, pot fi cheia pentru a rezolva problemele cele mai urgente ale țării noastre, dar și a regiunii. Mă bucur că Republica Moldova găzduiește un eveniment de asemenea anvergură, care ne oferă o oportunitate excelentă de a încuraja tinerii să genereze idei noi și să construiască soluții inovatoare care să îmbunătățească calitatea vieții și să promoveze dezvoltarea economică a țării”.

Evenimentul DeepTech GigaHack va culmina cu o competiție a soluțiilor dezvoltate de echipele participante. Un juriu compus din personalități de referință în domeniul IT din Moldova, organizatori și parteneri ai evenimentului va analiza atent soluțiile prezentate și va decide în favoarea acordării premiilor. Urmăriți pagina web https://gigahack.md/ și paginile DeepTech GigaHack în rețelele sociale pentru informație adițională privind oportunitățile disponibile în cadrul evenimentului.

Tehnologiile avansate au potențialul de a stimula creșterea economică și de a îmbunătăți viața oamenilor. Impactul tehnologiilor avansate poate fi urmărit, de exemplu, în domeniul sănătății, unde algoritmii de inteligență artificială și machine learning pot fi utilizați pentru a analiza cantități uriașe de date și pentru a îmbunătăți diagnosticarea și tratamentul bolilor. În domeniul energetic poate fi valorificat pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce dependența de combustibilii fosili. În sfera transportului, tehnologiile avansate sunt folosite pentru crearea vehiculelor autonome și îmbunătățirea managementului lanțului de aprovizionare. De asemenea, pot contribui la rezolvarea provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice, securitatea alimentară, securitatea apei și accesul la asistență medicală. 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:19 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum Parlamentul European presează un stat neutru de pe continent, Austria să ia măsuri ca banca sa, Raiffeisen care este prezentă în Rusia să părăsească Moscova.

Pe 25 aprilie, Parlamentul European a trimis o scrisoare liderilor Austriei, în care îi îndeamnă să oblige Raiffeisen Bank International (RBI) să-și înceteze activitățile în Rusia, în conformitate cu sancțiunile UE și să nu mai fenteze aceste măsuri contra regimului lui Putin, potrivit Yahoo News.
Grupul bancar din Viena, Raiffeisen, cea mai mare bancă occidentală rămasă în Rusia, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari de la începutul războiului total pentru a-și reduce activitățile în țară.

Scrisoarea Parlamentului European, adresată cancelarului austriac Karl Nehammer, ministrului Finanțelor Magnus Brunner și ministrului Afacerilor Externe Alexander Schallenberg, a citat rapoarte conform cărora Raiffeisen plănuia să-și continue și să-și extindă operațiunile în Rusia.

„Regretăm profund că declarațiile și acțiunile Raiffeisen Bank International sunt pe deplin contradictorii”, se spune în scrisoare. „În loc de declarații repetate despre intențiile de a-și reduce și vinde activitățile în Rusia, Raiffeisen Bank International este creditorul occidental cu cele mai mari operațiuni din Rusia”.

Raiffeisen a declarat pe 18 aprilie că se așteaptă ca autoritățile europene de reglementare să solicite o accelerare a retragerii băncii din Rusia și că va da curs acestor solicitări.

Banca a declarat că Banca Centrală Europeană (BCE) va cere în curând Raiffeisen să reducă semnificativ creditele acordate clienților din Rusia până în 2026. Raiffeisen a spus că va respecta această solicitare și, în cele din urmă, va vinde filiala sa din Rusia.
Parlamentul European a spus că aceste declarații nu sunt suficiente și că Raiffeisen Bank din Austria nu are nicio scuză pentru menținerea și creșterea personalului său de aproape 10.000 de angajați în Rusia.

„Să fim clari – activitățile Raiffeisen Bank International în Rusia contribuie la economia și bugetul Rusiei și oferă resurse financiare pentru continuarea agresiunii militare împotriva Ucrainei”, se spune în scrisoarea Parlamentului European de la Bruxelles.
Ucraina a refuzat să îndepărteze Raiffeisen Bank din Austria de pe lista de sponsori internaționali ai războiului din cauza continuării operațiunilor sale în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău