DEEPTECH GIGAHACK, cel mai mare hackathon din republica Moldova, se va desfășura în septembrie

14 Mai 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mai 2023, 10:51 // Actual //  Lupu Eduard

Membrii comunității IT din Republica Moldova sunt invitați să participe în cadrul celui mai mare hackathon desfășurat vreodată în țara noastră – DeepTech GigaHack. Evenimentul se va desfășura în perioada 9-10 septembrie în incinta Digital Park și este organizat de Technovator și Digital Park, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia și Marea Britanie.

DeepTech GigaHack își propune să ofere o platformă efectivă pentru generarea, experimentarea și proliferarea ideilor și soluțiilor inovatoare în domeniul tehnologiilor avansate. Evenimentul face parte dintr-un efort mai amplu de consolidare a comunității profesioniștilor IT prin furnizarea oportunităților de comunicare, conexiune și colaborare, cu perspective  de continuare pe termen lung.

În prezent, deep tech sau tehnologiile avansate sunt în centrul discuțiilor privind rezolvarea unor provocări complexe cu care se confruntă omenirea și economia globală. Având la bază inovații inginerești remarcabile sau descoperiri științifice tangibile, aceste tehnologii au potențialul de a transforma în mod semnificativ industriile existente sau de a crea industrii complet noi, de a furniza soluții inedite pentru probleme globale și de a produce impact și valoare pentru întregi sfere de acțiune. Tehnologiile deep tech exploatează inovații în domenii precum inteligența artificială, blockchain, nanotehnologie, biotehnologie, robotică, energie curată, tehnologii spațiale și multe altele.

Experimentează, colaborează și creează soluții inovatoare în domeniul tehnologiilor avansate!

Deeptech GigaHack reprezintă o oportunitate excelentă pentru profesioniștii IT, entuziaștii din domeniul tehnologiei, antreprenori și cercetători de a explora și testa idei cu potențial transformator. Pe parcursul a două zile, participanții vor lucra în echipe asupra unor sarcini tehnice propuse de organizatori sau alese de ei înșiși. Ei vor avea posibilitatea să experimenteze cu noi tehnologii, instrumente și tehnici pentru a crea soluții în domenii precum securitate cibernetică, inteligență artificială, big data, machine learning, Internet of things.

Pe toata durata evenimentului, participanții vor beneficia de susținerea mentorilor, profesioniști cu experiență și expertiză în domenii relevante și de acces la resursele necesare pentru dezvoltarea ideilor lor. Colaborarea și schimbul activ de opinii cu membrii de echipă, experți, alți participanți va contribui la amplificarea procesului creativ, iar fuziunea de cunoștințe, experiențe, perspective diferite va asigura mediul ideal pentru generarea de soluții cu caracter disruptiv.

Pune-ți ideea în mișcare! 

Deeptech GigaHack este dedicat următoarelor categorii de participanți:

Experți IT: Profesioniști IT influenți, experți în cele mai recente tendințe și inovații în tehnologie și dispuși să exploreze cunoștințele și experiența lor pentru a rezolva probleme și a crea soluții originale.

Entuziaști IT: Specialiști IT (nivel junior sau middle) în căutarea unor oportunități de a-și îmbunătăți abilitățile, de a obține experiență practică în rezolvarea problemelor din lumea reală și de a-și extinde rețeaua de contacte cu profesioniști din domeniu.

Cercetători și profesioniști din orice domeniu: Cercetători și reprezentanți din diferite domenii, precum educație, finanțe, sănătate și energie, interesați să exploreze modalități prin care tehnologia avansată poate inova domeniile/industriile din care fac parte.

Doritorii de a participa în cadrul DeepTech GigaHack sunt invitați să acceseze https://gigahack.md/ pentru achiziționarea biletelor sau pentru a afla mai multe detalii despre eveniment.

Maria Erhan, Directoare Executivă și Fondatoare, Technovator: ”Aspirația noastră este încurajăm potențialul creator și să provocăm comunitatea IT din Moldova să se alinieze eforturilor de rezolvare a unor probleme stringente cu care se confruntă societatea umană. DeepTech GigaHack va crea mediul propice pentru capitalizarea cunoștințelor și entuziasmului participanților și le va oferi acces la expertiza și resursele necesare pentru a lucra asupra unor soluții cu potențial impact. Evenimentul se aliniază perfect angajamentului Technovator de a sprijini și de a amplifica talentele, de a favoriza creșterea și prosperitatea, și de a construi un ecosistem puternic și vibrant în domeniul tehnologiei în Moldova.”

Victoria Bucătaru, Directoare Executivă, Digital Park: ”Vremurile dificile necesită soluții inovatoare care să contribuie la activarea societății și să creeze perspective de dezvoltare ulterioară. Din acest considerent, DeepTech GigaHack  se vrea cel mai mare si ambițios proiect din Moldova de până acum, cu perspectivă de creștere alături de voi. Evenimentul va configura o platformă flexibilă de dezvoltare a invențiilor, furnizând un format și un set de provocări ce vor impulsiona crearea de noi soluții tehnologice. Pe 19-20 septembrie vă așteptăm la DIGITAL PARK să creăm oportunități, sa îmbunătățim competențe si să construim conexiuni valoroase. Împreună vom putea contribui la dezvoltarea economică a Republicii Moldova și la crearea mai multor oportunități de carieră”.

Doina Nistor, Directoare Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova: „Tehnologiile avansate, în special cele din zona deep tech, pot fi cheia pentru a rezolva problemele cele mai urgente ale țării noastre, dar și a regiunii. Mă bucur că Republica Moldova găzduiește un eveniment de asemenea anvergură, care ne oferă o oportunitate excelentă de a încuraja tinerii să genereze idei noi și să construiască soluții inovatoare care să îmbunătățească calitatea vieții și să promoveze dezvoltarea economică a țării”.

Evenimentul DeepTech GigaHack va culmina cu o competiție a soluțiilor dezvoltate de echipele participante. Un juriu compus din personalități de referință în domeniul IT din Moldova, organizatori și parteneri ai evenimentului va analiza atent soluțiile prezentate și va decide în favoarea acordării premiilor. Urmăriți pagina web https://gigahack.md/ și paginile DeepTech GigaHack în rețelele sociale pentru informație adițională privind oportunitățile disponibile în cadrul evenimentului.

Tehnologiile avansate au potențialul de a stimula creșterea economică și de a îmbunătăți viața oamenilor. Impactul tehnologiilor avansate poate fi urmărit, de exemplu, în domeniul sănătății, unde algoritmii de inteligență artificială și machine learning pot fi utilizați pentru a analiza cantități uriașe de date și pentru a îmbunătăți diagnosticarea și tratamentul bolilor. În domeniul energetic poate fi valorificat pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce dependența de combustibilii fosili. În sfera transportului, tehnologiile avansate sunt folosite pentru crearea vehiculelor autonome și îmbunătățirea managementului lanțului de aprovizionare. De asemenea, pot contribui la rezolvarea provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice, securitatea alimentară, securitatea apei și accesul la asistență medicală. 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 14:56 // Actual //  Lupu Eduard

Neplata creditelor de către debitorii chinezi a crescut la un nivel record de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, subliniind profunzimea recesiunii economice a țării și obstacolele în calea unei redresări complete, scrie Financial Times.

În total, 8,54 milioane de persoane, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, se află oficial pe lista neagră a autorităților, după ce nu și-au plătit toate ratele, de la credite ipotecare pentru locuințe la împrumuturi pentru afaceri, potrivit instanțelor locale.

Această cifră, echivalentă cu aproximativ 1% din adulții chinezi în vârstă de muncă, este în creștere față de 5,7 milioane de neplătitori la începutul anului 2020, în condițiile în care blocajele cauzate de pandemie și alte restricții au frânat creșterea economică și au diminuat veniturile gospodăriilor.

Numărul tot mai mare de neplătitori va spori dificultatea de a consolida încrederea consumatorilor în China, a doua economie ca mărime din lume și o sursă crucială de cerere globală. De asemenea, acest lucru atrage atenția asupra lipsei de legi privind falimentul personal care ar putea atenua impactul financiar și social al creșterii mari a datoriilor.

În conformitate cu legislația chineză, persoanele aflate pe lista neagră a neplătitorilor de datorii sunt blocate de la o serie de activități economice, inclusiv achiziționarea de bilete de avion și efectuarea de plăți prin intermediul aplicațiilor mobile precum Alipay și WeChat Pay, ceea ce reprezintă o piedică în plus pentru o economie afectată de încetinirea sectorului imobiliar și de scăderea încrederii consumatorilor. Procesul de înscriere pe lista neagră este declanșat după ce un debitor este dat în judecată de creditori, cum ar fi băncile, și apoi nu respectă un termen de plată ulterior.

„Creșterea galopantă a numărului de neplătitori este produsul unor probleme nu doar ciclice, ci și structurale”, a declarat Dan Wang, economist șef la Hang Seng Bank China. „Situația s-ar putea înrăutăți înainte de a se îmbunătăți”.

Criza datoriilor personale vine în urma unui val de împrumuturi din partea consumatorilor chinezi. Datoria gospodăriilor ca procent din produsul intern brut aproape s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la 64% în septembrie, potrivit National Institution for Finance and Development, un think-tank cu sediul la Beijing.

Dar obligațiile financiare tot mai mari au devenit din ce în ce mai greu de gestionat, deoarece creșterea salariilor a stagnat sau a devenit negativă în mijlocul unei stări de rău economice.

Pe măsură ce un număr tot mai mare de consumatori chinezi lipsiți de bani s-au luptat să ajungă la finalul lunii, mulți dintre ei au încetat să-și mai plătească facturile. Tot mai mulți rezidenți chinezi se luptă, de asemenea, pentru a găsi un loc de muncă: șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de 21,3% în iunie, ceea ce a determinat autoritățile să nu mai raporteze aceste date.

„Îmi voi plăti soldul cardului de credit de 28.000 de Rmb (4.000 de dolari) atunci când voi avea un loc de muncă”, a declarat John Wang, un funcționar din Shanghai care nu și-a mai plătit ratele după ce a fost concediat în luna mai. „Nu știu când se va întâmpla asta”.

China Merchants Bank a declarat în această lună că împrumuturile neperformante provenite din plățile cardurilor de credit cu întârzieri de 90 de zile au crescut cu 26% în 2022 față de anul precedent. China Index Academy, o companie de consultanță cu sediul la Shanghai, a raportat 584.000 de executări silite în China în primele nouă luni din 2023, cu aproape o treime mai mult decât în anul precedent.

Viața pentru debitorii aflați pe lista neagră poate fi dificilă, aceștia trebuind să navigheze printre zecile de restricții impuse de stat. Datornicii și familiile lor nu au acces la locuri de muncă guvernamentale și li se poate interzice chiar să folosească drumurile cu taxă.

Jane Zhang, proprietara unei companii de publicitate din sud-estul provinciei Jiangxi, care nu a plătit un împrumut bancar, a declarat că a intrat în panică atunci când, în luna mai, un tribunal local i-a interzis să folosească WeChat Pay pentru a cumpăra mâncare pentru copilul ei cel mic.

„Am crezut că fiul meu va muri de foame, deoarece nu aveam niciun ban la îndemână și toate cumpărăturile mele zilnice erau făcute prin WeChat”, a declarat Zhang, care ulterior a convins instanța să renunțe la interdicția privind plățile cu telefonul mobil, menținând însă alte pedepse în vigoare.

Pe măsură ce neplățile cresc, experții juridici au propus introducerea unor legi privind falimentul personal cu scutirea de datorii pentru insolvențele individuale.

„Trebuie să găsim o modalitate de a-i ajuta pe rău-platnici individuali să se ridice din nou”, a declarat Liu Junhai, profesor de drept la Universitatea Renmin, care a contribuit la elaborarea legii falimentului corporativ din China.

Însă lipsa de transparență în ceea ce privește finanțele personale a făcut ca astfel de măsuri să fie dificil de implementat. Factorii de decizie politică au făcut puține progrese în ceea ce privește adoptarea de reglementări privind dezvăluirea activelor individuale din cauza unei reacții negative din partea oficialilor guvernamentali și a altor grupuri de interese care se tem că normele ar putea dezvălui corupția.

Cu puține speranțe de ușurare, mulți debitori aflați pe lista neagră au renunțat să își restabilească sănătatea financiară. Zhang a decis să își închidă afacerea de publicitate după ce a pierdut conturi de la departamentele guvernamentale locale, cărora le este interzis să lucreze cu companii aflate pe lista neagră.

„Instanța a spus că viața mea va reveni la normal dacă plătesc datoria”, a spus ea. „Dar cum pot să fac bani când mă confrunt cu atât de multe restricții?”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău