DEEPTECH GIGAHACK, cel mai mare hackathon din republica Moldova, se va desfășura în septembrie

14 Mai 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Mai 2023, 10:51 // Actual //  bani.md

Membrii comunității IT din Republica Moldova sunt invitați să participe în cadrul celui mai mare hackathon desfășurat vreodată în țara noastră – DeepTech GigaHack. Evenimentul se va desfășura în perioada 9-10 septembrie în incinta Digital Park și este organizat de Technovator și Digital Park, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia și Marea Britanie.

DeepTech GigaHack își propune să ofere o platformă efectivă pentru generarea, experimentarea și proliferarea ideilor și soluțiilor inovatoare în domeniul tehnologiilor avansate. Evenimentul face parte dintr-un efort mai amplu de consolidare a comunității profesioniștilor IT prin furnizarea oportunităților de comunicare, conexiune și colaborare, cu perspective  de continuare pe termen lung.

În prezent, deep tech sau tehnologiile avansate sunt în centrul discuțiilor privind rezolvarea unor provocări complexe cu care se confruntă omenirea și economia globală. Având la bază inovații inginerești remarcabile sau descoperiri științifice tangibile, aceste tehnologii au potențialul de a transforma în mod semnificativ industriile existente sau de a crea industrii complet noi, de a furniza soluții inedite pentru probleme globale și de a produce impact și valoare pentru întregi sfere de acțiune. Tehnologiile deep tech exploatează inovații în domenii precum inteligența artificială, blockchain, nanotehnologie, biotehnologie, robotică, energie curată, tehnologii spațiale și multe altele.

Experimentează, colaborează și creează soluții inovatoare în domeniul tehnologiilor avansate!

Deeptech GigaHack reprezintă o oportunitate excelentă pentru profesioniștii IT, entuziaștii din domeniul tehnologiei, antreprenori și cercetători de a explora și testa idei cu potențial transformator. Pe parcursul a două zile, participanții vor lucra în echipe asupra unor sarcini tehnice propuse de organizatori sau alese de ei înșiși. Ei vor avea posibilitatea să experimenteze cu noi tehnologii, instrumente și tehnici pentru a crea soluții în domenii precum securitate cibernetică, inteligență artificială, big data, machine learning, Internet of things.

Pe toata durata evenimentului, participanții vor beneficia de susținerea mentorilor, profesioniști cu experiență și expertiză în domenii relevante și de acces la resursele necesare pentru dezvoltarea ideilor lor. Colaborarea și schimbul activ de opinii cu membrii de echipă, experți, alți participanți va contribui la amplificarea procesului creativ, iar fuziunea de cunoștințe, experiențe, perspective diferite va asigura mediul ideal pentru generarea de soluții cu caracter disruptiv.

Pune-ți ideea în mișcare! 

Deeptech GigaHack este dedicat următoarelor categorii de participanți:

Experți IT: Profesioniști IT influenți, experți în cele mai recente tendințe și inovații în tehnologie și dispuși să exploreze cunoștințele și experiența lor pentru a rezolva probleme și a crea soluții originale.

Entuziaști IT: Specialiști IT (nivel junior sau middle) în căutarea unor oportunități de a-și îmbunătăți abilitățile, de a obține experiență practică în rezolvarea problemelor din lumea reală și de a-și extinde rețeaua de contacte cu profesioniști din domeniu.

Cercetători și profesioniști din orice domeniu: Cercetători și reprezentanți din diferite domenii, precum educație, finanțe, sănătate și energie, interesați să exploreze modalități prin care tehnologia avansată poate inova domeniile/industriile din care fac parte.

Doritorii de a participa în cadrul DeepTech GigaHack sunt invitați să acceseze https://gigahack.md/ pentru achiziționarea biletelor sau pentru a afla mai multe detalii despre eveniment.

Maria Erhan, Directoare Executivă și Fondatoare, Technovator: ”Aspirația noastră este încurajăm potențialul creator și să provocăm comunitatea IT din Moldova să se alinieze eforturilor de rezolvare a unor probleme stringente cu care se confruntă societatea umană. DeepTech GigaHack va crea mediul propice pentru capitalizarea cunoștințelor și entuziasmului participanților și le va oferi acces la expertiza și resursele necesare pentru a lucra asupra unor soluții cu potențial impact. Evenimentul se aliniază perfect angajamentului Technovator de a sprijini și de a amplifica talentele, de a favoriza creșterea și prosperitatea, și de a construi un ecosistem puternic și vibrant în domeniul tehnologiei în Moldova.”

Victoria Bucătaru, Directoare Executivă, Digital Park: ”Vremurile dificile necesită soluții inovatoare care să contribuie la activarea societății și să creeze perspective de dezvoltare ulterioară. Din acest considerent, DeepTech GigaHack  se vrea cel mai mare si ambițios proiect din Moldova de până acum, cu perspectivă de creștere alături de voi. Evenimentul va configura o platformă flexibilă de dezvoltare a invențiilor, furnizând un format și un set de provocări ce vor impulsiona crearea de noi soluții tehnologice. Pe 19-20 septembrie vă așteptăm la DIGITAL PARK să creăm oportunități, sa îmbunătățim competențe si să construim conexiuni valoroase. Împreună vom putea contribui la dezvoltarea economică a Republicii Moldova și la crearea mai multor oportunități de carieră”.

Doina Nistor, Directoare Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova: „Tehnologiile avansate, în special cele din zona deep tech, pot fi cheia pentru a rezolva problemele cele mai urgente ale țării noastre, dar și a regiunii. Mă bucur că Republica Moldova găzduiește un eveniment de asemenea anvergură, care ne oferă o oportunitate excelentă de a încuraja tinerii să genereze idei noi și să construiască soluții inovatoare care să îmbunătățească calitatea vieții și să promoveze dezvoltarea economică a țării”.

Evenimentul DeepTech GigaHack va culmina cu o competiție a soluțiilor dezvoltate de echipele participante. Un juriu compus din personalități de referință în domeniul IT din Moldova, organizatori și parteneri ai evenimentului va analiza atent soluțiile prezentate și va decide în favoarea acordării premiilor. Urmăriți pagina web https://gigahack.md/ și paginile DeepTech GigaHack în rețelele sociale pentru informație adițională privind oportunitățile disponibile în cadrul evenimentului.

Tehnologiile avansate au potențialul de a stimula creșterea economică și de a îmbunătăți viața oamenilor. Impactul tehnologiilor avansate poate fi urmărit, de exemplu, în domeniul sănătății, unde algoritmii de inteligență artificială și machine learning pot fi utilizați pentru a analiza cantități uriașe de date și pentru a îmbunătăți diagnosticarea și tratamentul bolilor. În domeniul energetic poate fi valorificat pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a reduce dependența de combustibilii fosili. În sfera transportului, tehnologiile avansate sunt folosite pentru crearea vehiculelor autonome și îmbunătățirea managementului lanțului de aprovizionare. De asemenea, pot contribui la rezolvarea provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice, securitatea alimentară, securitatea apei și accesul la asistență medicală. 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO