Deficitul bugetar al Rusiei din ianuarie se adâncește pe măsură ce veniturile din energie se prăbușesc

07 Feb. 2023, 04:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Feb. 2023, 04:36 // Actual //  bani.md

Scăderea veniturilor din energie și creșterea cheltuielilor au dus bugetul federal al Rusiei la un deficit de 1.760 de miliarde de ruble (24,78 miliarde de dolari) în ianuarie, în timp ce sancțiunile și costul campaniei militare a Moscovei în Ucraina sufocă perspectivele economiei, potrivit Reuters.

Citând date preliminare, Ministerul rus de Finanțe a declarat luni că veniturile din petrol și gaze au fost cu 46,4% mai mici în ianuarie, la 426 de miliarde de ruble, față de aceeași lună a anului trecut, ceea ce a fost pus în principal pe seama prețurilor mai mici pentru țițeiul Ural și a volumelor mai mici de exporturi de gaze naturale.

Veniturile din afara petrolului și gazelor naturale au fost cu 28% mai mici, la 981 de miliarde de ruble, atribuite încasărilor mai mici din TVA intern și din impozitul pe venit.
În general, veniturile bugetare pentru luna respectivă au scăzut cu 35,1%, în timp ce cheltuielile au fost cu 58,7% mai mari în ianuarie 2023, la 3.120 de miliarde de ruble, deja mai mult de 10% din planul de cheltuieli pentru întregul an.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol

și gaze – anul trecut în jur de 11.600 de miliarde de ruble – pentru a-și finanța cheltuielile bugetare și a fost nevoită să înceapă să vândă rezervele valutare internaționale pentru a acoperi un deficit întins de costul conflictului din Ucraina.
Cum afectează sancțiunile bugetul Rusiei
În timp ce unii oficiali ruși au încercat să minimalizeze eficacitatea plafoanelor de preț și a embargourilor asupra exporturilor de energie rusești, ministrul de finanțe Anton Siluanov a declarat anul trecut că un plafon de preț pentru petrolul rusesc ar putea mări deficitul bugetar în 2023.

Ca urmare a sancțiunilor, Moscova a fost nevoită să vândă energie cu un discount mare și, deși bugetul pentru 2023 se bazează pe un preț al țițeiului de 70,10 dolari pe baril, prețul mediu al principalului amestec al Rusiei în ianuarie a fost de 49,48 dolari pe baril, în scădere cu 42% față de ianuarie 2022.

Luni, ministerul a declarat că studiază modalități de a trece la un indicator alternativ de preț în scopuri fiscale, deoarece prețul petrolului Ural devine mai puțin reprezentativ pentru prețurile de export ale petrolului rusesc.

Deficitul din ianuarie se ridică deja la 60% din planul pentru întregul an, de 2.930 de miliarde de ruble, iar analiștii se așteaptă ca deficitul să se extindă la peste 5.000 de miliarde de ruble dacă condițiile actuale persistă.

Principalele surse ale Rusiei pentru acoperirea deficitului bugetar sunt împrumuturile interne, pe care le-a intensificat puternic în ultimul trimestru al anului 2022, și fondul său pentru zile negre format din veniturile acumulate din energie.
Luni, ministerul a declarat că Fondul Național de Avuție (NWF) se situa la 155 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2025, 17:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 17:42 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană intenționează să introducă o taxă fixă pentru miliardele de colete de mici dimensiuni care intră anual în spațiul comunitar, în special din China, într-o măsură ce ar putea afecta semnificativ platformele de comerț online precum Temu și Shein.

Comisia Europeană a transmis luni un proiect de propunere privind aplicarea unei taxe de procesare vamală, ca urmare a solicitărilor venite din partea statelor membre, ale căror autorități vamale sunt suprasolicitate de volumul uriaș – aproximativ 4,6 miliarde de articole – importat anual direct la adresele consumatorilor, informează Financial Times.

Documentul, consultat de Financial Times, nu precizează valoarea exactă a taxei, însă surse apropiate de procesul decizional al Comisiei susțin că aceasta ar putea fi stabilită în jurul sumei de 2 euro pe colet.

Fondurile colectate ar urma să acopere, parțial, costurile vamale, dar și să contribuie la bugetul Uniunii, generând venituri suplimentare de ordinul miliardelor de euro anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO