Deficitul bugetar al Rusiei din ianuarie se adâncește pe măsură ce veniturile din energie se prăbușesc

07 Feb. 2023, 04:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Feb. 2023, 04:36 // Actual //  bani.md

Scăderea veniturilor din energie și creșterea cheltuielilor au dus bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble (24,78 miliarde de dolari) în ianuarie, în timp ce sancțiunile și costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei, potrivit Reuters.

Citând date preliminare, Ministerul rus de Finanțe a declarat luni că veniturile din petrol și gaze au fost cu 46,4% mai mici în ianuarie, la 426 de miliarde de ruble, față de aceeași lună a anului trecut, ceea ce a fost pus în principal pe seama prețurilor mai mici pentru țițeiul Ural și a volumelor mai mici de exporturi de gaze naturale.

Veniturile din afara petrolului și gazelor naturale au fost cu 28% mai mici, la 981 de miliarde de ruble, atribuite încasărilor mai mici din TVA intern și din impozitul pe venit.
În general, veniturile bugetare pentru luna respectivă au scăzut cu 35,1%, în timp ce cheltuielile au fost cu 58,7% mai mari în ianuarie 2023, la 3.120 de miliarde de ruble, deja mai mult de 10% din planul de cheltuieli pentru întregul an.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol

și gaze – anul trecut în jur de 11.600 de miliarde de ruble – pentru a-și finanța cheltuielile bugetare și a fost nevoită să înceapă să vândă rezervele valutare internaționale pentru a acoperi un deficit întins de costul conflictului din Ucraina.
Cum afectează sancțiunile bugetul Rusiei
În timp ce unii oficiali ruși au încercat să minimalizeze eficacitatea plafoanelor de preț și a embargourilor asupra exporturilor de energie rusești, ministrul de finanțe Anton Siluanov a declarat anul trecut că un plafon de preț pentru petrolul rusesc ar putea mări deficitul bugetar în 2023.

Ca urmare a sancțiunilor, Moscova a fost nevoită să vândă energie cu un discount mare și, deși bugetul pentru 2023 se bazează pe un preț al țițeiului de 70,10 dolari pe baril, prețul mediu al principalului amestec al Rusiei în ianuarie a fost de 49,48 dolari pe baril, în scădere cu 42% față de ianuarie 2022.

Luni, ministerul a declarat că studiază modalități de a trece la un indicator alternativ de preț în scopuri fiscale, deoarece prețul petrolului Ural devine mai puțin reprezentativ pentru prețurile de export ale petrolului rusesc.

Deficitul din ianuarie se ridică deja la 60% din planul pentru întregul an, de 2.930 de miliarde de ruble, iar analiștii se așteaptă ca deficitul să se extindă la peste 5.000 de miliarde de ruble dacă condițiile actuale persistă.

Principalele surse ale Rusiei pentru acoperirea deficitului bugetar sunt împrumuturile interne, pe care le-a intensificat puternic în ultimul trimestru al anului 2022, și fondul său pentru zile negre format din veniturile acumulate din energie.
Luni, ministerul a declarat că Fondul Național de Avuție (NWF) se situa la 155 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 10:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 10:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lanțul de magazine Linella, operat de Moldretail Group (Dragan Group), controlat de milioanrul Vasile Dragan, își menține poziția de lider al pieței de retail alimentar din Republica Moldova, potrivit datelor prezentate la conferința Retail & FMCG Market. În 2024, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 11,63 miliarde de lei, cea mai mare din sector.

Potrivit hărții retailului prezentate în cadrul evenimentului, în Moldova activează 940 de magazine sub 32 de branduri comerciale diferite, dintre care 55% (521) sunt situate în Chișinău.

Linella deține 122 de magazine, dar cota reală de piață a grupului este semnificativ mai mare datorită operării mai multor branduri:

Super Linella – 36 magazine
Fidesco – 31 magazine
Cip Market – 29 magazine
Express Linella – 22 magazine

Cea mai rapidă creștere în ultimul an a fost înregistrată de Local Discounter, rețeaua operată de compania Imensitate, care a ajuns la 90 de magazine în 2025, devenind astfel a doua rețea ca mărime din țară.

Printre cele mai mari rețele, după numărul de unități, se mai află: Metro, Nr1, Kaufland și Rogob.

Cifra de afaceri cumulată a celor mai mari 10 rețele de retail din Moldova a atins 1,55 miliarde euro în 2024, în creștere cu 23,4% față de 2023.

În ceeace privește cifra de afaceri, în anul 2024 Dragan Group (Linella)  a contabilizat 11,63 miliarde lei, Imensitate (Local Discounter) – 4,78 miliarde lei, Nr. 1 – 3,91 miliarde lei, Metro – 3,24 miliarde lei, Kaufland – 3,04 miliarde lei și Rogob – 1,38 miliarde lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ